Заплахи, онлайн тормоз... Насилието над учители скочило с 25%

Те са подложени на физическа и психическа агресия
32
Заплахи, онлайн тормоз... Насилието над учители скочило с 25%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изследване на КНСБ показва, че насилието над учители се е увеличило с 25 %. Те са подложени на физическа, психическа и онлайн агресия.

„Няма учител, който в една или друга степен да не е бил обект най-малкото на онлайн тормоз, насилие. Училището е институцията, в която децата се възпитават на отношение към институциите”, обясни Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование.

Ако родителите показват неуважение към институциите, то и децата ще се отнасят по същия начин.

„Насилието е прието като новата нормалност, един учител да може да изтърпява върху себе си както физическата, така психическа, така и дигиталната агресия през социалните мрежи. И това е нещо, което много силно поставя в турбулентността системата ”, коментира Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование”, КТ „Подкрепа” пред Nova News.

Асен Александров твърди, че от години родител на негов ученик го тормози, като облепя пространството около училището с листове с обиди по негов адрес.

„Наричаме убиец на деца, изверг и т.н Изпрати всички тези обидни думи до всички институции, които ме провериха десетки пъти . Оказа се, че не мога да го съдя този човек като институция. Съдих го като личност. След две години писаници до прокуратурата получих отговор, че няма опасност за живота ми. Той запали и свещи пред училището все едно съм умрял” , разказа Асен Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: насилиеучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
5
 
! Отговори
Станислав Тодоров преди 2 месеца
Заплатата на един учител е 1400лв нето от 1800лв.1% е прослуженото време ако е 20години е 280лв.Почти няма учител който да иска да бъде класен ,но се налага ,а за тези пари класно ръководство работата и нервите са толкова много....Около 700лв са парите за дрехи,които не всяко училище има възможност да дава.Пари за екскурзии има само ако си ги извадиш от джоба.Както каза един министър една касиерска лидълска заплата....Написаното по-долу няма нищо общо с реалносттта..
21
4
 
4
 
! Отговори
Атанас Димов преди 2 месеца
Нека изчислим общата заплата на педагогически специалист с 20-годишен опит:3500 лева (основна заплата) + 700 лева (прослужено време) + 50 лева (класно ръководство) + 300 лева (лекторски часове) + 1200 лева (пари за облекло) + 400 лева (бонусна система) + 500 лева (пари от екскурзии, приблизително) = общо 7650 лева.
20
2
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
Аз мисля, че е скочило с 23,69 %. Така съобщиха хамериканците.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименСега само попа и кмета.
18
3
 
20
 
! Отговори
Тъжен преди 2 месеца
Така ще е, докато слободията и капризите на мамините синчета са под закрила на измисления морал. .Каквото и да направят учителите все ще са виновни!
17
0
 
23
 
! Отговори
До 17 много прав преди 2 месеца
Вижте антропологичния облик на актуалния българин - стриган, с марков спортен анцуг и 120 кг., небръснат от три дни плюс, за да се вижда атавистичното развитие, гледащ блажевно (СОС) или агресивно като ММА боец! Айде стига че имам работа!
16
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това днешното не са ученици, всичко друго, но не и ученици. Обвиняват учителите, но като възпитанието идва от обстановката в семейството, то учителят е безсилен. В час учениците си гледат телефоните, будалкат се помежду си, някои дори на бой си налитат, изстискват си пъпките, слушат на слушалките музика, докато учителят се опитва да им набута нещо в главите. После като им пише слаба оценка и елате да видите как мама или тате яростно парадират, че детето им е най-умното на света и е оценено неспр
15
2
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Ами, 'айде друм, бе, 10, в русия, китай, кндр. Там никакви демокрации няма да ти се мотаят. Само на България не посягай, че...
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време имахме една другарка по химия, Кунева, беше адски нервна женица, като затресеше устната, да знаеш, Бегай! А такива шамари лепкаше, имаше едни жилави, кокалести ръце, като те светне по главата, ужас! От най-малкото нещо, става и бой! Имахме една съученичка Невена, нея най-редовно си я мелеше, косата й я правеше все едно е бръкнала в контакта. На последното събиране на випуска, беше дошла и беше към 80-годишна. Същата нервачка.
13
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То голяма далавера да си даскал, с 1200 лв чисто, без минута свободно време, от сутрин до вечер се занимаваш с презентации и др бумащина, стрес, напрежение, претенции от родители и чиновници.. Не, благодаря.
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направило ми е впечатление, от лични наблюдения, че най невъзпитани и нагли са учениците от т нар "елитни" училища, но като цяло във всички училища са неграмотни и нищоможещи, но с голямо самочувствие. Също така прави впечатление антропологичната промяна на нацията, не само етнически.
11
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата им дава 2000 лв. начална заплата - 3000 средна - 5000 директор :)))
10
5
 
16
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 2 месеца
Такива са новите евроатлантически ценности и цивилизационният избор!
9
1
 
5
 
! Отговори
за кмета преди 2 месеца
Ако си човек на кмета, знай-работи ти късмета. Ако пък от Общината взимаш, не ти трябва тото и 6-тица.
8
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо им няма на даскалите, който взема сто бона годишна заплата,за девет месеца работа,ще търпи. Отделно на всеки три месеца ДМС-та, отделно курсове и какво ли не недекларирано,от екскурзиите кешбека е над тридесет процента джоб пара, така че да не се оплакват. Бетер доайените на мурафетчийството и рушветчилъка са.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото повече се увеличава числеността на една малцинствена група и колкото повече НПО-та се грижат за правата без задължения на тази група, толкова повече длъжностни лица ядат бой заради това, че добросъвестно си изпълняватслужебните задължения.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
9, след 9-ти септември 1944г. са пратили чичо ми в сталинистки лагер, за вицове осмиващи даскала и кмета.
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това донесе тъй наречената демокрация и западните ценности . Наркотици алкохол и разпад.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има и учители, които наистина подлудяват децата, но те като че ли постепенно остават в миналото. Допреди няколко десетилетия даскалът е бил безспорен авторитет, човек от когото зависи бъдещето ти и дори страшилище. Сега постепенно губят и авторитет, и ефективна закрила от страна на държавата.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кат им забранихте шамарената фабрика и дървения господ е така. Не може едни и същи методи на възпитание да се прилагат в различни общества. То козата си сака пръчовина.

Спонсорирани публикации