Идея: Затвор за самоволно пускане на спрян асансьор

Асансьор на морето го поддържал техник, сменящ крушки!
26 авг 2015 17:16, Мария Захариева
2
Идея: Затвор за самоволно пускане на спрян асансьор
Снимка: архив Булфото

Наказателна отговорност за самоволно пускане на спрян заради повреда или липса на поддръжка асансьор предлагат от Дър­жавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Санкцията ще бъде записана в новия закон за технически надзор. Текстът му в момента се съгласува между заинтересованите ведомства.

Според председателя на агенцията Стефан Цанков причината да се поиска такава мярка е фактът, че е масова практика асансьорите и други опасни съоръжения да бъдат пускани в експлоатация самоволно от собствениците или ползвателите, след като са били спрени и запечатани.

"Последният случай е от хотел в голям черноморски курорт. Там установихме, че за асансьора отговаря човекът, който сменя крушките по стаите и настройва телевизорите и няма необходимата квалификация да поддържа подемника. При последната ни проверка съоръжението бе спряно, но имаме информация, че след като нашите инспектори са си тръгнали, то е било пуснато отново", добави той пред "Монитор".

Цанков подчерта, че от агенцията не запечатват съоръженията безпричинно. "Не може някой, защото щял да му се провали сезона, да прави каквото иска. Да е мислил преди това и да провери асансьора дали е годен за употреба и да е сключил договор за поддръжка", отсече още той пред всекидневника. По думите му при инцидент целият туристически сезон ще се компрометира, а не само един хотел.

Според Цанков от началото на годината обаче броят на спрените асансьори бавно, но сигурно намалява. По думите му сега акцент в работата на ведомството са новите подемници, защото зачестяват проблемите след пускането им. "Това става главно при евтини съоръжения, сглобени от малки фирми. Сега ги проверяваме една по една”, поясни той.

Немалка част от фирмите за надзор и поддръжка на асансьорите прибират пари от клиентите и не им издават фактури, са констатирали още от ДАМТН. Много от тях работят в сивия сектор, като делът им достига 75%. От началото на годината са хванати 7. "Това е нелоялна конкуренция пряко влияеща върху безопасността", категоричен е шефът на агенцията.

"За съжаление нерядко се стига до там, че за поддръжка на асансьора живущите във входа плащат по-малко, отколкото за чистачка. Как съоръжението ще бъде изправно само срещу 40 лв. на месец? Безплатна безопасност няма", смята Цанков.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Че малко ли е такса 40 лв. на месец, след като никой от фирмата, на която плащаме не идва всеки месец, а само когато има повреда на асансьора?Така че 40 лв. на месец за нищоправене и нито един отработен час никак не е малко!Та се питам за какво плащаме тези пари всеки месец, отделно че сумата съвсем не е 40 лв.Защо в статията не се посочва на колко време асансьорните техници трябва да проверяват изправността на асансьорите и не са ли длъжни поне веднъж месечно да ги посещават и оглеждат?
1
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Господина обяснява как имали информация, че спрян от инспектиращи асансьор бил пуснат отново! А защо инспекцията не е повторена и ако има самоволно пускане на съоръжението да се предприемат законовите мерки? Или простичко си измиват ръцете-виж ние не сме виновни-проверили сме!