Вълчев иска: Да се развива критично мислене при учениците

Комуникативните и дигиталните умения ще са ключови, смята той
8 окт 2019 18:31, Анисия Иванова
18
Вълчев иска: Да се развива критично мислене при учениците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Миналата година по време на българското европредседателство заложихме изучаването на втори чужд от учениците и сме убедени, че това е необходимо за езиковото многообразие. Но само след десет години, ще има достатъчно добри устройства, които ще ни позволят да говорим на всички езици с всички хора.

Въпреки това комуникативните умения ще останат базови и основополагащи за всеки ученик, но в бъдеще заради взаимодействието с машини, базирани с изкуствения интелект, ще са важни също дигиталните умения, уменията в областта на моделирането и програмирането, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на форума "Конкурентоспособност 2030: Ключови компетентности за успех".

Тези умения трябва да се изучават от най-ранна възраст, като важни ще са също за учениците дигиталната креативност и критичното мислене, отбеляза министърът.

За да направим образованието ефективно, трябваше да променим не само учебните програми, но и изпитните програми, като това се случва.

Трябва обаче да се променят и методите на образование, учителите да се чувстват по-свободни и да направят обучението по-интерактивно, а всеки ученик да стане активен участник във всеки учебен час, отбеляза министър Вълчев.

Той припомни, че през последните години бяха направени промени във всички сегменти на образователната ни система, но предизвикателството е ефективно да се въведе компетентностният подход в училище.

Целта е учителите и училищата да използват иновативни методи, както и да има повече обмяна на добри практики и иновации между училищата, обясни министър Вълчев.

Евродепутатът Ева Майдел каза, че Министерството на образованието и науката работи много, за да стане образованието национален приоритет, но добави, че той трябва да бъде подкрепен и от обществото.

До 2030 г. всяко българско дете трябва да може да чете и да разбира това, което чете и да нямаме близо 40 процента функционална неграмотност. Всяко българско дете трябва да може да завърши и своето средно образование, заяви Ева Майдел.

Във форума участва и заметник-председателят на ЕК Юрки Катайнен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само след десетина години щяло да има устройства, които щели да ни позволят да говорим на всички езици с всички хораПодозирам, че министърът ползва гугъл преводач и хал хабер си няма от чужди езици.А даже да ползва някакъв чужд език на някакво ниво,човек, за да говори, първо трябва да има какво да каже и да умее да го формулира с думи.Голям проблем на нашето образование е, че масово се зубри със запетаите, ползват се клишета и умения за изразяване имат не повече от 10 %.Умения за разбиране-5%
9
0
 
6
 
! Отговори
Кря кря преди 4 години
Разлика от КРИТИЧНО ДО КРЕАТИВНО е светлинни години,първо научете смисъла на думите на красивия български език.....и тогава ,трябва това ,трябва онова,ами НАПРАВЕТЕ ГО....
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви ги плещи министъра? Какви са тези клишета, та за протест вече ще ни задържат 25 дни тоя бъбри за критично мислене! Смехурковци забравили се и откъснати от ежедневието.
7
0
 
15
 
! Отговори
образованието преди 4 години
Е да ...отчуждят децата от семейната среда, да ги зомбират, да ги научат,да не мислят.....училищен тормоз,като започнем от учителите. За останалото..нищо не се научава или малкото,което се е запаметило се оказва ненужно в живота. Това беше и това е и днес. Скапаната система на социализма.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието е фарс.Теябва да се учи до 7 клас в даскало,после две г в университет стигат.На 16 да се женят и да стартират в живота.Ние погубваме технологично цели поколения за да имали работа даскалите !И защо ?Да има някакъв министър да говори на диалект небивалици !
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по добре е да почнеш работа след 8 клас и да се пенсионираш на 45. Това да стоиш в училище до 25г не знам кой го измисли ама е голяма глупост.За повечето професии е напълно ненужно.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,,Не съди,за да не бъдеш съден''
3
4
 
15
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Училището след 8 клас е загуба на време за 90% от хората. Особено за тези които нямат намерение да продължават в университет.Много по добре е като завършат 8 клас ( като имат базовата грамотност) веднага да почват работа като стажанти във фирмите и да трупат практически знания и опит. Така докато станат на 20-25г и вече ще са абсолютни професионалисти в професията и ще имат години опит.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, сак ще станат последователи на боковизма, ако имат критично мислене!?
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средно? Само в България я има тая глупсот, да се блъска до 12 клас, за станеш сервитьор. Това трябва, да се промени! Ужасяваща загуба за бюджета и самите ученици е, да киснат по 4-5 години отгоре в училищата, за да не научат нищо важно ...