†Максим: Гейпарадът е срамен и несъвместим с Петровите пости!

Православната, Католическата и Евангелските църкви искат забрана на предстоящия гейпарад
27 юни 2008 17:26,
229
†Максим: Гейпарадът е срамен и несъвместим с Петровите пости!
Снимка: БГНЕС

В писмо до столичния кмет Патриарх Максим настоява за забрана на предстоящия гейпарад в столицата.

"Надяваме се, че ще съдействате да не бъде проведен този гейпарад, който е съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие", пише главата на православната ни църква.

Патриархът заявява, че с духовна болка и загриженост за Христовото ни паство изказва своето притеснение за провеждането на "това недостойно и срамно шествие, противоестествено на всяко християнско съзнание", казва той

Според него гейпарадът е несъвместим с предстоящите Петрови пости.

"Изживявайки последованието на Петровия пост, ние сме принудени да бъдем свидетели на това безчинно и нечестиво сборище, което ще наблюдават и деца", завършва Патриарх Максим.

"Подобни прояви не издигат авторитета на семейството като институция, отредена от Бога, а съдействат за още по-голям морален упадък на обществото",се казва в декларацията на Обединените евангелски църкви, Националният алианс "Обединени Божии църкви" и Католическата църква в България.

В писмо до Бойко Борисов те настояват кметът да преразгледа разрешението за проявата и окончателно да я отмени.

По-рано днес и мюфтийството възстана срещу гейпарада.

Междувременно стана ясно, че Дим Дуков е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу лидера на Български национален съюз (БНС) Боян Расате.

Дуков е подал жалбата в качеството си на председател на съвета на фондация Куиър България.

Според Куиър България, действията на Расате и БНС „представляват форма на тормоз, дискриминация и подбуждане на дискриминация срещу лицата с хомосексуална ориентация в Република България “.

Практическата форма на тормоза и дискриминацията била предприетата от БНС обществена кампания под мотото „Бъди нетолерантен, бъди нормален”.

В рамките на кампанията Расате и ръководената от него партия са отправили серия обидни квалификации и твърдения към български и чуждестранни граждани с хомосексуална ориентация, призовали са обществеността за нетолерантно отношение и дискриминация спрямо тези лица, смятат от Куиър България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
евЗЕНи преди 15 години
Огромна е заблудата че религията стои зад морала! Точно данните за които говорех (религиозност срямо престъпност и морално падение в развитите държави) говори за това. И забравете за тях - погледнете историята бе хора!Аз се занимавам с Даоистко Тай Чи и Йога. Това се примери на системи, в които човек се развива духовно без да му бъдат налагани ритуали и вярвания (напр. обрязване, Бог, концепцията за грях, пости, свещени книги, светии и т.н.), които са имали някаква роля хиляди години назад. Не е нужно човек да трябва да чете Ошо, за да се съгласи, че религията убива религиозността, в момента в който се организира и канонизира. Животът е постоянна промяна - както казвате, дори и що е атеист/вярващ се променя. Опитът да се спре развитието чрез стари книги, които повечето хора си нямат представа как са писани, избрани, фалшифицирани и тълкувани не може да спре промяната. Хилядите жертви на църковните клади, кръстоносните походи и изнасилванията показват, че няма спиране. А отново на темата, че вярно се отклонихме - аз за разлика от 99.99% от хората тук ИМАМ причина да мразя хомосексуализма, понеже съм имал нещастието да бъда негова насилствена жертва. Само че аз не го мразя. Понеже омразата не води до нищо. И понеже това, че някой е бил *** и ми е опрял ножа в гърлото, не слага всички други в неговата категория. Омразата идва единствено от наложена идея, за що е право и що не е. А наложените идеи са довели до идеите на национализма, фашизма и религията. Отново да кажа - тези дето пълнят затворите в САЩ не са атеисти и не са гейове. Хората просто не искат да погледнат действителността! Явно в България нито Christopher Hithens, нито Richard Dawkins са преведени. Ще взема да им пиша и да хвана аз да ги преведа, пусто. Но то и да са, манталитетът на религоиознната личност ще ги заклейми преди да се запознае с тях. Щото Ошо от години го има и в България, но колцина са хората които го четат? Радвам се, че макар и с малко хора тук може да се води диалог. Жалко са БГ и бъдещето на Света, обаче...Лек ден!
227
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
naglata i dolna c1rkva plue gay parada i ni6to ne kaza za nasilieto oprajnqvano sre6tu gayovete....dolni licemerni star4eta
226
0
 
0
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Съгласна съм с написаното от 223 . Само да беше на кирилица и със съответната пунктоация за да имат желание повече хора да го прочетат.
225
0
 
0
 
! Отговори
pl преди 15 години
tova che drugite durjavi go priemat ne ni zasqga,neka nie da si durjim na chistotata i morala v obshtestvoto.Takiva gei obshtosti nqmat mqsto tuka
224
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
NASHITE OBRATNI NJAMAT NISHTO OBSHTO S ORGANIZIRANETO NA PARADA . TOJ E ORGANIZIRAN OT SASHTITE , KOITO SA ORGANIZIRALI PARADA V BERLIN ILI KADETO I DA E DRUGADE PO SVETA . NA TJAH SAMO BERLIN NE IM STIGA , TE ISKAT CELIJA SVJAT ! KOGATO GO VZEMAT , SHTE SPRE "DEMOKRACIJATA ZA VSICHKI , VKLJUCHITELNO I ZA PEDALITE . POSLEDNITE MISLJAT , CHE SA MNOGO VAJNI , NO GOSPODARITE NA SVETA SAMO GI IZPOLZVAT ZA RAZBIVANE NA USTOITE NA OBSHTESTVOTO , A VSASHNOST DALBOKO GI PREZIRAT KATO MARSHA !
223
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
niama problemi s parada i az si imam priateli, koito sa homoseksualni i te opredeleno sa si savsem normalni hora-ne se natrapvat i ne paradirat. kato zialo tozi parad ne sluchaino se provezda v Berlin-i tam si mu e miastoto! ne vizdam zasto v BG triabva da se provezda susto parad. ideiata na nemskia gei parad e da se otbelezi facta, che nacistite v tretia raih sa izbivali homoseksualnie, a tova po princip ot biologicheska gledna tochka e kausa perduta. v Bg niama takiva istoricheski obektivni prichini za podoben parad-taka, che oranizatorite mu da se pozamisliat malko i da ne skandalizirat za vbudeste Bg obstestvo-tolkova e prostichko. ne draznete horata! kato tolkova iskate da uchastvate v podoben parad-hei go kude e Berlin, puk i niama nikakvi prechki da se stigne do tam veche.... taka che ne vizdam nikakvi izvinenia i prichini, za nashite homita da ne uchastvat v istisnkia parad, i da drazniat horata v BG. zasto im e? kakvo zeliat i kakvo postigat s tova? uchat horata na tolerantnost li? ot takiva iziavi prosto niama nuzda!
222
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
NA MEN SASHTO MI IZTRIHA NJAKOLKO KOMENTARA . TOVA SE NARICHA DEMOKRACIJA -NAJ-IZTANCHENATA I EFEKTIVNA FORMA NA DIKTATURA . PRAVJAT TE DA SI MISLISH , CHE SI SVOBODEN , A VSASHNOST SI POD ABSOLJUTEN KONTROL .
221
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 15 години
и стига глупости от сорта ,,ако твоето дете..." ако ще е гей ще е гей, ще е мое дете и ще го обичам каквото и да е, *** народе, и да е гей ще си има възпитание и образование! Не е важно какво верозиповедение имаш, каква сексуалност, каква раса, народност важното е да си добър човек и да не се бъркаш в живота на други, да имаш компетентно и добре защитено мнение, да не оплиуваш различното и нерабраното от Теб, защото е крайно глупаво :)
220
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 15 години
Подкрепям гейовете като общество, стига вече стига същества с разум, стига глупости стига псувни! Колко *** е този свят , е за тва ни чака гибел - сами ще се ,,поизядем". Оставете ги хората, стига оплиувайте! Аман от недоразбрани хора бе!
219
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Невероятен скандал се развихри около скандалната форумка и фенка на Слави Трифонов Златина Савова. Савова предупреждава, че ако спрат Шоуто на Слави ще направи проблем на бТВ под формата на митинг и ще раздуха скандала до ЕС. Савова също така ще направи скандал и на Нова, ако във Вип Брадър 3 не вземе участие популарната в близкото минало водеща Ася Статева от Такси.Оказа се, че през 2009 ще има митинги-шествия пред бТВ и Нова ТВ, които ще надминат скандалността на гей парадите. Този път ТВ феновете ще потърсят правата си.За какво става дума? В Интернет усилено тече подписка, която има за цел да накара продуцентите на Вип Брадър да поканят бившата ТВ зевзда на 90-те Ася Статева (позната от "Супершоу Невада" и "Шоу Такси") за участие в предаването. Феновете предупреждават, че ако искането им не бъде удовлетворено догодина, през 2009 г. те ще направят протест пред сградата на Нова Телевизия в столицата. Новината се разпространи като клюка из форуми и чатове в Интернет преди броени дни.Напоследък има много слухове в Интернет пространството, че Ася Статева ще участва във Вип Брадър догодина.Що се отнася до евентуалното бъдещо протестно шествие пред бТВ, става въпрос за "Шоуто на Слави". Въпреки, че Слави Трифонов подписа с бТВ нов тригодишен договор, феновете се безпокоят шоуто му да не бъде спряно, защото непрекъснато се появяват слухове за спирането на шоуто му. "Шоуто не е изчерпано, а е последното стойностно предаване в тази държава.", коментират разпалени фенове по форумите.Ако поне едно от тези протестни действия се осъществи, това ще бъде за първи път в нашата страна. Относно гей-парада в София, хората искащи да направят шоествията пред бТВ и Нова са категорични: "Щом гейовете и лесбийките имат право на шествия, ние, ТВ зрителите също имаме това право по закон". Крайно време беше ТВ зрителите да започнат да търсят правата си.
218
0
 
0
 
! Отговори
Свети_Дух преди 15 години
абе я стига...гейове?! чисти *** са - това е българската дума. И тоя парад не само, че няма да спечели симпатиите на обществото, ами напротив- ще събуди още по-голяма омраза към тях. ***.
217
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЕТО ЕДИН МИТИНГ И ЗА ХОМО И ЗА ХЕТЕРО:Ако спрат Шоуто на Слави, Златина, една негова фенка, ще направи протест пред БТВ зедно с други фенове и аз ще се включа. Също така ако от Нова не вземат Ася Статева от Шоу Такси в следващия Вип Брадър 3, ще направим проблем на Нова
216
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 15 години
..... ЧЕ СА МИ ИЗТРИЛИ КОМЕНТАРА ??! МАЙ НАПИСАХ НЕЩО ИСТИНСКО , НА ФОНА НА МНОГОТО ГЛУПОСТИ ИЗПИСАНИ ТУК ! *** В ДЪРЖАВАТА Е ТОЛКОВА ГОЛЯМА , ЧЕ Е ОБХВАНАЛА И АДМИНИТЕ ТУК ! РАДВАМ СЕ , ЧЕ МЕ ТРИЯТ ! ЗНАЧИ СЪМ УЖИЛИЛ НЯКОГО ЯКО !
215
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Gay-tv izly4va po BNT, btv, ctv i drug gay-tv, pushta kafiavi balvo4i i katraneni sapunerki na Slafito Trytkanof-Gay
214
0
 
0
 
! Отговори
Kalin преди 15 години
shto namestvate gog i religiq tuk,te nqmat mqsto v tezi neshta!
213
0
 
0
 
! Отговори
Homofobia преди 15 години
евала на Патриархът много ми е гот че се е опитал да съдейства за забраната на това порочно сборище.....да не забравяме и че в Библията *** е заклеймена като грях и е наказание....za sujalenie polizaite sa pulni s izpederasteni lizachi na chefski zadnici za tova e trudno da se protivopostavi chovek na taya organicirana ot politicite-gayove sgan. Samo kutek za vas *** mrusni pederastki
212
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не смятате ли, че *** имат огромни права и протекции в България? И това е след 1990 г. Някои среди искат именно това.
211
0
 
0
 
! Отговори
Sani преди 15 години
Aбе то за вас *** няма нищо святи - ни Патриархът ви стряска , ни Мюфтията, ни Папата - все някой ви е крив. Толкова сте гнусни и жалки.хомосексуалните хора трябва да се лекуват, това са болни хора, а не да парадират с болестта си.
210
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Българинът е казал -Обич.Мъж и жена си слагат пръстена,и с бича от зад,и само напред.Всичко останало ,което не стиска зъби по пътя да върви-живот не дава.
209
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Аз съм българска майка, имам права да защитавам децата си и точно затова моля кмета да забрани парада на тези болни хорa" I ako edno ot decata ti kato porasne ti kaje mamo az sym gay-ti shte se otre4esh li ot nego shtoto e "bolno"?Onova koeto ne haresvame i mrazim tova ni idva na glavata!!!!!