Всеки девети у нас страда от запек

Наравно сме с европейците, 30 % от американците с нередовен стомах
Обновена: 15 юни 2019 15:23 | 15 юни 2019 10:41,
83
Всеки девети у нас страда от запек
Снимка: Pixabay

14% от българите над 16 години са с констипация, както се нарича запекът на медицински език. Това означава, че с този здравословен проблем е всеки 9-ти у нас. Това показва Европейско проучване IMAS International, пише "Монитор".

Още по темата

То показва, че повечето от тях разчитат на самолечение. Проблемът започва в тийнейджърска възраст и се задълбочава с напредване на годините. За страните от Западна Европа статистиката сочи, че над 15% от възрастното население е с нередовен стомах, като в Северна Америка този процент нараства до 28 на сто.

Противно на очакванията страданието оказва сериозно влияние върху социалния живот на хората, като жените страдат от него три пъти по-често от мъжете, но проблемът се усложнява с напредване на възрастта и при двата пола. 48,6% от хората със запек се чувстват с нарушен здравословен и социален живот.

Те се самоопределят като самотни, нервни, нещастни и по-малко здрави в сравнение с тези, които не страдат от запек. Това оказва негативен ефект върху социалните им контакти - всеки трети от изследваните заявява, че често има своите физически и емоционални неразположения и не счита себе си за активен и пълноценен. Почти половината от всички изследвани признават, че не се чувстват комфортно, ако трябва да вечерят навън, да празнуват или спортуват, като се страхуват от дискомфорта, който болестта им причинява.

Изследването е установило и един интересен факт, а именно, че появата на констипация зависи от социално-икономически фактори - групите с ниски доходи са по-засегнати от тези с по-високи. Също така градското население е по-податливо на болестта в сравнение с това по селата. Освен всичко друго запекът е един от основните и определящи рискови фактори за появата на хемороиди, които никак не са безобидни.

Подходяща диета с повече влакнини и фибри, плодове, зеленчуци и сурови храни, както и редовно физическо натоварване са сред първите корекции в ежедневието, които трябва да направи всеки, страдащ от запек. За този сезон са много подходящи черешите и ръженият хляб. Движението не е препоръчително, а задължително за хората, които искат да разрешат този проблем и да не се стигне до появата на хемороиди. Това състояние се лекува с немалко билкови продукти и лекарства, но е нужна консултация с гастроентеролог, за да се назначи най-подходящото лечение. Особено подходящи са хранителните добавки от доказани производители, особено тези от тях, които са с повече фибри. За по-добрата работа на стомаха и червата гестроентеоролозите препоръчват, освен движение и намаляване на теглото, и по 6 чаши вода дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиенето на много вода НЕ е добро за организма. Първо, бъбреците се пренатоварват. Второ, стомашният сок се разрежда и става по-малко ефективен. Трето, много хора задържат течностите и дебелеят, защото ендокринната им система не функционира гладко. Четвърто, изпразването на дебелото черво не е механична дейност, а е свързано първо с мозъка, второ със състоянието на целия хранителен тракт, трето, с вегетативната нервна система. Спирането на отделителната система вещае близка кончина.
53
0
 
7
 
! Отговори
Храната да е И преди 4 години
Лекарство: ленено семе, сухи сливи, овесени трици, овесени ядки, кисело мляко, плодове, зеленчуци, ВОДА.Преди кафето чаша топла вода.Мед, чайове- мента, лайка.Сами ДОЗИРАЙТЕ нищо да не бъде сухо.СУПИ!! Движение, разходки.
52
3
 
3
 
! Отговори
Всеки кой? преди 4 години
Девети? Глупости! 90% страдат от констипация на мозъка! Главата им ражда само простотии! Да не говорим за отиквените....
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименразреден айран !
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече много хора са написали основното - пиете МНОГО ВОДА.Показател за това дали сте обезводнени е цвета на урината ви. Храната също е важна, но не мога да формулирам всичко в ограничените символи за постинг.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутрин на гладно чаша минер.вода плодове,шоколад и кафе.Пийте много фрешове,мляко.киви,круша.Яжте салати много.Избягвайте люто,парливо.Движете се много и ако пътувате на по дълъг път то спрете,направете почивка и лека разходка.Сутрин ако имате газове не се въздържайте и скоро ще посетите тоалетната.Може и да оставите съдовете за измиване ва сутринта .Топлата вода ще ви повлияе много добре.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дейността на червата зависи и от положението и движенията на тялото. Много хора работят седнали или пътуват в седнало положение. Прегъването напред вреди на работата на червата. Това, което всеки сравнително здрав човек може да направи, е преди сън да постои известно време в поза на тялото, извита назад. Най-добре е, ако може да легне и да си сгъне краката под седалището, да ги хване с ръце. Ако не може, да легне по корем и да повдигне, подпирайки се на ръцете си, горната част на тялото, таза не
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутрин ставам, и първото нещо, което правя е да изпия две големи чаши (250 мл.) студена вода. След половин час се запътвам към тоалетната. Изпитана рецепта, която ползват в Япония и Китай, работи безотказно.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам едно "работно място" където ако съдим по количеството използвана хартия въобща не страдат от "констипация" ами точно обратното, или може би я крадат по-навик, както правят с всичко друго!Намира се в столицата на РъБъ на жълтите павета! Даже преди седмица, след дълго отсъствие се появи най-големият г.вновоз на републиката! Айде добър ви апетит!
45
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
В парламента са най-много страдащите от запек, заради евтините кюфтета.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне 50 човека са го прочели това, аз съм 51 та доволни ще са инвеститорите...
43
2
 
12
 
! Отговори
д-р Пъдарски преди 4 години
Две шепи зелени джанки и после 3 чаши прясно мляко. Това е рецептата!
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МаринФрешовете са ГМО и причиняват запек.
41
3
 
18
 
! Отговори
Az преди 4 години
По бай тошево време какви запеци имаше, а сега...
40
1
 
30
 
! Отговори
Брадвата преди 4 години
По принцип националите ни по футбол не са от тия. Осират се непрекъснато.
39
1
 
20
 
! Отговори
Петко преди 4 години
По принцип не очаквах да съм чак шокиран от водеща новина в този сайт. Но ме изненадахте този път, хахаха... Трагедия, батко....
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажи - като немате пари да се храните здравословно.
37
1
 
9
 
! Отговори
Пародия преди 4 години
Това да не са едни таквиз шкембелии дето са преяли със СУДЖУК. Ми като седят до знаци хранилки е добре поне че запекът ги е хванал.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като не знаете как да се храните така ще е.
35
2
 
14
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Пийте 1 литър фреш от ябълка +цвекло и вие ще четете тази статия от таолетната като мен.