Държавата компенсира родители за неприети деца в забавачката с 5 млн. лв.

Въпреки коомпенсациите родителите пак вадят от джоба си поне 2 бона
21 мар 2023 22:08, Стела Стоянова
3
Държавата компенсира родители за неприети деца в забавачката с 5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Над 5,4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата на родители на неприети в детска градина деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в София, Пловдив и Варна от началото на 2021 г., откакто действа мярката, до сега.

Решението да се изплащат пари на родителите бе взето още при приемането на образователния закон през 2016 година, тъй като в големите градове място в забавачките няма. Компенсациите обаче покриват само около една трета от таксите в частни детски градини, ако родителите решат да запишат детето си там. Останалите пари те все пак трябва  да извадят от джоба си. Това означава около поне 2000 лева на година.

Компенсациите за неприети в градина деца реално обаче бяха въведени през 2021 г. заради недостига на места в забавачките най-вече в трите най-големи града у нас - София, Пловдив и Варна. Средствата покриват реално направени от родителите разходи за частна детска градина или детегледачка, като има максимална месечна сума, която не бива да надхвърлят. Първоначално бяха заложени твърде строги условия, които впоследствие бяха облекчени. Сега данните на МОН показват, че с всеки следващ месец броят на компенсираните семейства расте.

В същото време обаче експерти на МОН посочват, че с похарчените за ковпенсации пари може да се построят поне 2 детски градини.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Бъзикате ли се? Каква една трета покрива с 2000 лв. на година? Частните градини са по около 1000 лв. на месец.
1
4
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Аз нямам деца и съм на 42 години, обаче една врачка каза ,че ще имам две-момче и момиче не знам дали ще се сбъдне така ми предсказа ще видим какво ще стане бъдещето предстои така или иначе каквото ни е писано това е. Какво ли си мисли Господ за нас хората това е въпросът и какво ще се случи само той знае бъдещето винаги предстои както и мечтите за един съвършен свят създаден от него за нас