Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

Русия не се включи в донорските усилия за бежанците от войната
Обновена: 6 апр 2017 07:05 | 6 апр 2017 07:00,
204
Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия
Снимка: Reuters, архив

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд за следващите 2 г.

От тези пари България ще отпусне €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажираха да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата 6-та година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от апела за 7,44 млрд евро, който ООН отправи за покриване на хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са ЕС, който ще даде €3,7 млрд, Германия с 1,3 млрд евро, Великобритания с €582 млн и САЩ с €527 млн.

Ние сме в една група със Словакия, която обещава €2,8 млн и Литва с €2,3 млн. Зад нас е Румъния, която се е врекла само с 200 хил евро. Най-малко отделя Словения - €20 хил.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров в нея участва един от заместниците му. Генадий Гатилов разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".
Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ, са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн от тях прокудени от домовете си, но все още в страната си, както и за над 5 милиона бежанци в Йордан, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН 7 млн сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн деца не ходят на училище.

В допълнение международните финансови институции ще кредитират с € 27.9 млрд нисколихвени заеми съседките на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад на икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордан и Ливан, за да им помогнат икономически.
"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна отвсякога", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ууууууууууу на такова решение
143
0
 
1
 
! Отговори
юсуф преди 7 години
Който разбута Сирия- тай да плаща. За сирийската опозиция-пари бол, а за народа -от България искат. Не може ли тези пари да се дадат на млади семейства в България,за образование и култура,за поощрявяне на бизнеса. Жална ни майка с такива управници.
142
0
 
7
 
! Отговори
Киро Хикса преди 7 години
Браво, бесните мохамедани се избиват като кучета едни друго, и в крайна сметка ние им плащаме за това?!?!?!? Тези 9 милиона лева защо не се използват да се помогне на българи в нужда, има хиляди сънародници, които нямат пари за животоспасяващи операции и гинат като мухи, пенсионерите ни гладуват, ама ние ще даваме милиони евра на полухора, изповядащи култ към смъртта и мразещи ни и желаещи да ни избият! Анатема Вам, продажници, които допускате това сатанинско дело!
141
0
 
4
 
! Отговори
В. До 161 преди 7 години
Да но тези пари ще се плащат после от народа, няма да ги плаща някой друг
140
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До В.151 Трябва разрешение от народа за тези пари...Да , но парите са на световната банка.Тези пари не са за дарение и за партии.Да се пита банката.
139
0
 
4
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Правилното заглавие на статията е България плати от бюджета джапане за осем милиона и го подари на ИДИЛ в Сирия. Руснаците са прави всяка помощ в Сирия която не се контролира от правителството е за ИДИЛ.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже върни ни ювигите, хановете онези истински Българи, които се борят, устояват, защитават, подкрепят, до кръв, без страх, без свян, безсрамно брутално, но в името на България. Емигрант си в собствената си държава, всички са ценни, само българите не са. Това просто се класира по съдебен термин предумишлено убийство, маса хора-геноцид. Не мразя, но българските "политици", по-скоро законна мафия, защитаваща собствената си урудщина и тези на Европа. Боже как ги мразя!!!
137
6
 
1
 
! Отговори
Тактик преди 7 години
Какво сте се разпискали. Или давате парите за храна на бежанците в Ливан или в Йордания или ги каните тук и ги приютявате. Хората бягат от война и гредат да не са там, където падат снарядите
136
3
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До МишоНе съм съгласен. Аз уважавам труда на журналиситите и знам, че парите са за хуманитарни цели
135
3
 
1
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Русия не участва в усилията за осигуряване на хуманитарна помощ за нуждаещите се. Това казва всичко за морала на хората в Кремъл
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОЛЯЯЯ?
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за пенсионерите колко,господа министри?И от къде толкова пари след като сме най-бедните в ЕС?
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не съм съгласен България да плаща за чужди грехове. турция и ислямска държава избиваха сирийците, сега другите държави да плащат. От къде на къде?"ТУРЦИЯ??? ЗАРАДИ ТУРЦИЯ ЛИ ИМА ВОЙНА ТАМ...САЩ КО ПРАВИ ТАМ...РУСИЯ КО ПРАВИ ТАМ...КОЙ СЪЗДАДЕ PYD И ИД??? И КОЙ ГИ ХРАНИ С ОРЪЖИЯ...ПOМИЯ ТАКАВА...
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ама разбира се ! Ние сме богати ! Тук ще ги храним , там ще им ремонтираме ... ! Пък те нека се забавляват като гърмят където си искат !!!!"НЕ ИМ РЕМОНТИРАЙТЕ БЕ ЗА ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ВЪРНАТ ТАМ:-)...ДА ТИ ПРАТИМ ОЩЕ ДА ГИ ХРАНИТЕ ПАК С ПАРИ ОТ ЕС:-):-):-):-)
130
0
 
16
 
! Отговори
В. преди 7 години
Трябва да се прекрати най-накрая тази наглост и безотговорност - няма и шепа хора (управляващите държавата) да вземат подобни решения при положение, че народът им е толкова изтормозен и изнемогва. Трябва да се правят допитвания до хората, от които идват парите преди да се вземе подобно решение
129
2
 
23
 
! Отговори
Макнийл преди 7 години
Американците палят пожара, българите го гасят с телата си! Продажни политици , слаба държава!
128
1
 
13
 
! Отговори
Камелия преди 7 години
Да не забравяме че БЪлгарияи и ЕС трябва да плащат за игричките на САЩ и западната коалиция и тяхното отроче Ислямска държава и неговите братчета Джебхат ан Нусра , Аср аш Шам и още десетки други пиявици! Каква е ползата на БЪлгария там ? Отовор 0!
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От къдя на къдя ?! От дек на дек !?
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как биха постъпили американците? Ами щяха да инвестират 4,13 милиона в подобрение на местната инфраструктура например в щата Небраска където да изградят градче за тази общност бежанци. Тоест щяха да инвестират за бежанците в собствената си икономика! Ако бъдем реалисти нормално е да се инвестира в подобряването условията на живот в самата Сирия за да се върнат хората там! Да им се построят домовете и инфраструктурата. Така те са си там ние тук. Няма смесване няма конфликт!
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да се отпускат още пари? Сирия не ни ли дължеше пари от татово време? България не й ли ги опрости?.... И сега още милиони....