Църквата почита паметта на Свети патриарх Евтимий

Той е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век
20 яну 2015 08:11, Красимир Ангелов
1
Църквата почита паметта на Свети патриарх Евтимий
Снимка: Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Евтимий - патриарх Търновски.

Той е роден около 1327 г. в знатен род от старата българска столица  - Търново. Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревския манастир, ръководен от Теодосий Търновски. По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за  средновековна България и за другите славянски народи.

В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци. После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново.

Там построява църквата "Света Троица". Около нея се събират негови ученици и създават манастир. В него Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис въз основа на езика на Първоучителите - Светите братя Кирил и Методий. Извършва езикова реформа, като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез който "изкуството да се плетат думи" достига съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се счита и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г., Евтимий продължава да развива книжовна дейност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, пази ревниво православното наследство от еретични посегателства, полага грижи за бедни и страдащи.

При падането на Велико Търново под османско робство през 1393 г., Свети патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра и държава. Според легендата той е осъден на смърт, но става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Така последният български патриарх е заточен и умира около 1402 година.

Свети патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви. У нас особено тържествено празникът се чества в манастира "Света Троица" край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.
 


1
Още по темата: БПЦПатриарх Евтимий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви хора е имало едно време... Поклон!