Омбудсманът поиска всички деца да се върнат в класните стаи

Настоява да отпадне изискването за 50% присъствие
19
Омбудсманът поиска всички деца да се върнат в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до министрите на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на образованието акад. Николай Денков, в която алармира, че в институцията продължават да пристигат всекидневно множество жалби от родители, ученици и педагогически специалисти, с искане учениците от V до XII клас също да се завърнат присъствено в училище.

„В жалбите и сигналите до омбудсмана родители настояват да отпадне изискването за 50% присъствие на ученици в клас, за да се осъществи присъствено обучение. Те предлагат децата, които искат да се обучават присъствено и отговарят на условията, заложени в регламента за възстановяване на присъствения образователен процес, да имат възможност да го направят, без значение какъв е техният брой. В този дух са и множеството жалби на родители, чиито деца са ваксинирани или преболедували, които протестират, че правата на техните деца са нарушени, защото те нямат достъп до присъствено обучение“, пише доц. Ковачева.

Тя посочва, че според гражданите онлайн обучението нарушава конституционното право на образование на децата и че тези, които продължават да учат в електронна среда са дискриминирани и неравнопоставени в достъпа им до образование.

Ковачева обръща внимание на факта, че родителите са възмутени от продължаващото вече трета година онлайн обучение и подчертават, че 78% от времето през последните три години децата им са прекарали в онлайн обучение.

В препоръката си омбудсманът акцентира върху факта, че заплащането на тестовете от родителите или от училищните бюджети е неприемливо за тях и се явява пречка за осигуряването на равен достъп до образование. Допълва още, че има училища, в които се предлага на родителите да заплащат по 12 лв. седмично за тестовете на едно дете и посочва, че това би струвало близо 100 лв. месечно на семейния бюджет при две деца.

„В отговор на отправена от мен препоръка за връщане на децата в училище, министърът на образованието и науката посочва, че се прави всичко възможно и е създадена организация така, че децата да бъдат върнати в училище възможно най-бързо, но тестовете, необходими за възстановяване на присъственото обучение, не са налични. Подчертава се, че закупуването на бързи антигенни тестове с проба от слюнка за всички ученици в страната е от компетентността на Министерство на здравеопазването. Посочва се също, че с количествата, които Министерство на  образованието и науката е получило от Министерство на здравеопазването се осигурява присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна до 3 декември тази година. Въпросът е: какво се случва след това?“, пита омбудсманът.

Диана Ковачева е категорична в позицията си, подкрепена от множеството жалби и сигнали на граждани до омбудсмана, както и от независимия мониторинг на експертни становища и мнения на граждански правозащитни и родителски организации, че в обществото няма съгласие за закупуване на тестове от страна на родителите или на училищата, каквато практика бе създадена към настоящия момент в някои общински училища.

„Като национален омбудсман смятам, че подобна мярка води до въвеждането на имуществен критерий за достъп до образование, което е дискриминационно. Неравното третиране на децата ограничава достъпа им до образование, което е тяхно конституционно право“, подчертава още Диана Ковачева.

Според нея са необходими решения, с които децата да бъдат върнати в училище възможно най-бързо, като се
осигурят еднакви права на всички български ученици, за да не се задълбочават образователните неравенства и криза, защото  всеки неприсъствен ден за децата е изгубен.


19
Още по темата: Омбудсманученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
..ТЦ!--казват хората......
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мая Манолова трябва да е премиер, не омбудсман.
14
4
 
6
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Има ли смисъл от длъжността "омбусман"? Ама Европа била казала, тя казва и за гейбракове, и за покана към мигрантите, и за прахосмукачки под 2000Вт, прави краставици и пр. глупости. Само едно дрънкало в по-вече, захранено с наши пари. Али бали .
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не би ли било редно завръщането към присъствено обучение да зависи от заболеваемоста в населенито място, защото няма много логика например ако града е в тъмночервената зона те да набутват децата за тестване в затворени помирения два пъти седмично.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.наречените "тестове" са проблема *** uftsoooo неадекватна. Родителите не искат здравите деца да бъдат сегрегирани щото една плюнка се оцветила някак си и обявила здравото дете за болно. Да не говорим за общ поръчки и далаверата
11
1
 
19
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 месец
Мая Манолова може да е всякаква, но беше омбудсман на място. Тези преди нея и тази след нев все едно ги няма.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази госпожа откога започна да разбира от вирусология и епидемиология, та се обажда за проблем, който не изобщо не е от компетенцията й??
9
1
 
17
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 1 месец
Омбудсманката плючи пръста, вдига го, гледа откъде *** вятъра, излиза и казва чуш на магерето в съответната посока.
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами..да ходят..да заразяват неваксинираните си родители и след това по интензивните, на вентилатори.Децата се пускат на училище, но трябва да имаме микимум 80% ваксинирани.
7
0
 
12
 
! Отговори
Хмм Човешки права преди 1 месец
Ковачева вашият герой Гешев е продавал Българи като роби на ЦРУ за сателитно дистанционно проследяване и наблюдение, не смятате ли че това е равносилно на СМЪРТНА ПРИСЪДА! Ами ако в Европейският Съюз разберат!?
6
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Госпожата към какво точно призовава, малко ли са бройките, малко ли й са ежедневно починалите от ковид, да отиде в ковид отделението да види за какво иде реч, що за хора сте??
5
11
 
17
 
! Отговори
Джи джи преди 1 месец
Да си седят вкъщи, много по-спокойно е без тях по улиците.
4
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
.."КАТО ПЕЕШ , ПЕНКЕ ,ЛЕ....КОЙ ЛИ МИ ТЕ СЛУША"....
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва две години да се върнат назад!
2
7
 
22
 
! Отговори
Лаик преди 1 месец
А ще тръгне ли на визитации из Детски ковид_отделения почитаемата омбудсман_ка??????? Или поне да измие коридора на клиниката.....
1
1
 
20
 
! Отговори
Изпитал и препатил преди 1 месец
И аз искам КОВИД да върне баща ми, но не го прави, нали!