3 г. с постоянен адрес – най-голяма тежест за 1-ви клас

Кандидат-първолаците ще се разпределят в три групи
31 юли 2017 15:15, Анисия Иванова
24
3 г. с постоянен адрес – най-голяма тежест за 1-ви клас
Архив: Булфото

Близостта на училището до настоящия/постоянния адрес на детето да е с най-голяма тежест при приема в първи клас.

Това е записано в проект на изменение и допълнение на Наредба 10, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане, съобщава "Монитор".

При спазване на този критерий, кандидат-първолаците ще се разпределят в три групи – като в първата попадат деца, чиито родител е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението.

Във втората група този срок е от една до три години. В третата ще попадат деца, чиито родител е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия района на училището, но местоживеенето е бил променено през последната една година преди подаване на заявлението.

В последната четвърта група пък ще са хлапетата, чиито родители са с адрес изън прилежащия район на училището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Пародия преди 6 години
Интересно как решиха да е точно 3 години, а не например 5 или 7... Вземат се изключително тесногръди мерки само за няколко училища в центъра на София. Аз пък не искам да записвам детето си в центъра и да пътувам по час. Искам то да бъде грамотно и емоционално интелигентно. С този неадекватен принцип за уседналост ще ощетят честни данъкоплатци, които са си сменили постоянния адрес. Сигурна съм, че фиктивните адреси могат много лесно да се проверят при желание.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логично е да се има в пред вид момента на уседналост,защото няма как ти и родителите ти десетилетия наред да плащате данъци за квартала в който живеете и накрая за вашето дете да няма място.Въпросното място е заето от някой,който живее в Перник,но работи в София близо до училището и му е удобно отивайки на работа да води наблизо и детето си.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не в друг квартал, на съседна улица се преместих пак в същия квартал. И сега нулирам брояча. А живея тук от 40 години...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми върнете крепостничеството, бе другари.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, аз едно да попитам тия *** -като съм се преместила да живея в друг квартал на града преди една година и наистина вече живея до училището, в което искам да запиша детето си, пак няма да успея, защото нямам 3 години. Е какво ще трябва да го карам сутрин 10 км. В стария квартал, защото съм живяла там 40 години? Пълна простотия.
17
0
 
8
 
! Отговори
Боже,Божеееее, преди 6 години
И тая тъпотия доживяхме ...На кату..ните,които за избори се преселват в посочено направление уседналост не искат,искат за дечицата ни. Безумието наше вече покори и най-високите върхове. Мисля,че това не е достатъчно. Трябва да им снемат пръстовите отпечатъци на ръцете и краката и да им сканират зениците.......Какво ли ни чака още?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Не, драги, българинът е тарикат ... А парите за обучение на децата не са деттски надбавки, за да се дава на всяко дете до определен доход на родителите. Училището е организация с идеална цел. Училищата не формира печалба от дейността си. Ние ги издържаме от данъците си. А ЧАСТНОТО УЧИЛИЩЕ ФОРМИРА ПЕЧАЛБА като ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ. Ако им се дава от държавния б-т, т.е. от нас, ние им помагаме да печелят, И ТО - МНОГО! Аз не искам моите пари да обогатяват друг!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха ха хоКъде да връщаха комунизма - въпреки чеКОМУНИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ! А комунизъм е нещо добро и правилно - близо до демокрацията. Равенство пълно никога не може да има - такава е човешката природа. Но сегашната канибалска анархия - е, това на никъде не върви. Просто от соца трябваше да остане редът, боят против корупцията, доброто здравеопазване, и образование за всички. БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ! И да се даде правилна възможност за частната инициатива и собственост, защото ОБЩОТО РАЗВРАЩАВА!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да може всеки да си запише детето където иска. Така училищата ще се борят за ученици и да си вдигат репутацията. Субсидията трябва да следва детето. Ако субсидията е 100 лева, а някой си запише детето в частно, което струва 3000 - родителя поема 2900, а държавата 100. Като имаш пари пак плащаш данъци, че и повече, защо нечии пари да хранят чужди/образовам чужди деца. Децата на богатите деца нямат ли пари. Аман от соц практики, който няма пари да почне да работи. Българина е мързелив
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До По АнонименДокато делим хората и училищата на "елитни" и простосмъртни щке има ЛОШИ училища. Това е подла гавра с демокрацията и с хората, които "скачаха". Къде са принципите на "РАВЕН ШАНС" и "РАВЕН СТАРТ"!? Явно при парите от приватизацията. Безобразие е да се учи по различни програми, различни учебници и различни пособия, различна по качество материална база. Това обезверява и отблъсква малкия човек. Децата са най-чувствителни към неравенството. Там то е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. То ги ПОКВАРЯВА!
12
3
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Значи вместо тест и субсидията да следва детето... Феодален критерий. И ако искаме нормалност - в частно.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другите градове, където дори не могат да си запълнят бройките, ще може ли да се нарушава този принцип, за да се запълват местата?Защото София не е България.
10
5
 
2
 
! Отговори
DIDI преди 6 години
До Бай ИванДа, напълно стгласно. Но всъщото време има адски много майки, които ги мързи и искат да си останат вкъщи възможно най-дълго...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До По АнонименТо и оня гепаджия със суджука е мислил за децата си *** така не бива!
8
5
 
12
 
! Отговори
Men преди 6 години
Софиянци винаги са се опитвали да си нагодят цялата държава единствено и само в тяхна полза! Поредния закон, който обслужва само техните интереси. Цялата държава работи, за да хрантути шепа софиянци.
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софийското жителство беше единственото читаво нещо при соца.
6
1
 
17
 
! Отговори
По Анонимен преди 6 години
До АнонименА ти като говориш на "нема" си голям гражданин, всеки има право да търси за детето си най доброто, проблема е че и има много лоши училища, не е проблем с отседналост!
5
10
 
15
 
! Отговори
преди 6 години
Върнете софийското жителство и отменете всички регистрации в София за последните 10 г и кой откъде е !
4
1
 
13
 
! Отговори
Й.Съндъкова преди 6 години
Има още общиснки имоти за припознаване от бивши наследници. Не мога да ви строя училища и дестки градини , защото трябва да се краде, ще тъпчете в наличните и ще правите "дарения" да ви огрее.
3
0
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Проблема не е че липсват места в първи клас, а че липсват места в качествените училища. С детските градини и яслите е още по-голям проблем. И някои хора не осъзнават че има родители които искат да ходят на работа, но се налага да си седят вкъщи и да си гледат децата. А от това губи най-много държавата. Вместо родител да ходи на работа и да му прибират данъците той трябва да си седи вкъщи и държавата да му плаща докато детето стане на 3 г. Смахната работа.