Децата ни се тъпчат с анаболи: Бързи мускули, но и стерилитет

Рискът е твърде голям – водят до болни бъбреци, черен дроб, инфаркт
Обновена: 21 окт 2016 10:51 | 21 окт 2016 10:44,
46
Децата ни се тъпчат с анаболи: Бързи мускули, но и стерилитет
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Липсата на контрол и недостатъчната информираност за действието на анаболните стероиди и последиците от тях създават риск от приема на тези вещества, особено сред подрастващите. Около това мнение се обединиха фитнес инструкторът Теодор Александров и д-р Десислава Кателиева, която е председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

Още по темата

"Те се продават нелегално, никой лекар не би предписал легално анаболи на 14-годишни", коментира Кателиева в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Продължителното и неправилно третиране с анаболи може да доведе до редица рискове за здравето - от проблеми с бъбреците, до хипертония и дори инфаркт.

"По принцип е трудно на тази възраст децата да бъдат наблюдавани от родителите си. Би могло да се работи в посока по-добра информираност. Ако знаят, че в резултат на тези анаболи те няма да могат да бъдат родители, на 30 години могат да получат инсулт или инфаркт, може би на тези деца ще им светне лампичката", добави Кателиева и подчерта, че злоупотребата води до физическа и психическа зависимост, подобна на тази при наркозависимите.

По думите ѝ в групата на опасните вещества влизат и хранителните добавки - при неправилна дозировка и злоупотребяване с тях се увеличава рискът от увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност.

"Лесно е да се разграничат нещата. Има такъв вариант, проблемът е, че дозировката не е контролирана от човека, който я закупува", обясни от своя страна Теодор Александров.

Самият той често получавал запитвания от клиенти относно анаболите и хранителните добавки: "Винаги коментирам това на първо виждане, много от хората искат бърз резултат, не са търпеливи и това предоставя възможност да се вземат някакви добавки и разчитат на тях. Чак след време може да се прибегне до тях - това е добавка, която подпомага възстановяването на мускулатурата".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анаболните манияци и психари са обикновенно в форума и плюят по всички пушачи (в статиите са цигарите) и им обясняват колко било вредно пушенето и как сме им били повреждали децата. Толкова им е мозъка.
37
1
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 7 години
Глупости на търкалета, едните ти китайски анаболи са по 500лв нагоре за цикъл на месец, хубавите и западни над 1000лв за месец. Тука момчетата нямат пари за ядене.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бедните стероиди, за по-заможните пептидни хормони. Който си е бездарен каквото и да ползва пак ще си е такъв. Пазарна икономика - идва някой и иска бърз резултат и веднага се появява ниша за запълване. Просто се комерсиализираха нещата и резултата е налице. От социализъм скочихме на див капитализъм. Вече няма ценностна система. Дори и институциите се зъбят само на нормални хора или правят нещо след обществен натиск.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ествествено, че трябва стерилитет. Не може само кучетата и котките да се стерилизират. Нехуманно е. И човеците трябва!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О времена О нрави е казал един римски оратор.До преди 20-тина години на нас ни дава в столовите,било казарма било на бригада Бром.И пак не помагаше срещу куродървица.Сега какво стана с тези така наречени мъже.Слагат си татуировки,пускат си плитки,бръснат си тялото,халки ,пиърсинг,анаболи и ред буклуци които на наше време само педитата си правеха.Някой иска да скопи мъжкия род и го прави мнго добре.
33
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха завистливи дебели чичациии
32
0
 
5
 
! Отговори
nz преди 7 години
До Бургазлия.Хахаха това е една добра гледна точка :)
31
1
 
30
 
! Отговори
Бургазлия. преди 7 години
Стерилитетът на Анаболните батки е най-доброто, което може да се случи на обществото. Синът ми учи с лапето на един такъв... То е като маймунче това дете. Усвоило е каруцарското псуване и как да краде храна преди да научи азбуката. Баща му псува на майка по родителски срещи - страхотна картинка.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да говорят общи приказки, къде е конкретното обяснение, кои "анаболи" и "хранителни добавки"? Реално месото и изварата са "анаболи", а витамините на таблетки, водораслите и куп растения на прах "хранителни добавки".
29
1
 
20
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Е мама и тати къде са? Като видят, че рожбата заприличва на батка и мирише лошо (анаболен ефект) трябва да вземат мерки.. Ама не .. ще се жалваме, че държавата не се грижи..
28
0
 
10
 
! Отговори
nz преди 7 години
Вярно е за съжаление.Младото поколение иска всичко тук и сега.Но това е ,което виждат като влезнат за първи път в залата-група назобани батки.Кой да им каже ,че има и други методи на трениране и да им покаже кое е правилно и кое не?
27
2
 
12
 
! Отговори
Фитнес конструктор преди 7 години
От десетина години се занимавам активно с фитнес. Анаболи не съм взимал, само хранителни добавки за възстановяване. Имам информация, че част от фитнес инструктори в България са имено тези, които разпространяват анаболите. Както е известно на всички, когато има търсене има и предлагане. Ако се интересувате какво става с тялото ви гледайте филма - Bigger Stronger Faster. Любимия девиз на културистите : Зобче, зобче защо прецака моето черно дробче ?
26
0
 
5
 
! Отговори
dsafhsdf преди 7 години
Образовайте ги малко, за да не бъдат ***.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата ви са бавноразвиващи, бъдещето на България. хахаха
24
3
 
20
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Едно време имах 10тина познати които взимаха анаболи - като деца бяха много мускулести. Заедно ходихме на фитнес, те изглеждаха като културисти а аз просто добре сложен и стегнат. Обаче всички които взимаха анаболи останаха ниски като тапашонки. колкото бяха високи тогава - толкова си останаха. Единия стана космат като маимуна. Сега сме напо 30 и няколко години. Аз още съм си добре сложен, а от коравите който спря да тренира си остана дребен и слаб. Така че сами си преценяйте каква е ползата
23
1
 
24
 
! Отговори
от статията преди 7 години
"По принцип е трудно на тази възраст децата да бъдат наблюдавани от родителите си."Сериозно?! Ако детето ти е тежало 20 кила с мокри дрехи, а на следващия ден изглежда като Хълк не знам какъв родител трябва да си, че да не видиш разликата и да не вземеш мерки.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зобенето си е чисто зомбене
21
13
 
5
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Хахахаххаха абе тия двамата където жените на " анаболните " кръшкат с тях , май си говорят наизуст...Абе льольовци , жените не кръшкат с чичаци с шкембета дето на 5тата минута са се препотили и не могат да деянат , а с добре изглеждащи мъже...Така че ако ти си шкембелия , не се чуди защо жена ти ходи често на фитнес и закъснява след работа....Поканили са я на ракия и салата
20
0
 
3
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
скелетосополна новина
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен "яжте си шопската.."Браво, младеж! Хич не ме засяга тая тема, щото хем съм жена и не блъскам добавки, хем нямам деца още да ги мисля, *** реших да те похваля - тва хем да си глупав, хем да си неграмотен, и пак да намериш отнякъде хъс да напсуваш всичкото хора, дето за тебе се притесняват - ей за тва требе награда !