Перални, телевизори... От къде ни подслушват?

У нас малко се знае за рисковете от техниката, която ползваме
10 мар 2017 09:52, Петя Славова
30
Перални, телевизори... От къде ни подслушват?
Снимка: Bulgaria ON AIR

С напредъка на технологиите, днес вече е възможно да бъдем подслушвани дори и от техниката, която ползваме в домакинството - от телевизори и дори перални, които са със софтуер и спадат към категорията смарт.

За това алармираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертите по информационна сигурност Борис Гончаров и Ростислав Петров.

Повод за дискусията са последните данни на WikiLeaks за глобална хакерска операция на ЦРУ под кодовото наименование "Нулева година".

"Това, което прави впечатление е, че се говори за Zero-day ефекта, което означава, че това е някаква уязвимост, за която самият производител и самите потребители не подозират, че съществува", коментира Борис Гончаров.

"Има директиви в американското законодателство, които казват, че когато подобни служби намерят уязвимост в някакви продукти от този вид, те би трябвало по-скоро да вървят към това те да бъдат отстранени. Това означава, че службите са знаели, че има уязвимости във водещи продукти и услуги и са се възползвали от тях за собствените си цели, а не са направили необходимото да бъдат запушени тези дупки. Това означава, че много хора са били изложени на риск не само от службите, но и от хакери от други държави. Това е смущаващото и това е проблематичното", добави той.

Ростислав Петров подкрепи казаното, като посочи, че самите компании, производители на потребителски софтуер, си оставят вратички под формата на код за поддръжка, с които могат да пробият защитеността на данните на ползвателите. Обикновено самите потребители се съгласяват на това, като приемат условията за ползване при инсталация на дадения продукт.

В България има малка информираност за рисковете, които крие интернет и българските потребители дори често се отнасят безотговорно към опасността, посочиха още експертите.

Те съветват потребителите да обръщат по-сериозно внимание и да се информират относно механизмите за сигурност в киберпространството.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е така я на нарочно че ги пцувам на макя пред телевизоро и пералната,тиа кво си мислат.
22
4
 
3
 
! Отговори
BILL преди 4 години
До Анонимен 11
Не си в Русия, но си за там
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да те е страх да сложиш нещо във фурната.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нали ви казах, че в моята пералня става нещо - вкарвам два чорапа и после единия го няма. Добре че е викито.утечката да сме светне
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Zero day са управляващите ни последните 30 години.
18
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Да бе ,със сигурност и от казанчето на кен*ефа ни подслушват .Стига глупости ,да не живеем във филм .....
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като изключим възможността да ни следят чрез смарт уредите в дома ни,може ли някой да ми обясни защо при едно и също потребление сметката ми за ток през току що миналия месец ми е два пъти по-0ниска отколкото за предходния,освен с дистанциона манипулация на електромерите?
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да и какаво? Това е цената всичко да е автоматизирано, ако не искаш някой да те подслушва оставяш телефон и лаптоп и отиваш в гората. Ще "подслушваш" птички и мечки...
Поне в България няма как да се оплачем от липса на свобода, всеки прави каквото си иска и това, макар и неосъзнато, не е толкова зле.
15
2
 
10
 
! Отговори
Циник до смЕх преди 4 години
Пхахаха...виж за този вариант не бях се сетил
....ще ововиш ЦРУ на първак...или двойно препечена!
Наздраве!
14
3
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 4 години
до № 15 ***

Изправен съм пред дилема дали казана за ракия пак да го направя на пералня.
13
2
 
16
 
! Отговори
Циник до смЕх преди 4 години
С други думи ще си вземеш пералня "ренегат"...опитай с "Перла" те са от "класовия враг" на САЩ :-) :-)
12
3
 
15
 
! Отговори
Да бе, преди 4 години
приритал някой да подслушва шофьора Кольо или продавачката Рада,примерно!
11
3
 
7
 
! Отговори
sante_dog2 преди 4 години
А самото слушане се случва реално. Всеки смарт телевизор с програма за гласово разпознаване има микрофон и софтуер които може да разпознава думите. Един от водещите производители използва това (включено е в общите условия) и записва разговорите които впоследствие се пращат на различни места. За момента се използва основно за реклама и маркетинг, но ако това попадне в ръцете на неподходящи хора... От компанията дори препоръчват да не споделяте важна информация когато телевизора ви работи
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подслушват ме във WC-то,но от там се чуват само картечни откоси...........в Русия съъъъм.......
9
4
 
13
 
! Отговори
Мани преди 4 години
го тВа ЦРУ!Почти 700 неуспешни атентата с/у Фидел Кастро!Станаха за смях!Когато КГБ и после ФСБ се заемат с подобна задача,разминаване няма!
8
2
 
15
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
Всъщност това си е съвсем реално. Подслушване от пералнята не точно, но ако имате смарт устроиство в дома си каквото и да е - телевизор, пералня, боилер, климатик, цялата ви мрежа може да бъде хакната изключително лесно и средно грамотен специалист да си прави каквото си пожелае. Това важи в особена сила за US където интернет на нещата навлиза с много голяма скорост. Присъствах на демонстрация където показаха как за секунди могат да поемат контрол над всеки смарт уред
7
3
 
11
 
! Отговори
до 5 Изхождащ се преди 4 години
Внимавай, много е опасно. Може да ти забият вирус в г....
6
2
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 4 години
Заради кирливите ми ризи обещавам да си намеря от старите перални те поне си траят.
5
4
 
18
 
! Отговори
до 4 Шоп преди 4 години
Изключително плиткоумно исказване, липса на активна мозъчна дейност. Замъглено съзнание, мътен поглед. Състояние типично за наркозависимите евроатлантически същества с неустановен пол
4
26
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Опасност има единствено в тоталитарните страни като Фашистка *** например, където вкарват в затвора за изказано неправилно мнение.

В нормалните страни от подслушване се страхуват само престъпниците.