Планират кредити за уменията на учениците

Работи се по нова програма
28 юни 2022 22:22, Росен Стойчев
0
Планират кредити за уменията на учениците
Снимка: БГНЕС

Учениците в професионални гимназии и паралелки ще имат възможност да трупат кредити за усвоени умения, с които ще могат да работят на определени позиции преди още да са завършили и придобили степен на квалификация.

Още по темата
Това съобщиха от министерството на образованието. Кредитите ще се дават въз основа на умения за извършване на определени дейности от дадена професия, съобщи Нова тв.

Предвижда се те да важат не само за първоначално изучаваната професия, но и за продължаване на обучението по други професии от същото професионално направление. Системата на трансфер ще позволи и повторно включване в професионално образование на хора, които са отпаднали от образователната система и желаят да продължат обучението си в същата или в друга професия.

За модернизация на професионалното образование ще работят секторни съвети за уменията. В тях ще се обединят представители на бизнеса, на средните и висшите училища, на работодателските организации и синдикатите. Те ще систематизират информацията за потребностите и търсените умения в съответния сектор, ще разработят стандартите по професиите, учебните и изпитните програми, които да отговорят на изискванията на реалните работни места.

Секторните съвети ще участват и в актуализирането на списъка на професиите за професионално образование и обучение. Предвижда се също да се разработят и прилагат компетентностни профили на учителите, които обучават по професии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ученициумениякредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари