Учениците в BG - най-скъпоструващи за родителите си

20% от заплата ни отива за първолак, в ЕС разходите са до 4%
Обновена: 30 авг 2018 20:23 | 30 авг 2018 20:08, Петя Славова
34
Учениците в BG - най-скъпоструващи за родителите си
Снимка: архив, Reuters

Българските първолачета излизат най-скъпо на родителите си в целия Европейския съюз, съобщава bTV. Ново проучване показва, че са нужни средно по 200 лева от семейния бюджет, за да купят родителите най-основните неща за децата си.

Ученическата раница струва между 50 и 250 лева. Родителите са склонни да дават повече пари, ако са сигурни, че е щадяща за гърба на детето.

Цената на несесера заедно с нужните моливи, гумички и тетрадки може да стигне 60 лева. 40 лева пък струва комплектът за рисуване. А разходите за спортен екип и ученическа униформа стигат и 200 лева.

За сравнение – почти същата сума за първокласник дават и родителите в Швеция, Финландия и Германия – и докато у нас, 100 евро са около 20% от средния ни доход, то този разход в другите страни е само около 3-4%.

Освен ученическите пособия, голяма част от родителите трябва харчат пари и за униформа.

Един от магазините предлага облекло за над 50 училища. "Ако родителите купят 2 тениски – 34 лева, суичър 22 = 56! И полата 20 лева, е 76 лева. Ако включат и ризката и вратовръзката стават 110 лева. А най-скъпите училищни униформи са на частните училища – включват по 17 елемента, между 250 и 300 лева", обясни управителката Снежина Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Стефанова преди 5 години
До Не лъжете!Всичко е безплатно, друг път. Кога за последно имахте първокласник в къщи? Учебниците са безплатни, но всичко останало се закупува от родителите. И изобщо не е евтино. Дори да успееш да закупиш нещо от помагалата или дрехите на изгодна цена, това почти във всички случаи е за сметка на качеството. Мнението ми се покрива напълно с това на автора на статията!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смисълът от униформите е да не ходят децата на училище със скъпи дрехи. Обаче на мен униформата ми излиза много по-скъпо от дрехите, които купувам на детето (качествени, на известни марки).Униформените блузки са ***, пускат боя, стават като чувал, а една струва 15 лв. За да е безпроблемно носенето,трябва да има 5 налични за всеки ден от седмицата. В същото време купувам на английски и френски марки за по 7 до 10 лв и не мърдат.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Они толко си имат
29
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
С това заглавие,ще ядосате слънцето,то все тръби,че сме най-добре ,сред страните на ЕС,ето имаме 2 милиарда излишък,приходите се увеличили с 300милиона,и аз се обръщам ,към него ,абе тараланкоолу,като имаш толкова "напредък",поеми разходите на първокласниците
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са родителите, защото гледат да купят на маминия лигльо "най-доброто". Давам само един пример. Тетрадка от вестникарска хартия е много по-добра и евтина от другите.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време в някой училища раздават iPad Pro...
26
2
 
16
 
! Отговори
Не лъжете! преди 5 години
Родителите на 50% от първолаците не плащат нищо, защото всичко, необходимо за първолака, им се дава безплатно!Но е безплатно само за тях. По принцип всичко трябва да се заплати и това става с бюджетни пари, взети от данъците, платени от родителите на другите 50% първолаци.Значи, на онези родители на първолаци, които работят и плащат данъци, ще им струва 40% от заплатата - 20% за своето дете и 20% за едно непознато, от маалата!Но това - второто, я се научи да чете, я не!
25
2
 
4
 
! Отговори
месара до камера преди 5 години
умник/ца си ми ти, умник/ца сииии!
24
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Купих раница на детето за 15 лева във втори клас, изкара до четвърти с нея. Вярно че не беше Габол, но вършеше същата работа,
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчайте всичко от китайските сайтове... Излиза малка част от общата цена. Е, сега ако сте хора, който носят якета за по 1000 евра, няма да ви се занимава... Предполагам.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
250 лева за чанта? Ама дайте, да не е ръчно пита кожена, може ли?
21
3
 
1
 
! Отговори
Камера до месаря преди 5 години
А теб яд те хваща,че не Ти обръщат внимание мацките ,тъй ли ?
20
2
 
19
 
! Отговори
Дания преди 5 години
Генерално цените в България са високи за всички стоки. Търговците са на мнение ден година храни,няма истински намаления. Вярно в България стоките от всякакъв вид са скъпи. Не ме разбирайте погрешно.Правя сравнение на принципа какво мога да си купя с 1 час работа. Правя сравнение и с цените на Известни вериги магазини. МИ ЕДНАКВИ СА. Няма значение дали изработвате 20 лв/ден или 20лв/час
19
3
 
6
 
! Отговори
Баба Яга преди 5 години
До Иван Не "отколкото изглеждат", а колкото разправят. Гледаш - колата му - кола, собствено жилище, почивки тук и там...а заплатата му била 7-800 лв....На кой ги разправят тия?
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не излизат скъпо, а заплатите са малки и цените високи.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая излизат полу-неграмотни... 12 години безсмислени разходи.
16
1
 
28
 
! Отговори
търговците! преди 5 години
Обърнете се към търговците, а не към журналистите. Търговците ви изяждат парите, заради алчността и лакомията им.Доставят китайски *** и ни ги продават с 100% надценка.
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости.Раница за 250 лв си е родителска простотия и изхвърляне.
14
11
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
при студентките е друго, чичко паричко (мечо), практикуване на най старата професия, и хоп завършили почти без да дават пари!
13
2
 
26
 
! Отговори
сс преди 5 години
нищо ново. цените на нужните неща са същите навсякъде, само ние сме по-бедни