Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас

Съмнението е, че става дума за спиране на износ към Грузия и Украйна
Обновена: 28 апр 2021 13:37 | 28 апр 2021 13:21, Нели Христова
63
Спецпрокуратурата: Сходство при 4 взрива в складове за боеприпаси у нас
Снимка: БГНЕС

Има сходство в 4 взрива в заводи за боеприпаси у нас, съмнението е за опити за спиране на износ към Грузия и Украйна. Това стана ясно от думи на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Анализ е направен за взривове в последните 10 години.

Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха изявление относно наблюдаваното досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев.

И в четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали във всички от изброените случаи

"Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до с. Долни дол, когато е взривен склад, собственост на търговско дружество „Емко“. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата складова база, е българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев“, каза още Сийка Милева.

„Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ - Сопот. Част от унищожената продукция, по информация на Министерство на икономиката, също е собственост на търговско дружество „Емко“. Третият случай отново е през 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот , с. Иганово. На 31 май 2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Съгласно заключението на назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване“, каза Милева.

„Четвъртият случай е от 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, Казанлък. Предприятието „Арсенал“ представлява стратегически обект от значение за националната ни сигурност. При четирите произшествия се наблюдава сходство, което в същото време ги отличава от останалите случаи на взривове на складове в същия период, сочи назначената и изготвена експертиза на СОБТ.“, посочи Сийка Милева.

„Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество”, каза главният прокурор Иван Гешев.


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен
Съмнението е едно, г-н гл.прокурор, но съдът борави с факти, а не със съмнения и подозрения. Това се учи в 1-и и 2-и курс на ЮФ към СУ. Какво сте учили в Милиционерската школа/Полицейската академия - Симеоново не зная и не съм сигурен, че на завършилите тази Школа се признава специалност Право. Не мога да разбера как преди 9 г. и 6 г. следователите и прокурорите не са установили факти за умишлено взривяване или опожаряване, а сега СпП подозира саботаж. Очевидно тогава не е имало СпП.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали във всички от изброените случаи. - ТОВА СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ДУМИ в цялата статия! Каква е тази буря в чаша вода!???
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"И в четирите случая при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривовете." - без коментар...
38
5
 
1
 
! Отговори
Антон преди 2 седмици
Напълно възможно е в половината от тези да имат участие руските тайни служби. Защото имат мотив - Русия бе във война с Грузия и на ръба на открита война с Украйна. Трудно ще се докаже. И е още по-трудно ще руснаците да съдействат по някакъв начин. Те биха пазили своите. Но пък руската дипломация и "журналистика" са специалисти да не казват нищо и да обобщават с разни пропагандни шаблони. Прави се от популистки подбуди - да се имат руснаците за велики, но да не надигат глави срещу властта.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Журналистите станаха полицаи и прокурори, а прокурорите - журналисти!
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
верно има сходство - всичките са казали еднакво "буум", ама с руски акцент и лек дъх на новичок!
35
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 седмици
Само да попитам: Инстриментът Божий дали знае къде са били Петров и Баширов на 11 септември 2001-ва?
34
2
 
18
 
! Отговори
Един от вас хората преди 2 седмици
Аз ще ви кажа кое е сходното в случаите - крадат боеприпаси и после за парлама взривяват за да пишат всичко взривено. Според мен де
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаше един много велик човек (с малки мустачки ) ,но не успя да реализира идеите си . Жалко .
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Излиза, че службите 6г. спят и някой дори е успял да нанесе удар на стратегически обект..
в същото време "продължат да работят по същия начин в интерес на.. "
вече дори не ми се коментират вече напъните на всевъзможни г***зци да се натягат за мъжка ласка и/или някой лев. Гнус ме е от такива хора, срам ме е, че те се наричат българи.
31
1
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 седмици
Тоя започна да става смешен. Пак липсват доказателства. То това не е оръжеен склад, а бакалия...
30
3
 
20
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 седмици
Гешефта"Русия ни шпионира и взривява!
Разполагате ли с някакви доказателства??
Гешефта:Не руските хакери ги изтриха!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ясно, че са руските хакери.
Затова никъде няма доказателства.
28
3
 
7
 
! Отговори
Сельо от Мирково преди 2 седмици
Иначе е много хубаво хора на И. Г. да се занимават с имоти измами, селянин си беше такъв си остана
27
6
 
7
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 2 седмици
То си беше ясно. Какво ще му доказват.
26
6
 
22
 
! Отговори
НКК преди 2 седмици
По целият свят износ на оръжие за държава се извършва официално от продаващата държава със законови актове /пример закупуването на самолетите от САЩ/.Когато страна иска да продаде оръжие на сепаратиски, бандитски групи, ИДИЛ, чеченци ,бандеровци и др.се прибягва до услугата на мръсни търговци на оръжие като нашият Гебрев.С такива взривове,палежи и пр.се прикриват фиктивни наличности или откраднати, тоест куче влачи диря няма. Тези складове охрана имат ли. Хвърлят прах в очите на хората.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До СКАНДАЛНО БЕЗОБРАЗИЕ
СИСТЕМНО ИЗЛЪЧВАНИТЕ ТУРСКИ СЕРИАЛИ СА ЯВНА ЗАПЛАХА ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО И КУЛТУРАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

заплаха е чалгарската кабеларка 7/8, която системно опроcтачава българския народ.
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"агресор е Русия, а Гебрев е търговец. Ти путинопитек ли си?"

Тичай бързо до Козяк да си опреснят опорките. Гебрев е в черния списък на САЩ именно заради незаконния трафик на оръжие.
23
4
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
Каренин как разбра че има схотство с взривовете в Чехия като си куха лейка.Личи си по лицето ти
22
1
 
6
 
! Отговори
от северозапада преди 2 седмици
И защо е пропуснат Горни Лом?!