DigitalKidZ: Училище с "отворен код" стартира в 15 училища

Проектът е в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование
15 фев 2018 09:40,
0
DigitalKidZ: Училище с "отворен код" стартира в 15 училища
Обучението на учителите се организира от фондацията

Благодарение на усилията на Фондация "Дигиталните деца", над 1500 деца в цялата страна ще имат възможността да се докоснат до новите технологии по един иновативен и съобразен с компетенциите на 21век начин след обучението, което Фондацията организира за техните преподаватели.

Проектът DigitalKidZ: Училище с "отворен код" е независим, социален и образователен проект на Фондация "Дигиталните деца" в подкрепа на дигиталната грамотност и иновативното образование в България, като гаранция за безплатен достъп до качествено образование на всички деца.

Пилотната фаза на програмата стартира в начален и среден курс и засяга деца от 8 до 16 години. Те ще имат възможността да усвоят основни дигитални умения и компетенции и да се научат да програмират уеб сайтове в рамките на само един срок от учебната 2017/2018г.

"Близо 65% от професиите на бъдещето към днешна дата все още не са ни известни и макар да знаем, че съвременната икономика има нужда не от чиновници, а от лидери, образователната методология в класната стая не е адаптирана от десетилетия. Децата все още се обучават да работят самостоятелно, а не в екип, стоят в редици един зад друг, вместо да комуникират помежду си, заучават и възпроизвеждат знания, вместо да решават проблеми," коментира Ивелина Атанасова, Председател на Фондация "Дигиталните деца".

Училище с "отворен код" на DigitalKidZ е проект за промяна на образованието. То не въплъщава в себе си непременно сградата на училището, а е нов модел на образователна методология, защото информационният поток днес е 24/7 и децата имат възможност да учат постоянно, от всеки и винаги.

Важно е това да се случи в унисон с "компетенциите на 21 век", което ще доведе до намаляване на младежката безработица, агресията в училище, емиграцията и функционалната грамотност на населението – мисия на Фондация "Дигиталните деца".

Програмата се осъществява с подкрепата на Министерство на науката и образованието, Посолство Финландия и ICN - ексклузивeн хостинг доставчик на проекта, който осигурява напълно безплатно необходимия хостинг, за да бъдат реализирани учебните проекти на учениците по програмата.

Инициативата е част от месеца, посветен на дигиталната и медийна грамотност, организиран от Коалицията за дигитална и медийна грамотност, чийто член е и Фондация "Дигиталните деца".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари