Вълчев за школския дрескод: Да се обсъжда с учениците!

Столичната община започва проект за строежа на 4 нови училища
7 мар 2019 12:35, Анисия Иванова
33
Вълчев за школския дрескод: Да се обсъжда с учениците!
Снимка: БТА

Въвеждането на униформи е училищна политика, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че "униформите са полезни, защото създават отношение, култура към училището и намаляват усещането за различие между учениците".

Повод за коментара му беше въведеният в Английската гимназия в Бургас задължителен дрескод, което доведе до недоволство сред възпитаниците й. Със заповед на директора в училището може да се ходи само в четири цвята, без нарязани дънки, надписи и щампи по дрехите.

Още по темата

По думите на министъра МОН няма намерение да предлага задължителни униформи във всички училища, една такава политика е полезна, но тя трябва предварително да бъде обсъдена с родителите във всяко училище. Когато се предвижда въвеждането на униформи в гимназиите, трябва те да се обсъдят и със самите ученици, защото са големи, отбеляза Вълчев.

На въпрос дали трябва да има изисквания за "дрескод", за да не ходят учениците със скъсани дънки в училищата, министърът каза, че "за всички - и за учениците и за учителите, облеклото трябва да е благоприлично и да съответства на това, че са ученици, а на учителите - да съответства на служебното им положение, защото училището е образователна институция и е нормално да има правила".

По повод едносменния режим на обучение в страната Вълчев обясние, че близо 300 са училищата, в които сега се учи на две смени, като тези училища са в 65 общини. За да се премине на едносменен режим на обучение в училищата, е необходимо в най-големите градове да се построят допълнително училища, както и в някои по-малки градове. Всички училища в страната са около 2400. Столичната община започва проект за строежа на четири нови училища. Някои училища ще се достроят, ще има и опция за преразпределение на приема.

Приемът на ученици след седми клас е свързан с избора на профили и професии от учениците и МОН иска да насочи седмокласниците в по-голяма степен към профили и професии, които са свързани с техниката, математиката и природните науки, обясни министърът, цитиран от БТА.

По думите му това преструктуриране на приема не е свързано с фаворизирането на тези учебни дисциплини, а защото се очаква у нас да има най-голям недостиг на технически кадри, на студенти и специалисти с инженерно-техническо образование и на кадри от природните науки, необходими са също педагогически и аграрни специалисти.

Затова сме взели мерки за преструктурирането на приема, за отпускането на допълнителни стипендии и на допълнително финансиране на професионалните гимназии и висшите училища, които обучават в тези професионални направления, отбеляза министърът.

В отговор на въпрос министър Вълчев каза, че не е запознат защо Испанската гимназия в София ще приема с една паралелка по-малко след седми клас, но предположи, че е заради едносменния режим.164-та Испанска гимназия в София е в една сграда с основно училище. Ако в гимназията приемът е с една паралелка по-малко, това не би трябвало да повлияе на развитието на училището, заяви образователният министър.

Министър Красимир Вълчев присъства днес урок на второкласници в 109-то Основно училище "Христо Смирненски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 5 години
"...Да се обсъжда с учениците!" Вълчев, до там ли я докарахме ? Да си чул някое училище в Япония, хайде в Европа да пита сополанковците как искат да се обличат ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено много ги питат учениците!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителят му прави забележка и му казва едно, а ученичката му се репчи насреща и му казва 101! Това нормално ли е? Изтървана работа! Как се работи по този начин?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, ако ги научат да не са с телефоните си в час и да им забранят да отговарят на преподавателите си ще е супер! Като чуваме какво грозно и арогантно държание имат някой от учениците към учителите и връстниците си направо са за изключване. Ако ли не да има солени глоби за лошо поведение. Само така ще станат хора.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките учители! Каква психика и педагогика трябва да имат само?! Крайно време беше децата да се облекат като хората! Стига голотии и простащина! На който не му изнася да напуска гимназията. Тъкмо ще остане само елитът на Бургас! Нямаме нужда от великото преселение на народите. Глупавия, трябва много да чете и да се образова, за да стане умен. Ехо, това е Английската гимназия едно от първите училища в Бургас, а вие откъде сте дошли?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Г-жа Нейчева! Поздравления за смелостта! Само така и дерзайте Г-жо Директор. Тази страна има нужда от морал, здрава ценностна система и ред! Децата са малки и объркани. Ние големите се допитваме до родителите и началниците си, а камо ли тези деца, които нямат никаква представа за живота! А утре като тръгнат на работа какво ще правят? Ако сега не се научат на дисциплина и морал, за къде са?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жо директор, продължавайте все така! Днешното поколение е невъзможно и малко са за пример сред тях. Това е Елитна Гимназия не дискотека! А родителите, които днес гледат децата в очите си и падат в краката им, на утрешния ден ще бъдат забравени от тях. Защото идва един ден когато детето пораства, помъдрява и направо казва в очите им: " Вие сте виновни, че не ме направихте истински човек, когато аз не знаех да се грижа за себе си"! Днес такива примери има много...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата нямат нито познания за живота, в който тепърва ще навлизат, нито опит и мъдрост, за да определят те правилата какво да правят родителите и учителите с тях. В крайна сметка никой родител не желае злото за детето си. Така че едва ли има нужда от коментари? На Запад да не би да ги питат???
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 40 годишна възраст и когато ходя на работа, началникът ми не ме пита дали искам да нося фирмената униформа или не искам. И след като имам по- голям житейски опит от едно 15 и 18 год. дете се подчинявам на началника си и изпълнявам служебните си функции и задължения на работа, без да противореча и да се бунтувам пред работното си място, и да ме научава цяла България. Като чели, че родителите им и те не ходят на работа и не знаят какви са правилата за всички ни???!!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Бравос бре преди 5 години
Защо ли на запад има униформи само в елитните училища, а в общинските си ходят както им скимне? Ха сега да видим, кое е по-печелившо?
22
0
 
10
 
! Отговори
Бравос бре преди 5 години
Какво трябва да се обсъжда с родители и ученици които ще бъдат свързани с това училище 5 години максимум!? С всички новопостъпили ли трябва? Това са супер глупости! Училището избира, а който иска отива да учи там, ТОЧКА!
21
4
 
4
 
! Отговори
Бургас преди 5 години
Става дума за Английската Гимназия в Бургас. Нормално е да има униформи, но не по средата на учебната година да се въвеждат. Скандала е свържан с директорката на училището, която е тотално неадекватна и няма никакъв управленчески опит !
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а ноктите ше гледаш ли дали са изрязани? а косата колко е дълга?социализъм няма да стане частично, социализъм в заплатите трябва да има и да изчезне частната собственост върху средст. за пр-во.частичен социализъм (там където е изгодно и се търси послушание) и в останалото див банков капитализъм (там където е келепира) - НЯМА ДА СТАНЕ !
19
0
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Просто е- на училище с униформи,извън него както искат.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък хем съм съгласен хем не.Аргумента за тоеа че така бедните се чувстват по-добре тук реално е най-важен всъщност заради тоеа не съм против в този случай униформата даже е превенция на защита от психическо и вербално насилие и не пречи а помага за правата.Но пък аз смятам че каква трябва да е тя не трябва да решават нито учители и родители нито училище а държавата тоест МОН трябва да въведе общ стандарт за униформи а не всеки директор да прави каквото си иска.
17
1
 
18
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Този свят се побърка!!! Дрес-кода ще се определя от учениците!!!! Това е нечувана лудост?!??
16
0
 
17
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Абсолютно подкрепям задължителното носене на униформи в училище не само, защото момичетата са почнали да ходят на училище разголени, а защото така деца в неравностойно положение биха се чувствали малко по-нормални. Време е от училищата да излизат дисциплинирани и образована младеж, а не разхайтени мрънкачи, които знаят само, че имат права !
15
2
 
16
 
! Отговори
,.,. преди 5 години
По-голяма глупост от това "дрескота" да се обсъжда с учениците НЯМА.Училището определя правилата.Който не е съгласен няма място там.И точка.Вълчев защо ходи в министерството с костюм? Защо не ходи със скъсани дънки,и нащампени фланелки?
14
3
 
11
 
! Отговори
Даскал Пандо преди 5 години
Хора, страшно е ! Те са полуголи,бе! Цял живот я работих тая работа и не съм се заглеждал по дете.Ама последните години те ти навират гърдите и всичко останало в очите ,бе! От желязо да си не се издържа,бе! Добре ,че повечето от педагозите са жени,ама и те ще обърнат резбата при изобилието на толкова млада плът...
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШКОЛСКИ не е русизъм.Още по турско,българските ученици са ходили на ШКОЛО,за да учат четмо и писмо.Друг е въпросът че в стари времена българския и руския малко са се различавали,основата им е Църковнославянския.Както и на другите славянски езици