Парижани гласуват дали да прогонят скутерите от града

Има някои ползи, но недостатъците са по-големи
2 апр 2023 14:28, Елка Василева
18
Парижани гласуват дали да прогонят скутерите от града
Снимка: архив, БГНЕС

Вездесъщите електрически скутери под наем може скоро да напуснат Париж, ако парижани гласуват днес за премахването им от града, съобщава Асошиейтед прес.

Въпросът, който парижкото кметство задава на общоградския миниреферендум, е: "За или против скутерите на самообслужване в Париж?"

Отговорът може да обрече на гибел един от водещите пазари за бързи двуколесни превозни средства, които разшириха възможностите за придвижване във френската столица и в други градски центрове и градове по света.

Пръснати из Париж, лесни за намиране и наемане с помощта на изтеглено приложение и сравнително евтини, скутерите са хит сред туристите, които обичат скоростта им и свободата, която предлагат. За петте години от въвеждането им, следвайки примера на споделените автомобили и велосипеди, скутерите под наем също си спечелиха последователи сред парижани, които не искат или не могат да си позволят собствени, но харесват възможността да избегнат метрото и другия обществен транспорт.

Но на фона на оплакванията, че електронните скутери са грозна гледка и заплаха за трафика, кметицата на Париж Ан Идалго и някои от нейните заместници искат да забранят "свободно плаващите" скутери (наречени така, защото се вземат и оставят по желание на наемателите им), преди френската столица да стане домакин на Олимпийските игри догодина.

Заместник-кметът по транспорта на Париж Давид Беляр казва, че скутерите са участвали в стотици инциденти. Той също така казва, че те са по-вредни за околната среда от ходенето пеша, карането на колело или автобусите и са твърде бързи и анархични в претъпкания, компактен и исторически град, където пространството е на първо място. Те създават "усещане за обща несигурност в общественото пространство, особено за най-уязвимите хора, имам предвид възрастните хора или хората с увреждания", каза той в интервю за Асошиейтед прес в петък. "Има някои ползи, но това, което виждам днес е, че недостатъците са по-големи".

Договорите на Париж с трите компании за отдаване под наем Dott, Lime и TIER изтичат в края на август. Дали електронните скутери под наем ще оцелеят в Париж след това, ще зависи от гласуването днес, в което могат да участват всички регистрирани гласоподаватели в града, включително и тези от други страни от Европейския съюз. Кметството вече обеща да уважи резултата, какъвто и да е той.
(БТА, Асен Георгиев)


 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
истината преди 5 месеца
Реагират на радиоактивни отпадъци или склад. Пояснявам . Движите с 12 мили на път и изведнъж скоростта пада на 3 мили и не иска повече. Зареждате бая време и пак не иска чак след няколко дена се съвзема. Защото е на принципа на електро магнитната индукция и има насищане или изкривяване на електромагнитното поле. Трябва да ги продават със сензори за замърсяване за да могат водачите да са защитени.
10
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Дано ги разкарат от Париж,а след това и от София.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 8 до 12 - Крайнолевите са така. Щом те нямат достъп до нещо, никой не трябвало да има. Всеки да ползва по-скапаната версия.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 9 - Lol джиендър, сър!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 9 - Нито пред работата ми има спирка, нито пред дома ми. Няма време, да обикалям и чакам по спирки. Гредският е по-нередовен от цикъла първата ми жена, няма място, където да си остави човек кафето, константа какафония е, мръсно и пълно с хора, които редовно ти дърпат телефона и лаптопа. 5000 лева - толкова ми струваше компютъра, като го октраднаха преди 3 години. И това са дребните неща. Не мога да си нося тежки неща, обира ли са ме, като са ми вадили нож ...
6
7
 
9
 
! Отговори
Костов преди 5 месеца
Напълно логичен избор. Огромна анархия настъпва на пътя, когато се появят криволичещите скутери и мотори. Нарушава се ритъма.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 6 - Защо ще ограничаваш автомобилите в града? Съвременният град е немислим без моторизиран транспорт. Скутерите са играчка в момента.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 5 - Думите са взаимно заменяеми. Скутер и мотопед са чуждици, като скутер може да се ползва и за дветете.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скутерите са синсупер, ако са лични и се карат отговорно.
2
0
 
8
 
! Отговори
СЛЕЗНАЛИ ОТ ДЪРВОТО преди 5 месеца
И СА ДОШЛИ У ЕВРОПАТА.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Електрически скутери няма да подобрят средата в Париж. Той е един ужасно мръсен град. Почти колкото София.