Родители с неприети деца в градините останаха и без финансова помощ

Въпреки протестите, това е решението на МОН
22 юни 2021 20:08, Петя Славова
13

Лоша новина за родителите на деца под 3 години, които не са приети в детска градина. Министерството на образованието няма да отпусне финансова помощ за тях заради пречки в закона. Това е резултатът от разговорите между общината и образователното министерство, които започнаха след родителски протести, предаде Bulgaria ON AIR.

И двете деца на Поли Вълчева не са приети в детска градина. Тя може да кандидатства за финансова компенсация, но попада в задънена улица. Първо, трябва да запише децата си в частна детска градина, да плати съответните такси и едва след това да чака да бъде одобрена за финансова компенсация.

"Тук таксите са горе-долу приятни в сравнение с някои квартали на София - започват от 450 лв. и стигнат до 1400 лв. Тук са по-приемливи, от сорта на 600-550 лв., което умножено по 2, защото в повечето частни детски градини искат депозит, става една хубава сума от 2200 лв. за двете деца, за да започна да получавам помощ за едното дете и да започна да работя. Първо - места няма в градините, и второ - сумата ни е непосилна към момента", сподели Вълчева.

Каквато и компенсация да поучи, тя ще е само за едното дете, защото другото е под 3 години. Въпреки че общината стартира разговори с МОН средства да бъдат отпуснати и за по-малките, оказва се, че това е невъзможно.

Причината е, че Законът за предучилищното и училищното образование не позволява да бъдат отпускани компенсации за по-малките. Това може да стане само от действащ парламент.

"До този момент подпомогнати заради липса на места в детски градини ще бъдат семействата на 274 деца. Останалите ще трябва да решават сами дали да изпратят децата си в частна градина и с какви пари", уточни заместник- кметът по културата и образованието Мария Гаврилова.

"Няма как да тръгнеш на работа, дори и да искаш, както е в моя случай. Няма как да го направиш, защото детето ти не е прието и сигурно няма никога да бъде", каза още Поли Вълчева.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
тулуп преди 4 седмици
гарантирано от герб
9
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Затова още преди две години се отказах изобщо да кандидатствам в тази пробита, корумпирана и несправедлива система. Плащам си хубавата такса в частната и стискам зъби. 275 били получили компенсация я сега направете съпоставка с бройката неприети.
8
0
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 1 месец
И кой ти каза,че в градовете извън София по-лесно може да се намерят места в детските градини?Имаш ли си изобщо понятие за живота в другите градове?
7
5
 
5
 
! Отговори
обрана мандра преди 1 месец
щом комунист управлява кви пари искате бе ?!
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето го заветът на Бойко Българоuбиец! Пълни шкафчета, а българските деца - кучета ги яли!!! Бойко трябва да бъде линчуван, за да знаят следващите!!!
5
0
 
14
 
! Отговори
мангофретите преди 1 месец
мангoфреmume им дават помощи и не плащат ток и вода.
4
3
 
15
 
! Отговори
Избрахте си преди 1 месец
Фандъкова,сега не рИвете.
3
2
 
8
 
! Отговори
Туск преди 1 месец
1 да са си правили сетката кога и къде ще забиват кол 2 тука е бг, не е някоя бивша империя като на запад възможностите са ограничени 3 тия неща е трябвало да ги съобразяват предварително, а не по нашенски на парче и как дойде 4 като не им харесва могат да живеят където и както поискат никой не ги и вързал 5 абе грубичко ама си е самата истина
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А родителите не могат ли да решат да не плащат данъци на държавата и общината? Щом в тая пародия на държава липсват действащи закони и регулация, и всеки(най-вече нещото наречено държава) си прави каквото си иска, защо родителите да не отвърнат подобаващо?!
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бегайте от Софето. Кой ви кара да се блъскате тук?