"Жалко, че не съм млад - да развея байрака на демокрацията" (видео)

Тодор Живков в последната си реч - на 9 септември 1989 година
10 ное 2008 10:57,
104

На тази дата преди 19 години след вътрешнопартиен преврат от власт беше свален генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

Тогава още не знаехме, че на 9.11.1989 г. е паднала Берлинската стена, която разделяше двете цивилизации в Европа - Западната и Източната.

Българските медии мълчаха за случващото се в ГДР, защото такава бе държавната политика.

А днес пишем тези неща, защото за много от младите хора те не са известни, а историята трябва да се познава и помни.

Осем дни по-късно, на 18 ноември, България излезе по улиците:

- Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм,

- Нужна е гласност;

- Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да;

- Промяна - сега! Демокрация - днес! Гласност - веднага!

- Радиото и телевизията - независими.

Все лозунги от първия демократичен митинг у нас.

Роди се СДС, започна преходът от еднопартийно към демократично управление, от дирижирана към пазарна икономика.

Процесите тлееха години наред, а Тодор Живков сякаш предчувстваше това, което идва, и това, което му кроят.

9 септевмри 1989, два месеца преди да бъде свален.

 


 

Сега, 19 години по-късно, след мъчителен икономически и политически преход, България е член на НАТО и ЕС, а СИВ и СССР са отдавна в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
Кой си си избрал да те управлява в момента бе *** (не те знам какъв си на цвят)?
102
1
 
0
 
! Отговори
свободен преди 15 години
ДОБРЕ,ЧЕ УМРЕ - ЧЕРВЕН ***!
101
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сладурке, на 24 си и затова питай някой по-знаещ от теб. Не е монтаж, а прескачането е от самата видеокасета, на която е записа. Самия запис се пази в архивите на националния филмов център и на БНТ. Досега никой не е оборил автентичността на записа. А него го има от доста време в Youtube.
100
1
 
0
 
! Отговори
R.A.E преди 15 години
kum 99,spoko bate razbrahme samo idi se skrii nqkude puk nie shte razberem
99
1
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Снишаване му е майката! Разбрахте ли бе СЛАДУРИ комуняжки!
98
1
 
0
 
! Отговори
ОПТИМИСТ преди 15 години
Тогава беше много лошо,а сега е още по-лошо...
97
1
 
0
 
! Отговори
jonny преди 15 години
На 24 съм и това е първата реч на Живков, която чувам в живота си, но по всичко си личи, че е правен монтаж. Кадрите прекъсват на няколко пъти и няма свързаност на изреченията. Намерете целия запис.
96
1
 
0
 
! Отговори
EMO преди 15 години
19 GODINI DEMOKRACIQ-19 GODINI CIRK!!!
95
1
 
0
 
! Отговори
+ преди 15 години
за това ли комунистите се прекръстиха на социалисти - защото са недоклатенио недоностчета,които успяха да съсипят и ограбят България!
94
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов? Кой пък е тоя?
93
1
 
0
 
! Отговори
baj_Fyj преди 15 години
Петър Младенов е виновен! Трябваше да изкара танковете! Където са дрънчали вериги по площадите,там са изплували и са станали европейци! Съжалявам,че така го казох,но е вярно!
92
1
 
0
 
! Отговори
костовист преди 15 години
ЧУДИТЕ СЕ КАКВО ХАРЕСВАМЕ В КОСТОВ ?! АМИ ВИЕ КАКВО ХАРЕСВАТЕ В ЕДНА ПАРТИЯ ЧИИТО ФУНКЦИОНЕРИ СА СИ ХРАНИЛИ ПРАСЕТАТА С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ОПОНЕНТИ ??! КАКВО ХАРЕСВАТЕ В ЕДНА ПАРТИЯ , КОЯТО СКРИ ОТ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ЧЕРНОБИЛСКАТА РАДИАЦИЯ , ЗА ДА УГОДИ ПРЕДАТЕЛСКИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ? КАКВО ХАРЕСВАТЕ В ЕДНА ПАРТИЯ ОГРАБИЛА НАРОДА СИ И ГО ОБРЕКЛА НА ГЕНОЦИД С ЦЕЛ ДА ЗАПАЗИ ОГРАБЕНОТО И ВЛИЯНИЕТО СИ ??! САМО И ПРЕДАТЕЛИ МОЖЕ ДА ХАРЕСВАТ ЕДНА ТАКАВА ПАРТИЯ ! ....... А КОСТОВ Е СПАСИТЕЛ НА ЕДНА НАЦИЯ ОГЛОЗГАНА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОТ РУСОФИЛСКА ПРОРУСКА ПАРТИЯ ! ЗА НАС КОСТОВ Е СПАСИТЕЛ И ИКОНОМИЧЕСКИ БОГ ! И АЗ МУ СЕ ПРЕКЛЯНАМ !
91
1
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Тази реч е 9 дни преди да го "свалят" на среща с журналисти в Бояна. Смисъла на тази реч въобще не е такъв, какъвто е представен тук. Този монтаж е направен за едно ТВ предаване, което го няма вече от 10 тина години. тогава бяха поканени хумористи за да погледнат от друг ъгъл на това което казва бившият 1 ви. И монтажа е направен така нарочно за да се получи нещо абсурдно и смешно. А за коментарите тук...който иска да върне онова време...значи просто има прекалено къса памет. Не че оправдавам сегашното но разликите са несъизмерими... все едно да сравняваш Северна и южна Корея
90
1
 
0
 
! Отговори
Drug преди 15 години
Niakoi predpochitat da zhiveiat v "tymnina", drugi ne se useshtat, che umirat na "svetlo"...
89
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това че ни принудиха да си вземем шапката и да идем на маината си не е много добре,но ти няма как да го знаеш или разбереш-вижда се че нямаш много под шапката и не разбираш за какво става дума.
88
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво плачете, червени говедца! големи идеалисти се извъдихте, плачете за евтината луканка и безплатните почивки, нали :)))А това, че сега можеш да си грабнеш шапката и да минеш границата без да те закачат не е ли важно? Това, че вече не върви предимството дедо ти да е АБПФК е много лошо, нали? Това е някакъв нов вид идеализъм вашето, да ти осигурят пълно корито и само да тъпчеш и да ходиш на почивки. А нещо полезно дадохте ли на света?
87
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От трън та на глог са казали хората. Преди слогувахме на Русия, сега слогуваме на САЩ, а животът не виждам да е станал кой знае колко по-добър.
86
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да,така е всяка полит.система си има минуси и плюсове.освен това социализъм беше едно в ссср,друго в югославия,трето в франция.както и сега капитализма е различен в швеция,в сащ или в украина.жалкото при нас е че нашите капиталистич.строители бяха тъи алчни,лакоми ,*** и безродни че щом партията-маика им отхлаби верижката и те опустошиха и *** всичко създадено от българите за много,много години
85
1
 
0
 
! Отговори
yqy преди 15 години
iskam da jiveq v edno vreme ehh:))))
84
1
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Моите спомени са, че тази реч беше изнесена на голям партиен форум през юли или август 89г. Не твърдя със сигурност, но тук трябва да е знаменитата фраза за "снишаването"...Слушайки я днес, установявям, че тезите от тази реч, тезите на Луканов и тезите на СДС СА ПРАКТИЧЕСКИ ИДЕНТИЧНИ...ИЗЛИЗА ЧЕ ИДЕОЛОГА НА ДНЕШНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е БАЙ ОДОР"