Реал Мадрид и Барселона в битка, но не на терена: Спорят кой е бил отборът на Франко

Скандалът започна от Жоан Лапорта
20 апр 2023 18:47, Нели Христова
14
Реал Мадрид и Барселона в битка, но не на терена: Спорят кой е бил отборът на Франко
Снимка: БГНЕС

Съперничеството между двата най-големи футболни клуба в Испания кипи. Но този път не на терена. Двата отбора сега си разменят обиди дали Барселона или Реал Мадрид е фаворит на генерал Франко.

Винаги е имало напрежение между клубовете, чиито срещи на терена се наричат "Ел Класико".

Тяхната вражда обаче достигна нови висоти в понеделник, когато Жоан Лапорта, президентът на Барселона, използва пресконференция, за да защити клуба си заради корупционен скандал и нарече Реал Мадрид "отбора на режима", очевидно имайки предвид диктатурата на Франко, при която Испания съществува в продължение на 36 години до 1975 г.

В рамките на часове след обидата, Реал Мадрид отговори, като публикува видео в своите канали, описващо връзките на Барселона с Франко. Видеото започва с твърдението на Лапорта и след това преминава към въпрос на цял екран: "Кой беше екипът на режима?" Следва това идва подбрана и много частична история на богатствата на Барселона по време на диктатурата.

Използвайки архивни кадри, взети от пропагандната служба No-Do (новини и документални филми) на режима, след това видеото показва Ноу Камп, футболното игрище на Барселона, тържествено открито от Хосе Солис Руис, един от най-близките сътрудници на Франко и министър в кабинета, с католическа литургия и държавна помпозност.

В клипа също така се твърди, че Франко е спасил каталунския клуб от фалит на три пъти, добавяйки, че в замяна ФК Барселона е дал няколко почести на лидера на Испания и го е направил почетен член.

За да насипе сол в раните, видеото показва играчи на Барселона, които отдават фашистки поздрав и добавя, че клубът е спечелил осем купи на лигата и девет трофея "Генералисимо Франко".

"С Франко Реал Мадрид трябваше да чака 15 години, за да спечели титла в Лигата", се отбелязва в подзаглавие. След това отбелязва, че някои от неговите играчи са били убити по време на гражданската война, а теренът му е бил бомбардиран и унищожен. Когато гражданската война приключи през 1939 г., от отбора останават само петима играчи. "Останалите са били заточени или задържани от победителите."

Завършва със запис на Сантяго Бернабеу, легендарният президент на клуба, на когото е кръстен стадионът му, казвайки: "Когато чуя "Реал Мадрид е отборът на режима", искам да прокълна бащата на човека, който го е казал."

Лапорта избухна, когато излезе да на терена, след два месеца укриване, заради скандал относно плащането на 7,3 милиона евро от неговия клуб на старши рефер. Плащанията на Хосе Мария Енрикес Негрейра спряха, когато Барселона се отказа от услугите му през 2018 г., съвпадайки с прекратяването му като вицепрезидент на съдийската комисия на страната.

Случаят се разследва за възможна корупция и Реал Мадрид се съгласи да бъде свидетел. Лапорта каза, че е "безпрецедентна проява на цинизъм" за действащите победители в Шампионската лига да критикуват неговия клуб. Той добави: "Те са клуб, известен с това, че е клубът на режима, поради близостта си до онези, които са на власт политически, икономически и спортно."

Каталунското правителство, което няма финансов интерес във ФК Барселона, призова Реал Мадрид да премахне видеоклипа си и да се извини.

Изабел Диас Аюсо, която е от Народната партия и е лидер на региона на Мадрид, защити видеото на Реал като "великолепно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Виж ти, виж ти... Значи каталунците са се мазнили на Франко и са печелили титли по негово време? Че и медали и почетни титли са му раздавали, пък той ги е спасявал от фалити? Защо така забравиха тези факти в Барселона?
9
2
 
7
 
! Отговори
емигрант от 23г. преди 1 година
Аз съм за ,,Реал Мадрид", а каталунците са смешни и жалки , като македонците.Лъжат и мажат за историята на Испания.
8
1
 
2
 
! Отговори
Krass преди 1 година
Наще голтаци псевдо фенове на Пръцелона, кво се пишат разбирачи, на кой бил благодетел Франко?!Много сте ми смешни всички дето се пишете фенове на чужди отбори.П А Л Я Ц И
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е нещо като корнелия нинова и бойко борисов да се карат от трибуната кой е бил повече приятел на борис и симеон и по-малко комунист. е кой де?
6
3
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Реал"Франко" Мадрид
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия Реал не ги ли е срам да се отричат от благодетеля си Франко?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мда, едва ли са били естрамадура или елче. сигурно ще си спорят докато има класико.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирасе, че белите лебеди са били отборът на Франко.
2
4
 
4
 
! Отговори
айде стига вече преди 1 година
Къде е Реал Мадрид къде барцелона.Все едно мерцедес и трабант да сравняваш.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уефалона, Франколона...