Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

Шведката упрекна световните лидери
23 сеп 2019 19:30, Нели Христова
297
Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми
Снимка: Reuters

В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени, предаде Франс прес. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН, предаде Франс прес. Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?, допълни момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.
Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
5
 
36
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Съсипано детство означава всеки ден да ходиш километри за вода до кладенеца и да се молиш някой главорез от Боко Харам да не избие цялото ти семейство.Мръсни лицемерчета, расли безгрижно , решили да се правят на жертви.
157
5
 
22
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 години
Грета, грета,! Тая първо да отиде да обясни на *** и арабите да не се плющят кат фарожомелки, и тогава да дойде да обяснява на европейците, които едвам по 1 дете могат да си позволят!
156
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Псих,ично бо,лна и злобна.Отвратително .
155
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малката е права,или казано на нашенски"*** глава затрива"в стремежа си за непрестанен растеж Homo sapiens е на път да затрие планетата!
154
6
 
4
 
! Отговори
До 169 ФроИд преди 4 години
И теб те затруднява пиането на родния ти език. Допуснал си 4 правописни и 5 пунктуационни грешки,.
153
13
 
5
 
! Отговори
Карл Густав Фроид преди 4 години
Интересно е да се четат коментари на лесни за манипулиране тЪ*паци които по една добре подбрана снимка развиват толкова подробни Умозаключения . Като повечето дори и не са си направили труда да прочетат статията или да потърсят речта на тази Грета пред ООН или видео за други неини изяви. Гугъл ли нямате?Тия по простоватите дето дори и майчиния им език ги затруднява а английския им е пълна мъгла ,могат поне да се ориентират по интонацията или да гледат без да се напъват да разберат.
152
1
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
Само Грета да не се добере до някоя Гатлинг.
151
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взех си много хубава, телешка луканка, страшно мезе за бира ейййй.... НАЗДРАВЕ!
150
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая беше казала че иска да обърне джендъра,пола,резбата.Щяла да бъде като охлювите-ту женска ту мъжки.Сигурно чува и гласове които я заплашват с екологичен апокалипсис... Класическо ***..Възможно е след пубертетът който ще настъпи трудно да стане агресивна дори да хапе околните.. Иначе,да харесва ми западният свят.500 год гориха въглища,200 год петрол взривиха към 2000 атомни бомби за да правят опити.Изхвърлиха хиляди тонове плутоний ,половин милион тона живак и каза че са еко
149
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета очевидно има проблеми, сериозни проблеми както и нужда от професионална помощ! Въпроса е кой и дава право да говори от тази трибуна, при това с този тон!
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно е попаднала в лапите на веганизма. Това води до деградация , оглупяване и озлобяване. Това виждам на снимката. Жалко за младото момиче, дано успее да се върне към нормален живот.
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво заболяване има?
146
4
 
14
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Всички "зелени" са с еднакви физиономии... тея са нещо като синдрома на Даун - визуално всички си приличат.
145
1
 
6
 
! Отговори
Тая се е филмирала преди 4 години
А аз от малък съм на страната на Уди Кълвача, а не на Шведа.
144
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е отвратително! Едно болно дете се експлоатира с политически и икономически цели. Родителите са меркантилни изверги, как не ги е срам да не се погрижат за това нещастно дете.
143
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно някой е отнел детството й, като е напълнил главата й с комплекси за вина и страхове. Както го правят сектите с децата - вместо да живеят нормално детство децата винаги живеят с мисълта и страха, че в нещо могат да прегрешат.
142
7
 
9
 
! Отговори
Striker преди 4 години
Права е! И не само това дете, а милиони хора по света, мислещи поне с 15% от капацитета на мозъците си знаят, че е така! Че навсякъде става дума за пари, а никой не мисли за планетата!
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токсичния въздух ще скъси животa нa хорaтa пoне със 20 г. aкo не гo скъси един ден ще имa 100 млрд чoвекa нь плaнетaтa и ще нacтъпи гoлoдомoр и кaнибaлизъм.
140
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тя как е стигнала до Ню Йорк - с платноходка, с лодка с гребла или със самолет, дето отделя тонове въглерадни емисии.
139
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е необходимо да занимава цял свят с параноята си, достатъчно е да я сподели с няколко специалисти по психиатрия и да й помогнат.