Великотърновско: Предотвратиха ранни бракове сред ученици

Образователният проект е за над 600 000 лв., насочен е към малцинствата
Обновена: 18 дек 2017 18:43 | 18 дек 2017 18:25, Анисия Иванова
16
Великотърновско: Предотвратиха ранни бракове сред ученици
Архив: Булфото

От началото на учебната година са предотвратени седем случая на ранни бракове сред ученици от малцинствени общности във Великотърновска област преди завършване на средното им образование, съобщи Теодора Крумова от центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Превенцията е част от проекта "Заедно намираме решение", реализиран от неправителствената организация, в партньорство с община Велико Търново, сдружението "Стъпка по стъпка" и 13 училища от областта.

Двугодишният проект е на стойност над 600 хиляди лева, като повече от 90 хиляди лева са осигурени от националния бюджет, уточни Крумова. Целта на проекта е да осигури цялостен и устойчив модел на прилагане на общинските политики за образователна интеграция в мултикултурна среда.

Предвижда се разработката да обхване 760 ученици, от които над 500 ще са от малцинствените групи и около 400 родители. Създадени са 36 клуба за извънучебни дейности, като идеята е по този начин да бъде събудено любопитството на децата и да бъдат мотивирани при посещенията си в училище, посочи Галина Дечева, експерт към центъра.

В проекта участват две иновативни училища. В ОУ "П.Р.Славейков" в село Джулюница около 50 процента от децата са от ромските малцинства. Заедно със своите съученици от други етноси те участват в клубове по йога и пилатес, както и в ателиета "Приятели на изкуството", посочи директорът на училището Даниела Христова.

В училище "Владимир Комаров" във Велико Търново децата участват в клубове по фолклор, екология и развиват компютърни умения в изграждането на виртуални светове, отбеляза директорът Веселин Ангеличев, цитирана от БТА.

Иновативните групи предлагат на учениците различни форми на приобщаване, а идеята е чрез неформалното общуване да се изградят умения и навици, които да бъдат в полза на децата.

По проекта е създаден интердисциплинарен екип с участието на педагози, психолози и логопед. За начинанието работят и медиаторите от център "Амалипе".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 години
Срам ме е че съм българин.Откъде накъде ще се плащат пари за да не сключваш брак.Стига само права на ***, българите сме дискриминирани.Да се закриеонова ненужно нещо-комисията по дискриминация, в която председателкатаполучава 70 % от заплатата на председателя на парламента.
7
0
 
25
 
! Отговори
Едва ли е възможно преди 6 години
Не е възможно да се предотвратят бракове, защото *** официално не сключват. Всички тези пари по програми са преливане от пусто в празно. Единственото важно нещо е дали от тези *** ще има полза за обществото, а не за самите тях. Но това по презумпция е невъзможно.
6
0
 
23
 
! Отговори
манго преди 6 години
Малолетни имат ли право на брак ?????????? Нещата са прости , но ..... не са за прости !!! Схемичка за усвояване!!!
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От българите бяха откраднати още 600 бинки.Честито.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде дайте и на мен 50 бона, за да не се женя...
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи ще живеят само на "семейни начала"!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 хил. делено на 7 ранни брака = 42857.14 лв. за един предотвратен брак.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великотърновско: Предотвратиха 7 ранни бракове от началото на годинатаОбразователният проект е за над 600 000 лв., насочен е към малцинстватаПочнете да ги съдите за педофилия и ще ни излезе много по евтино. За 300 хил. проекта бил двугодишен са предотвратени 7 ранни брака. Вие подигравате ли ни се бе?