Магията и тракащата машина на чичо Митко: Кино "Влайкова"

Има ли опасност да затвори един от най-старите киносалони у нас?
13 фев 2017 11:10, Боряна Павлова
15
Магията и тракащата машина на чичо Митко: Кино "Влайкова"

Ще ви заведем в един от най-старите киносалони у нас. Наистина ли емблематичното кино "Влайкова" е на път да затвори врата и какво е да прожектираш филми на лента? 

Всичко започва през далечната 1926-та. Тогава Мария Влайкова завещава една сграда на министерство на просвещението – но поставя условие - на това място да бъде построена сграда, в която да има модерен кинематограф.

И така се ражда магията на кино "Влайкова". 90 години по-късно киносалонът продължава да бъде неизменна част от читалище "Антон Страшимиров" . И въпреки, че се издържа трудно, стопаните на киното правят и невъзможното да поддържат тази емблема на изкуството.

"Киното се издържа от собствените си приходи. Собствените приходи стигат за заплатите на операторите и да речем за част от отоплението", обясни пред Bulgaria ON AIR Мария Китова от читалище "Антон Страшимиров.

"Трудно се прави програма, защото трудно се намират филми, които ние можем да излъчваме – тъй като повечето ги правят на DSP носители, а ние нямаме такива машини и трудно се подбират хубави филми, които да прожектираме", допълва Илияна Хубенова. 

А вече 20 години един от двигателите на киното е чичо Митко. Магията на киното го завладява още на младини и вече 50 години през ръцете му минават стотици филмови летни.

"Това беше голямата магия – да се види как на един нищо и никакъв опънат чаршаф се движат хора, коли, танкове и нищо не пада. В това кино какво ме задържа ли? Най-вече че е автентично, докато при моловете – приятели които ходят там и работят викат, то от ефекти не можеш да разбереш смисъла на филма", обясни старият кинаджия.

"Не мисля, че новите и популярни филми ще отиват на салона – честно казано. Романтиката е в по-философското кино, което те задълбочава в някакъв проблем от ежедневието", споделя Илияна Хубенова.

А романтиката за чичо Митко се крие в старата лента и тракането на почти 60-годишната машина. 

"Тази е някъде от края на 60-те години и все още работи – питат ме как е – като на стар Москвич е, всеки ден трябва да я потегнем, за да сме сигурни че ще изкара прожекцията докрай", казва опитният чичо Митко.

Днес киносалонът може да приюти около 100 човека. От читалището се стараят да бъдат добри стопани и да радват ценителите на изкуството, главно с европейски филми.

"Тук повечето хора които идват искат да влезнат, да гледат филма на спокойствие, да го усетят и да му се насладят възможно най-много", казва Илияна.

Не е тайна, че тук имат финансови затруднения, а често пъти своеобразният музей на кинотехниката се радва на дарения. Така преди 5 години възрастна жена успява да помогне за днешния вид на салона.

Освен с три прожекции на ден сцената на киното приютява и много други събития. А хората грижещи се за него, често пъти приемат с обида слуховете, че 90-годишната емблема е на път да затвори врати.

"Защото може би не е в този в вид, в който всички очакват да бъде едно кино. Със средства може би всеки може да помага, въпросът е човек да има отношение – това е водещото. Отношението, нагласата, работата на целият екип тук... Ние сме семейство и се грижим за дома си – това е!", смята Мария Китова.

Дом е и за чичо Митко. За това е категоричен, че ще остане тук, докато е може да се движи. Хората от читалището пък ще продължават да дават всичко от себе си магията на кино "Влайкова" да не угасне. Защото "Влайкова" не е просто кино, а история за романтиката и истинската магия на киното.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
Иван Грозни отиде в БНТ, защото разполагаше с връзки. И в един момент се преориентира като от видеооператор се превърна в кинокритик. Все някой трябва да го помни. Иван Грозни.
10
1
 
5
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
По онова време по радиото пускаха само Гюрга Пинджурова. Аз въведох този стил - между филмовите представления, в антрактите да се пуска модерна музика. Само хитове ! На утвърдени изпълнители от световната поп сцена. В този смисъл може да се каже, че бях едва ли не пионер в тази област. И тук става въпрос за събития от края на 70 - те години на миналия век. От нашия випуск трябва да спомена имена като Пешо Брадата, Мариела, Благовеста, Шабан, Яшар, Коце от Червена Звезда, Иван Грозни...
9
1
 
10
 
! Отговори
Калин преди 3 години
До Анонимен

за да могат неблагодарници като теб да се образоват малко в историята на София, а също така и на киноизкуството.

И не на последно място - новото не винаги означава по-добре.
8
6
 
13
 
! Отговори
мадафака преди 3 години
Ехее ... велико кино беше Влайкова! Там в началото на 80-те тогавашното ми гадже Анета ми направи първата cвиpка. Спомням си че прожектираха филма "Серпико", ама и аз толкова го и гледах.
7
2
 
15
 
! Отговори
dan преди 3 години
Добре, че Мария Влайкова е добавила клауза в завещанието сградата да се ползва само за читалище и кино, защото червените, сини и гербави общинари бързо щяха да му видят сметката.
6
4
 
17
 
! Отговори
Спомени преди 3 години
Ех, какви години бяха по софийските кина.....Във "Влайкова" изгледахме една камара култови за 80-тте филми. Сега в София се напълни със селяни и кина в моловете, които не носят онова очарование и преживяване.
5
2
 
10
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
Пърпъл и гранд фънк. В резултат на което публика пощуряваше и подивяваше.
4
4
 
7
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
На антрактите между отделните кинопредставления в различните киносалони, а най - вече в кино Изток, връзвах тонколоните на киното към моя касетофон - Весна - 306. Вижте в Гугъла какво точно представлява този касетофон ! И бичех само Дийп Пърпъл ! Нещо, абсолютно забранено и недопустимо по онова време в София. Който и да ми направеше забележка за озвучаването, всекиму отговарях така : На моя отговорност го правя ! В интерес на истината никой не се заяде с мен. Имах пълна свобода на действие.
3
7
 
8
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
На отделни хитови филми тълпата изпочупии и изби всички стъкла в повечето киносалони в София. В кино Цанко Церковски многократно се стигаше до бой ! А набараха ли някой милиционер на улицата, случайно преминаващ, такъв як кютек му хвърляха, като му избиваха всякакво желание да въдворява ред. Даже по едно време от Съветското Посолство в София се бяха оплакали, че за софианци има кинопредставления, а за служителите на съветското посолство няма билети. Даже имаше по едно време и издадена такава
2
6
 
20
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
В София по онова време - преди 1989 година - даваха всички хитови филми, прожектирани и в Америка, и в западна Европа. Каквото излезеше в чужбина, това излизаше и тук. Всеки от старите софиянци помни дългите опашки за билети при прожектирането на хитови филми. Често можеше да чуеш около всяко кино въпроси от рода на : Еднобилетче повече ?Имаше случаи, в които се разменяха дефицитни за онова време стоки срещу закупуването на билети , които по нормален начин бе абсолютно невъзможно да се сдобиеш.
1
4
 
21
 
! Отговори
стар кинаджия преди 3 години
В кино Влайкова първоначално прожекционните апарати бяха снабдени с графитни пръчки вместо лампа.То си беше цяло изкуство как да нагласиш графитите, че да осигуряват оптимална работа с удължен срок на действие.Отделно от това имаше и тънкости как да заредиш филмовата лента, и то така, че да не се получи скъсване или блокиране. Каквото често пъти се случваше дори и на модерните за онова време прожекционни апарати в кино Сердика и Изток.