Още един шанс за зрелостниците: Какво печелят от поправката на матурата?

Идеята дойде от омбудсмана Диана Ковачева
12

Зрелостниците вече ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12 клас, ако не са доволни от оценките си. Това реши на свое заседание Народното събрание, а идеята дойде от омбудсмана Диана Ковачева.

В мотивите си депутатите посочват, че решението дава по-големи възможности на учениците в по-нататъшното им развитие

Министърът на образованието Галин Цоков разясни, че основното предназначение на промяната в закона е възможността учениците да покажат повторно по-добри знания и да кандидатстват с по-високата оценка във висшите училища.

"Това е изпит, който могат зрелостници и вече издържали матурите да положат, за да повишат своята оценка и с нея да кандидатстват във висше училище", обясни Цоков.

С промените в закона учениците ще могат да се явят на поправка по желание само веднъж и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит.

"Това е доста добра мярка. Предполагам, че от нея ще се възползват сравнително малка група от завършили дванайсетокласници. Хубаво е, че се прави в рамките на една календарна година след завършване на средното им образование", коментира директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

След повторното явяване на матурата, ще се взима по-високата оценка от положения изпит.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Тази матура съвсем я разбиха!Ами то е ясно ,че втората оценка ще е по-висока и се нарушава равнопоставеността на зрелостниците!Такава е целта и на явяващите се наесен на матура ,поради"здравословни" проблеми!Прави се всичко за принизяване на образованието и засилване ролятана частните уроци.Защо изобщо държавата харчи милиарди за училище , в което не се учи сериозно !?гледам ,че ученичките отиват там като на модно фолкаджийско ревю!Какво ти учене-мисли се само за мода и и секс!Питайте гинеколози
5
0
 
5
 
! Отговори
Мъ преди 1 месец
Повече частни уроци.
4
2
 
4
 
! Отговори
Oxford преди 1 месец
В мужбина не признават плебейската печатница на дипломи и перачница за пари наречена българско образование.А и щом Боку и Ицо Кюрдаса доктор хонорис кауза аз предпочитам да нявам бъргарско Више образование.Ходил съм в Оксфорд За мен е чест!
3
0
 
3
 
! Отговори
Sex Pistols преди 1 месец
Няямааа бъдещеее за Българияяя
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печелят да станат част от увеличението на бройката на неграмотни с диплома. Това печелят :S
1
1
 
9
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Тоя учил оня не учил матури и прочие,накрая 80% от тях в чужбина и непризнаване на разните им дипломи,мият чиний и берат ягоди.Що е то,шенген по въздух.

Спонсорирани публикации