Членът – демон на матурите: МОН се занимава с всичкология!

Проф. Тодор Танев: Пълният и краткият член си отиват
Обновена: 23 май 2018 11:09 | 23 май 2018 11:00, Екип на Dnes.bg
31

4695 гледания   |  Още видео

Всички родители и зрелостници са под напрежение, заради тазгодишните матури. И този път се появи скандал около матурата по български език и литература. Седми въпрос разгневи стотици, тъй като верен отговор не се открива. Въпреки че отговор Б) се афишира за верен, в него също има грешка. От МОН са категорични, че няма проблем, но от БАН са на друго мнение.
 
"Министерството се представя като неграмотно. Беше направено изследване за познаване на употребата на пълния и кратък член. Хората казват, че правилото трябва да остане, но тези, които го бранят, не го спазват", посочи езиковедът Владко Мурдаров.

Още по темата

В седми въпрос се пита: В кое от изреченията НЕ е допусната граматическа грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Уви, в отговор Б) думата "комисия" трябва да бъде членувана, подчерта Владко Мурдаров пред репортера на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Въпросът е какво стои зад демона на матурите. Ако не се променят нещата радикално, догодина пак ще се говори за грешки в матурите. Преписването се намали значително, но това не е достатъчно. Матурата е изключително важна и трябва да се направи съвсем професионално. Тя трябва да хваща всеки завършващ като такъв, какъвто е. Не може да сложиш на всички един и същ калъп. Не може и програмата да е еднаква", отбеляза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Журналистът Ива Николова изтъкна, че погромът в грамотността на обществото е започнал още преди 10 години, а днес неуките преподавали.

"Все пак става дума за елементарна грамотност. Докато нашите деца се изпитват с тестове, никаква грамотност не се задава. Трябва да се оценява с празен бял лист, на който да се пише, за да се покаже кой колко може да мисли. Лошото предстои", каза тя.

По думите на проф. Танев пълният и кратък член ще си отидат, тъй като всеки език върви към опростяване. 

"Догодина трябва този изпит да бъде променен. Това министерство се занимава с всички професии, училища, детски градини и университети. Ако продължава да бъде всичкология – ще се изпусне краят", категоричен бе той.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.