До година – дефибрилатори на обществени места

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец №1" в света
27 сеп 2013 09:13, Златко Желев
19
До година – дефибрилатори на обществени места
Дефибрилатори на обществени места има в САЩ, Япония и в страни от ЕС. Снимка: flickr

В рамките на година въвеждането на автоматичните дефибрилатори на обществени места, където се събират много хора, може да стане факт в България, коментира за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

От дружеството предлагат автоматичните дефибрилатори, или както е точното им име кардиовертер-дефибрилатори, да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, автогари, ж.п.гари и аерогари, метро и други.

Инициативата за въвеждане на автоматични дефибрилатори на обществени места от Дружеството на кардиолозите повдигат в навечерието на предстоящия Световен ден на сърцето - 29 септември.

Той се отбелязва от 2000 г. и през тази година ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве.

Според Петров тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ на пострадал до идването на специализиран екип.

По думите му такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.

В този процес първата стъпка обаче е промяната на законодателството, обясни Петров. Той посочи, че обсъждат с БЧК и Министерство на младежта и спорта да изготвят законодателна инициатива, за да може да се инициира здравната комисия към такава промяна.

"Трябва да се либерализира възможността в законите дефибрилаторите да могат да ползват не само лекари, каквото е изискването в момента", каза Петров.

По думите му в последните години технологията толкова много е напреднала, че само при поставяне на т. нар. "лъжици" върху гърдите на пациента, апаратът сам определя дали пациентът има смъртоносна тахикардия или камерно мъждене и сам прави разряд, обясни кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в света

Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо една трета от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

У нас средно между 60 и 70 на сто от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Рисковите фактори са преодолими с превенция и желание

Над 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, твърдят специалистите.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи в световен мащаб, в това число и не малко деца.

Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото състояние и също ще намали риска от сърдечни болести.

Липсата на физическа активност пък причинява 6% от световната смъртност.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи догодина ако видите подобен уред и продавачът на някой битак се опита да ви убеждава,че е апарат за точкови заварки да знаете,че не е!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудесна инициатива, но ние не сме готови за това, освен това се прескачат няколко съществени етапа, първо трябва не да се подновят, а да има дефибрилатори в линейките, защото детето което почина в Младост, беше в линейка в която няма дефибрилатор.Да се обнови оборудването в спешните центрове и не само там и тогава, да стъпим на тази основа и да вървим напред.Много иновативно, но дали е приложимо.....?Да не отидат за желЕзо тези дефибрилатори, или линейка по път да спре да го ползва...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От догодина и вибратори на обществени места!
14
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ДО ГОДИНА-ПИОНЕРСКИ ВРЪЗКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние сме по-скоро като от рекламата на "ОРЕО" - т.е. ОЩЕ НЕ СИ ГОТОВ!....
На бас че всеки втори (че и повече) прочел само заглавието.. си мисли как подяволите ще опазят скъпите машинки, като *** крадат дори металното предградие на булевард в час пик. А ако някое дете напипа въпросната кутийка?..
И така де.. това си е само повеля за "Светлото бъдеще на Европейският Българин"..
12
1
 
12
 
! Отговори
rm преди 7 години
Абре, Ханко, брат, че тея химическите тоалетни изпокрадоха от магистралата, е и тия дефибрилатори, по същия път ще поемат, с все луксозните коли купени със земеделски субсидии. Да краде му дай на българското племе, животът не е важен.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки бодигард-обучен за работа с дефибрилатор!
Всеки таксист-на месечни курсове!
Всяка сервитьорка,всеки барман-да могат да боравят!"

"Империализмът-враг номер 1 на Тутраканската селищна система"
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И много ми е интересно кой точно и как ще прави оценка дали и кога да се ползва дефибрилатор.
Щото ако някоя пияна свиня падне от безпаметно пиянство,дали няма да го довършат на място,като го дефибрилират?
9
1
 
5
 
! Отговори
dtyn преди 7 години
Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в света

Раковите заболявания са "убиец номер 1" в България.


Къде живеем ние и кое според вас трябва да ни тревожи повече?
8
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
То във всяка линейка да има работещ дефибрилатор все ще е файда.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдбата им е ясна, *** ще ги откраднат да си дефиблирират дедовия като се напият
6
0
 
17
 
! Отговори
Ха преди 7 години
Значи за дефибрилатори пари има,при това много ме съмнява дали ще се ползват. Трябва да обучат хората наоколо,че не са за красота. Дали ще бъдат откраднати е друг проблем. А пари за спешна помощ няма,където лекари не останаха. И какво става: изтрещиш някой с дефибрилатора и след това чакаш 1 час да дойде лекар?! Явно някой ще получи комисионна
5
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 7 години
Ми ако останат БСП да управляват ще ни трябват повечко,и докторите като се разбягат по чужбина ,ще трябва да се пообучим.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко хиляди евро струват - честито да са им на ***!
3
5
 
15
 
! Отговори
питащ преди 7 години
а вибратори кога?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е хубаво това, обаче с тия *** няма шанс да изкарат и една нощ по местата си.
1
0
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 7 години
С тия *** трябв аи камери и охрана да има сложите!!Предвиждам пълен провал на това начинание!!Колкото има телефони по магистралите!!Хахахаха!!