Боеве в Афганистан, талибаните са превзели над половината страна

Голяма част от населението е в остра хуманитарна криза
1 авг 2021 12:50, Анисия Иванова
73
Боеве в Афганистан, талибаните са превзели над половината страна
Снимка: БГНЕС

За сражения около три ключови града в Южен и Западен Афганистан между талибаните и афганистанските правителствени сили, съобщават информационните агенции.

Талибаните са превзели повече от половината от Афганистан, има риск от връщането им на власт

По данни на Би Би Си талибаните са навлезли в части от Херат, Кандахар и Лашкар Гах. Те вече имат сериозни успехи в селските райони на Афганистан след обявяване на почти пълното изтегляне на чуждестранното военно присъствие до септември, съобщава БНР.

Би Би Си отбелязва, че съдбата на Херат, Кандахар и Лашкар Гах може да бъде съдбоносна на фона на опасенията от хуманитарна криза и това колко дълго афганистанските сили ще издържат.

„Много хора напуснаха домовете си и бягат  от град Херат. Загрижени сме, това създава паника сред всички ни“, коментира местен жител.

Половината от населението живее в условията на остра хуманитарна криза, предупредиха от ООН преди дни.

Предполага се, че вече фундаменталистите са превзели почти половината от афганистанската територия, както и ключови гранични пунктове с Иран и Пакистан.

Специалният пратеник на Европейския съюз за Афганистан Томас Никласон прогнозира пред Би Би Си, че  войната ще става все по-ожесточена.  

Никласон изказа и опасения, че талибаните възнамеряват да възстановят техния Ислямски емират, съществувал вече в Афганистан.


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 66"Талибаните и САЩ заедно победиха комунизма. " - пич, ти си доказателство за неграмотността на некадърното атлантическо троляне.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Талибаните и САЩ заедно победиха комунизма. Нека бившите социалистически страни да страдат от комунизма и социализма. Афганистан не страда от социализма. САЩ го спасиха от социализма и развитието. Нашите доларатлантици нека видят Афганистан и да го сравнят с бившите съветски републики..........................Доларатлантиците рекламират фашизъм, ислямизъм, дясна диктатура.
64
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Янките били похарчили 2 трилиона долара в Афганистан ..... Какво ги бърка ? Имат гори ... имат печатница ... печатат долари на поразия . Кой ще ги спре ? Долара отдавна не е обвързан със злато или банкови активи .
63
7
 
8
 
! Отговори
ДолниКраваре преди 1 месец
Една персийска мъдрост гласи,че там,където краварин(СеРеУ-то;ФАЩ) изпонасере, с нищо не се бърше,нито се пере.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А българските талибани какво правят в същото време?
61
11
 
2
 
! Отговори
spoko! преди 1 месец
Крепостните дадоха оръжия на ислямистките талибани и на есен като се изтеглят американците, ислямистите ще превземат отново властта в Афганистан, но ще я задържат за кратко, защото щом изгори Кремъл, ще изгорят и талибаните...
60
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Афганистан можеше да бъде като Казахстан и другите съветски републики. САЩ попречиха на бъдещето на Афганистан.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Талибаните са като СДС - Двадесет години стигат - времето е наше. Времето е наше.
58
2
 
16
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ преди 1 месец
Иран, Авганистан и др бяха СВЕТСКИ страни преди 50-60 години! В Иран имало модни дефилета на женска мода, а в Авганистан жените учеха и работеха в заводи за електроника!
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До SS/52Навремето янките официално снабдяваха муджахидините с оръжие и техника. Допреди няколко години Русия не снабдяваше талибаните с оръжие.
56
3
 
1
 
! Отговори
защо преди 1 месец
Нормално. След пролетта идва лято.
55
3
 
6
 
! Отговори
Талибаните преди 1 месец
Нищо лично, ама ако няма войни САЩ и Русия не значат нищо. Тогава и демокрацията сама по себе си ще лъсне в истинската си светлина. А тя не се оказа нищо кой знае какво. Шепа наркомани живеят на гърба на няколко програмирани идеалиста.
54
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашките ореваха орталъка заради американците в Афганистан, ама сега хич не им е весело. Всички средноазиатски бивши соц републики са бедни и с некачествено управление, идеална среда за ислямизъм.
53
4
 
7
 
! Отговори
Само товарищ Путин преди 1 месец
Може да им свие перките, ако иска...
52
17
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Талибаните ще подпалят Таджикистан и Синджян-уйгурската област на Китай. Преди 20 години САЩ влязиха в Афганистан, за да не влезе Путин. Путин беше млад и енергичен, руснаците бяха все още сила. Сега Путин се спихна, заедно с амбициите на Просия.
51
5
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Някога Сащ подържаха муджехидините и им даваха оръжие през Пакистан за да воюват срещу СССР. После дойдоха студентите(талибаните) от талиб -студент ! Сащ и техните съюзници в това число и Ганчо бяха в Афганистан да търсят на майка си п.....та ! Сега Русия зарежда талибаните с оръжие и те ще дойдат пак на власт.Остават милиардите безмислено похарчени пари за престоя в Афганистан и стотици безмислени жертви.Но в големият бизнес наречен война е така !
50
2
 
7
 
! Отговори
вятър и промяна преди 1 месец
А абдалите превзеха половин България чрез манипулативни избори.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Талибаните ще изкоренят пак маковите полета. Значи скоро САЩ ще се намесят заради афганистанския народ и демокрацията.
48
3
 
1
 
! Отговори
От бореца преди 1 месец
Афганистан - поредния лунапарк за пообряяя язани мозъци и буби.!.
47
11
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
То в българския език няма 40 български думи.