КЗП погва соленото таксуване на SMS-и на кирилица, не било честно

Оператор пък натрапвал на клиенти нежелан TV канал, искал да си плащат за него
10 фев 2017 08:55,
50
КЗП погва соленото таксуване на SMS-и на кирилица, не било честно
Снимка: архив, Reuters

Комисията за защита на потребителите (КЗП) скочи срещу по-скъпите СМС-и на кирилица. Регулаторът е отправил покана за среща към трите родни телекома за изясняване на въпросите във връзка с различното таксуване на кратките текстови съобщения на родния ни език и на латиница, както и с новите правила за роуминга.

Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов. "Водим разговори, дори нашата комисия инициира среща, която ще се проведе следващата седмица с участието, надявам се, и на трите телекома, както и на колегите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)", бе категоричен Маргаритов, цитиран от "Монитор".

Още по темата
Проблемът с текстовите съобщения е, че ако са написани на кирилица, излизат значително по-скъпи, в сравнение със същия брой символи, но на латиница. На практика обаче операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки СМС-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.

Председателят на КЗП допълни, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения становището на регулатора е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 млн. души, ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука.

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит.

"Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти Интернет или период от време", поясни шефа на КЗП.

Той допълни, че не следва да се подписват нови договори. Възможно е само, съгласно очакването решение на европейския регулатор, да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на Интернет, когато абонатът е в чужбина. Добавянето на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има.
 
Маргаритов съобщи още, че е постъпил сигнал в комисията, според който един от телекомите добавя към пакета от телевизионни канали на настоящите си абонати още един за период от три месеца, след изтичането на който те ще продължат да го получават вече срещу месечна такса от 2 лв., освен ако изрично не заявят отказ от него.

"В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща", каза още Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: SMSсмскирилицаКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
е това е само в българия вярно няма го никъде само тука може да залъгваш и с това честно казано със здраве
44
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
не мога да разбера едно веднъж го платихме на черен петък това веднъж плащам месечна такса 2 лева малко ли е нее ли това за кзп и какво тръгне спре ами господа да не сте правили тоя вид услуга като искате сърдити или ще сменим оператора
43
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
булсатком фюжън мисли за кзп нелоямна услуга вечер да не сте се отдали на любов кво кчукате и прескачате на нета на виваком плащаме си
42
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
а кзп кога ще погне служители де са корумпирани говоря за поддръжката на виваком щото има и такива де не са лоялни и е време да си идат
41
0
 
4
 
! Отговори
Симеон преди 7 години
До 37 (или който там номер е в момента агресивният господин, на който му се струвам забавен)Няма двоен стандарт. Плаща се на kb. И за разлика от стационарния интернет това не може да се промени, та да се плаща за време. Не и за мобилна услуга, както междувпрочем мобилният интернет също се плаща на трафик. И да, разбирам от 0 и 1. Това ми е работата. А Вашата, тъй не-смешен господине, каква е? От плама, с който защитавате некомпетентния екип на днес.бг, човек може да реши, че сте на щат при тях
40
1
 
3
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Ако трябва да се пробвам да го обясня лаишко - всички символи примерно са кутии, за да ги разположиш ти трябва едно огромно хале. На някой му хрумва, че може да сложи една маса по средата и да изкара най-често използваните, които са латинските. Та като ти трябва латиница просто посягаш, трябва ли ти всякакъв друг - разхождаш се из склада и си взимаш, но губиш двойно повече време. Тук примера е с време, но обърнете си загубата в размер и разбираш колко безумен е спора...
39
1
 
3
 
! Отговори
Flex преди 7 години
37 няма двоен стандарт. Има оптимизация. За да няма "двойния стандарт", тогава всички трябва да плащат двойно. Просто символите в света са огромно количество и за да не двоен 90% от трафика е направена оптимизация така, че латинските символи да могат да бъдат представени с 1 байт, всичко останало - с 2. Т.е. премахването на това просто би увеличило и трафика (не говоря само за смс-и, а документи, уеб, всеки текст) грубо казано двойно и няма да спечелиш абсолютно нищичко.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ... преди години, ако си забравил, интернет трафика се плащаше на kb, тогава със сигурност си плащал повече ако четеш бг сайтове, не че имаше много такива.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на този проблем решението не е на политическо ниво със сигурност.в цял свят смсите са с определена дължина, за да се промени това, трябва да се промени и смс стандарта.друг въпрос е вече ако ги принудят да таксуват знаците на кирилица както при латиницата.
36
6
 
1
 
! Отговори
ДО Симеон преди 7 години
*** , никой не иска да се пренапишат кодове .Има двоен стандарт . Все едно ако четем БГ Сайтове , Интернет да е 2-ти по-скъп .Голям *разбирач* си на 1 и 0 .
35
1
 
6
 
! Отговори
Симеон (на кирилица) преди 7 години
Днес.бг, наистина ли не си четете коментарите под статиите? Не видяхте ли колко хора ви се изсмяха миналата седмица като пуснахте "бомбата" с измамите с sms-и? Не можахте ли за толко време да проумеете, че няма кой да пренапише ASCII и UNICODE само за да може българинът да плаща по-малко за sms? Или понеже видяхте, че bTV направиха новина от това (за справка: https://facebook/TaziSutrin/posts/1585846574777121?comment_id=1585920088103103&notif_t=like&notif_id=1486728021131074 ), та и вие?
34
1
 
7
 
! Отговори
фсдфсдф преди 7 години
Абе на кой му дреме колко е дълъг СМС-а на кирилица? На Viber, What'sUp, Google Hangouts и т.н. не им дреме. Ако човек не може да ползва това, което съм изброил, значи не може да праща и смс-и....
33
0
 
4
 
! Отговори
Flex преди 7 години
@Miro, благодаря за корекцията за 140/7 битовото кодиране, има-няма 10 години откакто за последно писах нещо, пращащо смс-и. Помня само откъслечно 2 режима, ПДУ и текстов ли бяха, нещо такова, старост... :)
32
0
 
2
 
! Отговори
Flex преди 7 години
30 така е, но това е ущърб на нас, потребителите, много повече отколкото сега. Поне по статистика на мен и познатите ми, достатъчна за гаусова крива, се получава нещо като един смс за 2 месеца. Т.е. или ще си плащам по 5-10лв всеки месец за да мога като ми се наложи, или ще има нещо като лефче на смс извън тоя план. Ама тогава ЕУ ще ревне за цените на смс-ите и ще го махнат единичното таксуване и ще остане само плана, което ще е в пъти по-скъпо на средния потребител (и по-евтино за спамърите).
31
1
 
14
 
! Отговори
Miro преди 7 години
Само Flex е прав,другите са технически неграмотни.Размера по стандарт,още от 80-те години е 140 байта.140*8=1120бита/7(колкото е нужно за ЕДИН знак ЛАТИНИЦА=160знака текст.Кирилицата и ВСИЧКО РАЗЛИЧНО от латиница е 2 БАЙТА(16 бита)1120/16=70 знака.ЦЕЛИЯ свят е така-японци,китайци,африканци,Европа.Няма значение кой и къде е моб.оператор.Стандарта е такъв и всичко различно от латиница е 70 знака.Стига се разсейвате с глупости.@Бай Иван-КЗП нищо не вършат в момента,защото са техн. неграмотни.
30
0
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
На Вайбъра му не дреме колко ти е дълъг. СМСа.
29
0
 
3
 
! Отговори
До Flex преди 7 години
Ще намерят начин, в договора ти ще пише "за 5 лв неограничен брой смс-и в оператора" или за 10лв неограничен в другите български оператори. Никой няма да тръгне да прави анализ на смс-ите че да ги таксува по различен начин.Вече ако пратиш в чужбина на кирилица цената идва от другият оператор и пращай тях на КЗК да ги глобява :D :D
28
0
 
3
 
! Отговори
7777 преди 7 години
До Flex Пак ще намерят начин. Ментел.
27
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Някой ако беше написал че КЗК не си е свършила работата, щяхте да сипете огън и жупел по тях. Сега си вършат работата (поне на пръв поглед) и вие пак ги погвате !Що за странен народ сме ?
26
0
 
8
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Страшно направо. Ако ги задължат ще трябва да слагат някъде сървъри и да прекарват всички смси за анализ да видят кирилица ли е, картинка ли е, йероглифи ли са. Кой мислите ще го плати това + изграждането и поддръжката? За нещо дето никой не ползва вече - надписаните ни сметки ще го платят. С други думи - спрете да се палите от глупости, институциите да се занимават с глупости, медиите да раздухват глупости.