Пак протест на френските "жълти жилетки", но малоброен

Участниците обаче прогнозират по-многолюдни демонстрации през януари
Обновена: 29 дек 2018 21:11 | 29 дек 2018 20:48,
23
Пак протест на френските "жълти жилетки", но малоброен
Снимка: БТА

Френски "жълти жилетки", недоволните от социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха на седми поред съботен протест, но бяха доста по-малобройни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Движението, започнало преди месец и половина, отслабна значително в последните две седмици. По данни на правителството миналата събота в протестите са се включили към 38 600 души, докато седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души.

Много от участниците в това народно движение, възникнало вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, смятат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и прогнозират нови многолюдни протести през януари въпреки отстъпките от страна на правителството.

Най-рано се събраха на протест хората в Марсилия - към 900 души. В други градове "жълтите жилетки" предпочетоха да не разкриват предварително планираните акции, за да изненадат силите на реда. Мирни протестни прояви имаше от Марсилия на Средиземно море през Албервил в Алпите до Руан в Нормандия.

В началото на деня на парижкия булевард "Шан-з-Елизе" все още нямаше никакви протестни групи, но по протежението му имаше дискретно полицейско присъствие.

По-късно няколко десетки протестиращи се опитаха да образуват там шествие, но бяха мирно отклонявани от силите за сигурност, посочва Асошиейтед прес.

Участниците в днешните протести насочиха гнева си срещу медиите. Няколкостотин демонстранти преминаха в шествие през централите на водещи френски телевизии. Протестиращите, някои от които скандираха "Журналисти - колаборационисти!", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната "Франс Телевизион". Те казаха, че смятат да посетят и други телевизии.

Според радио "Франс енфо", близо до студиата на Бе Еф Ем е имало сблъсъци между демонстранти и полиция, посочва ДПА.

Някои "жълти жилетки" обвиняват водещите медии, че отразяват благоприятно управлението на президента Макрон и едрия бизнес, и пренебрегват протестите, въпреки че те са основната тема във Франция, откакто на 17 ноември хората излязоха масово на улицата, за да изразят гнева си срещу повишаването на данъците върху горивата.

Нови демонстрации се очакват на "Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Всяко чудо за три дни. Не се сбъднаха надеждите за болшевишка революция на форумния трoлетариат.
13
1
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Дали глобализатора ще е Сталин,Путин или Сорос,какво значение има за България- хвани единия удари другия!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е диктатор. Изпи кръвта на франсетата. Французите са по бедни от руснаците. Не е важно колко получаваш а колко ти остава в края на месеца. Руснаците масово си копувам вили в България, Турция, Испания, Гърция..... Ние обаче сме най бедните от ЕС. Много сме добри като роби в ЕС.
11
2
 
4
 
! Отговори
42 преди 5 години
Новата шайка глобалисти и измислените им съюзчета и организацийки ще претърпят крах.
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рублите свършиха...хахаха, има нвщо вярно
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са подстрекателите се пита!!!
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toя Путин се не спря- не одъртя ли тоз лудак,100 години ли иска да живее?
7
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франзузите искат да се отскубнат от либералното управление на страната им. Искат да напуснат ЕС и НАТО. Искат всички Африкански диктатори живеещи в тяхната страна да напуснат Франция, и конфискация на парите и имуществото им. Макрон се финансира от сорос и американски фондации. Жълтите жилетки си искат Франция каквато беше преди 30 год. преди да навлязат, глобалистите, евреите, сорос и американските фондации. Не случайно за пръв път от Франция чухме за Европейска армия различна от НАТО.
6
10
 
10
 
! Отговори
Рублите свършиха.... преди 5 години
Петрола, сорт Брент в момента е 45 долара/барел (159л) , руският сорт Урал е 4 долара по-евтин !
5
1
 
11
 
! Отговори
До жълти елечета преди 5 години
Те и "Жълтите забрадки" в Китай не са били с истински забрадки, но не това е важното,нали?
4
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАКАРОН ОТКАЗА ДА ПОНИЖИ ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА! ЦЕНАТА МУ Е ПАДНАЛА САМО С 10% ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА И Е НА 2.75 ЛЕВА !ДОРИ ВЪВ ПРЕСТЪПНА БЪЛГАРИЯ ПРЕСТЪПНИКА БУДА ГО СМЪКНА С 20% И ТО САМО ЗА ПОСЛЕДНОТО ТРИМЕСЕЧИЕ!ПЕТРОЛА Е НА 53$ ЗА БАРЕЛ!
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички снимки всички са с жълти елечета досега, един не съм видял с жълта жилетка. И как да вярвам на такива "жълти новини"?
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Не те ли е срам да се продадеш на Шорош?
1
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рублите свършиха, а с тях свършиха и протестите.