Държавата да плаща обучението на студент, ако работи после 5 г. у нас

Проектът е предложен за обществено обсъждане
3 дек 2020 14:10,
29
Държавата да плаща обучението на студент, ако работи после 5 г. у нас
Снимка: БГНЕС

Държавата ще плаща изцяло или частично обучението на студенти, ако след като завършат, останат да работят поне 5 години в България. Това става ясно от проекта на наредба, която е предложена за обществено обсъждане, пише вестник "Монитор".

За целта младежите ще сключват договори с фирма, в която ще карат стаж по специалността си по време на следването си, а след това ще имат и подсигурено работно място.

Тя е разработена на база приетите през февруари промени в закона за висше образование и цели да стимулира обучението във важни за развитието на страната специалности, където има недостиг на висококвалифицирани кадри, става ясно от доклада на просветния министър Красимир Вълчев.

"Един от начините за постигане на това е осигуряване на възможност държавата да покрива разходите за обучение на студенти, които имат сключен договор с работодател за осигуряване на стаж на студента по съответната специалност за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване", посочва той.

Договорите са тристранни – между студент, работодател и ВУЗ, в който тече следването на младежа. В него задължително са посочени формите, мястото и времетраенето на стажа по време на обучението, възнаграждението и начина за определянето му, условията за прекратяване и срока, през който работникът или служителят следва да работи при работодателя след успешното завършване на обучението.

Ограничение има за минималния срок – 5 години, но не и за максималния. Докато изтече срокът на действие на договора, основното трудово възнаграждение на успешно дипломиралия се студент не може да бъде по-малко от по-високия размер на средната основна заплата за съответната длъжност на пълно работно време в предприятието или на средната основна заплата за пълно работно време в предприятието.

Всяка година до 31-и май просветният министър трябва да утвърди списък по висши училища, форми на обучение и брой студенти, за които се осигурява напълно или частично заплащането на разходите за обучение. Когато държавата няма да покрива цялата сума за следването, се посочва и частта, която се заплаща от хазната. Ако студентът започне обучението си, но в последствие избраната от него специалност отпадне от списъка, той няма да бъде принуден да плаща за следването си.

Кои работодатели ще имат право да сключват договори със студентите за стаж и работа за поне 5 години ще определя Министерски съвет след постъпило предложение на просветния министър. Това могат да бъдат фирми, в които за последните две години работят средно над 20 човека, става ясно от наредбата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Стари соц методи. Всички знаят, че не действат.Който иска професия, плаща добра такса. Държавата няма думата.В момента имаме 2.5 пъти повече студенти, от соца.Обаче ~ 15% работят това, кето са учили.Т.е. университетите дават дипломи, но не и професия,изключая 3-4- такива в София. Останалото е за балъци, които търсят дипломи.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Някой откри топлата вода!Вземайте пример от Казахстан!!По времето на Тодор Живков как беше -учиш и отиваш по разпределение за 3 години.Ако откажеш-мама и татковъзстановяват парите за обучението ти на държавата.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво да работи у нас и да мизерства , това ли е отношението кьм младите бьлгари от страна на дьржавата Вместо да се сьздават програми за - обезпечаването им вьв чужбина след като завьршат
18
3
 
2
 
! Отговори
absurd преди 3 години
добър ден бе,много трудно бе да се сетите.Е аз на големия му го платих ,остана му една магистратура,после да излиза навън.Сега вземете помислете с време за спорта ,4е малкия е футболист и му пла6там всичко ,после и той навън
17
3
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тоест, най добре мотивираните да бягат още като студенти. В цивилизацията образованието е безплатно, а продуктите от първа необходимост като в България. Единственият проблем е наема, но има общежития.
16
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Пълни глупости. Къде го има т'ва ве ?
15
6
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Дюбрютрю! Рано или късно соца ще се върне, сега е на 50 процента. Всички фирми получават субсидии и помощи, държавата се грижи за всички прослоки образованието е безплатно
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След ВУЗ няма работа и заплащането е много ниско. Трябва държавата да открива работни места с високи заплати както е парламента напр. Това е проблема а те постоянно го изместват с някакви други проблеми за такси, пазар и т.н.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата се провали с ВУЗ и ВУЗ трябва да се закрият и фирмите ще назначават професорите и обучават пазарно.
12
3
 
5
 
! Отговори
Алооо преди 3 години
Държавата да признава висшето образование за трудов стаж, както е в много държави.Да не се правят на побъркани.
11
6
 
3
 
! Отговори
сЕФ преди 3 години
БРАВО, много добра идея!!! Крайно време е държавата да започне да задържа кадрите по този начин!!!!
10
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
Има ли още някой да ме убеждава още, че в България вече нямало комунизъм???!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е но ако заплатата е 10 бона на месец и договора за 5 год. като частника не може да уволнява. Също и студентът има право да си избира специалност и предмети като има конкуренция между професорите а не както сега те или държавата казват какво ще учи.
8
2
 
3
 
! Отговори
щек преди 3 години
Не мисля, че ще има кой знае какъв ефект. Така или иначе навън без опит, а директно от университета е доста трудно да си намери работа човек (хубава и по специалността). Така ще натрупат 5 години опит и излизат на световния пазар на труда.
7
6
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
добре, но като ще плаща държавата (т.е., всички ние), то да се предвиди в договорите и съответно подсигуряване - напр. САМО срещу имотни ипотеки на родителите на студента. Ако студентът не е добросъвестен и вземе, че офейка - да се действа по бързата процедура както с длъжник на държавата
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият проблем е колко научени ще излязат, че да могат да работят... Да не стане така, че да сключиш договор за 5 години, а после да не става нищо от него, но да не можеш да го уволниш...
5
2
 
6
 
! Отговори
Браво ,бе преди 3 години
Държавата да плаща за кадрите на ЧАСТНИЦИ,а после същите тези"работодатели"плащат данък,колкото чистачка в училище-10% .
4
2
 
4
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Колко от днешното милениум и Гугъл поколение ще спазят договорите според вас и ще бъдат коректни ,в това е въпросът?
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За лекари, мед. сестри, преподаватели реда трябва да е както сега във военните училища(не като режим и порядки, разбира се).Държавата да поеме такси, учебници, настаняване, джобни -срещу което след завършването разпределение и определен срок за държавна работа.
2
4
 
21
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
Работодателите да сключват договори със студентите и те да им плащат обучението.Проблемът си е техен.Държавата да плаща само на лекари и учители,които ще работят в държавни и общински болници и училища.