11% скок на цените в зимните ни курорти, но... 30% повече туристи

Банско стана любимо място за чужденците, харесват и Пампорово
38
11% скок на цените в зимните ни курорти, но... 30% повече туристи
Снимка: Булфото, архив

Очаква се силен ски сезон в българските зимни курорти. Той вече е официално открит в Банско и Пампорово, а в Боровец работят част от пистите, като отварянето на цялата ски зона предстои. Зимните курорти ще посрещнат около 285 хиляди българи, а чужденците ще са по-малко.

Още по темата

Според оценките на експертите, най-много чужди туристи ще привлече районът около Банско. Около 62 хиляди се очаква да са посещенията в Пампорово, а в Боровец – около 35 хиляди.

С отварянето на част от пистите в Боровец най-нетърпеливите туристи вече са в курорта. Лариса идва от Дубай. Споделя, че и в пустинята има писти, но са по-малки, а нашите им харесват повече.

Съвсем скоро се очаква да заработи и обновен шестседалков лифт по съществуваща вече линия, който тръгва от центъра на курорта.

"Има капацитет три пъти по голям от миналата година, като капацитетът е 3000 човека на час – два пъти по-бързо се качваш до горе", каза Адриана Ангелова, представител на ски зоната пред bTV.

С обновяването на съоръженията хотелиерите очакват и повече гости.
 
"Имаме  ръст на предварителните записвания с около 10% и за наша голяма радост, в курорта най-голям ръст бележи вътрешният пазар с 30%", посочи Благовестка Томова, Съюз на хотелиерите и собствениците в Боровец.

В Пампорово и Боровец цените на дневните лифт карти са по 58 лв., а в Банско – 65 лв.

Общото пъскъпване на туристическия пакет е между 7% и 11%, пресмятат експертите.

В по-малките курорти като Чепеларе, например, цените са по-ниски. Нощувките варират от 20 до 50 лв. на човек.
 
Сезонът в Чепеларе започва следващата събота с безплатен лифт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Ум преди 5 години
60лв за дневна карта? Вие нормални ли сте? В Австрия е по-евтино или както е казал народа сезон година храни.Смучи колкото можеш от бедните, грешка ... от най-бедните в Европа.
23
0
 
3
 
! Отговори
Дигай преди 5 години
евтиное! Щом има такива тълпи лифта требе да е поне два пъти по-скъп!
22
0
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Хубаво, Банско го направиха зимен курорт, ама цените са като в Алпите.. Спане може да се намери тънко, но яденето, лифт карта и т.н. са скъпи според мен. Мутрите си пълнят джобчетата яко защото не мисля, че заплатите на обслужващия персонал са по-високи от в София или Пловдив! Аз разбирам да е скъпо, но да заради високите разходи за заплати, осигуровки, данъци... А те дават по 700лв, осигуровки на минимална, крият обороти, а цените за туриста са огромни...
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките вие които пишете простащини,сте виждали Банско през крив макарон! А за планина,ски и туризъм ви трябва здраве и пари! Едното със сигурност ви липсва!
20
0
 
7
 
! Отговори
Пабло преди 5 години
Всеки път , когато не отидеш на Банско , някъде там в джипа си плаче детето на бизнемен , на което не му достигат парите за Коka
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простаците са навсякъде и първи писарушки!
18
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
даа слънчака е по-скоро като гюпски плаж на река Ганг , а божинката каза , че враца е като ню йорк
17
1
 
16
 
! Отговори
11 преди 5 години
Системата е следната - на чуждия турист се дава цена за нощувка по 20 - 30 ? макс, докато за нас българите - 100 - 200лв. Дигат цените за нас само. После защо има само чужди туристи. Направете си резервацията през Англия или Германия и ще видите разликата. После защо ходим в Турция - по-евтино ни излиза.
16
1
 
22
 
! Отговори
PSYCHO THE RAPIST преди 5 години
Казах на един просяк във Виена, че съм от България и той ми даде 2 евро...
15
12
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ. Цените са народни селяци, стига сте ревали Агент Фил Джоунс!ЦРУ!!!
14
4
 
18
 
! Отговори
маларт преди 5 години
Има толкова по-спокойни места за ски. Банско е тъпканица, скъпотия. Но има хора, дето им харесва да ги стрижат и да се бутат с другите. Нека. Стига моите места за ски да спокойни. Нека си ходят да пълнят гушата Цеко
13
3
 
26
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Парите от туризма , които постъпват в бюджета не са реалните!Една трета се губят и се изпират, така както Арабаджиев , Банев, Гергов,Златев,Цв. Бориславова и др. ги изпират в шеицарските банки!!!Добро утро селяни прости!!!Агент Кев Мандис!ЦРУ!!!
12
3
 
16
 
! Отговори
Цвента Цветан преди 5 години
Ските стават вече само за богатите. Четири членно семейство за една седмица о си чао за месеца
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е, Василев е прав за пореден път, великите нации се бият и постигат целите си, слабите нации само философстват и мрънкат
10
8
 
21
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, зимната почивката не е за всеки!Поне благодарете на великия френски народ, който се бие на барикадите за вашите горива, които ги смъкнаха малко, както и за зимните сметки за парното!А почивката за сега е един мираж!Как мислете селяни прости, ако можехте да мислете, дали щяха да паднат цените на горивата, ако френските граждани не бяха излезли на барикадите!Агент Пийт Мейсън!ЦРУ!!!
9
8
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Слънчев не е дупка. Зависи какво търсиш де, естествено че ако си семеен с деца и т.н. ще отидеш примерно на Албена, Синеморец и т.н.Слънчев е европейския Лас Вегас
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжи-нелъжи, истината прозира: на бедуинката й харесва у Банско, щото пистите са по-добри от пустинята :D Има с какво да се гордеем, хахаха!
7
8
 
16
 
! Отговори
невярна статия преди 5 години
Това са пълни лъжи. Банско е една дупка като слънчев бряг..
6
0
 
17
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Мисля, че може...!!! Провери сам... Никой не може да ти забрани да си купиш туристически пакет в страна от EU... Имаше нещо такова с Дойчебан, немци си купуват билети от полския жпсайт, за пътуване до Франция. Качват се във влака на немската граница( Франкфурт/Одер )...и им излиза 3 пъти по-евтино...Каписко?
5
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък си ходя по Банско и Слънчака. Да, не е за всеки но това не ви е като при бай Тошо билетчето за градски по 5 ст. и т.н., който е умен има пари, който е пpocт - няма. Това е реалността, неприятно, но факт.