Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия

Русия не се включи в донорските усилия за бежанците от войната
Обновена: 6 апр 2017 07:05 | 6 апр 2017 07:00, Никола Димитров
204
Решено: България отпуска над 4,13 милиона евро за Сирия
Снимка: Reuters, архив

България ще отпусне 4,13 милиона евро за Сирия, стана ясно след международната донорска конференция: "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона" която се проведе в Брюксел в сряда.

Тя беше организирана от Европейската комисия и ООН, заедно с Германия, Великобритания, Кувейт, Катар и Норвегия.

Участващите в нея 70 държави и международни организации обещаха да дадат общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд за следващите 2 г.

От тези пари България ще отпусне €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

Това ни нарежда на 29-то място по щедрост от 40-те държави и организации, които се ангажираха да подпомогнат финансово сирийците и държавите от региона, които дават подслон на бежанците, търсещи спасение от продължаващата 6-та година от гражданска война.

Събраните в Брюксел пари са по-малко от апела за 7,44 млрд евро, който ООН отправи за покриване на хуманитарните нужди за 2017 г.

Най-щедрите дарители за тази година са ЕС, който ще даде €3,7 млрд, Германия с 1,3 млрд евро, Великобритания с €582 млн и САЩ с €527 млн.

Ние сме в една група със Словакия, която обещава €2,8 млн и Литва с €2,3 млн. Зад нас е Румъния, която се е врекла само с 200 хил евро. Най-малко отделя Словения - €20 хил.

От списъка на дарителите отсъства Русия, която също бе поканена на донорската среща. Вместо външния министър Сергей Лавров в нея участва един от заместниците му. Генадий Гатилов разкритикува организаторите, че не са поканили представител на сирийския президент Башар ал Асад, който е "законното правителство на Сирия".
Сред държавите извън ЕС, ангажирали се с финансова помощ, освен САЩ, са още Китай, Корея, Япония, Канада, Австралия, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Обещаните в Брюксел пари са предназначени за хуманитарна помощ и подкрепа на 12,7 милиона сирийци, нуждаещи се от храна и подслон. 6,3 млн от тях прокудени от домовете си, но все още в страната си, както и за над 5 милиона бежанци в Йордан, Ливан, Турция, Ирак и Египет. По данни на ООН 7 млн сирийци са застрашени от глад, а 1,2 млн деца не ходят на училище.

В допълнение международните финансови институции ще кредитират с € 27.9 млрд нисколихвени заеми съседките на Сирия, които изнемогват с грижите за бежанците и отчитат висока безработица и драстичен спад на икономиките си.

Международните донори се ангажираха и с инвестиции в Йордан и Ливан, за да им помогнат икономически.
"Единството на международната общност днес е по-уместно от когато и да е и общата ни работа да осигурим хуманитарна помощ за сирийците и да сложим край на войната, е по-спешна отвсякога", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Форумът заклейми използването на химически оръжия от страна на правителството и на "Ислямска държава" срещу цивилното население. Последният от ударите със задушлив газ бе извършен в навечерието на брюкселската конференция и отне живота на над 72 души, а над 200 са ранени. ООН се ангажира с разследване за виновника за бомбардировката край град Хан Шейхун.

"Международната общност е решена да работи за намиране на мирно решение за Сирия и за всички сирийци", заяви Могерини. Участниците в конференцията изразиха подкрепа за мирните преговори, които се водят под егидата на ООН в Женева и на постигнатото от Русия, Турция и Иран, които са гаранти за примирието, договорено в Астана.

"Мащабът на страданията на хората е толкова голям, че е нужно спешно да се намери политическо решение", заяви Могерини. 


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ууууууууууу на такова решение
144
0
 
1
 
! Отговори
юсуф преди 4 години
Който разбута Сирия- тай да плаща. За сирийската опозиция-пари бол, а за народа -от България искат. Не може ли тези пари да се дадат на млади семейства в България,за образование и култура,за поощрявяне на бизнеса. Жална ни майка с такива управници.
143
0
 
7
 
! Отговори
Киро Хикса преди 4 години
Браво, бесните мохамедани се избиват като кучета едни друго, и в крайна сметка ние им плащаме за това?!?!?!? Тези 9 милиона лева защо не се използват да се помогне на българи в нужда, има хиляди сънародници, които нямат пари за животоспасяващи операции и гинат като мухи, пенсионерите ни гладуват, ама ние ще даваме милиони евра на полухора, изповядащи култ към смъртта и мразещи ни и желаещи да ни избият! Анатема Вам, продажници, които допускате това сатанинско дело!
142
0
 
4
 
! Отговори
В. До 161 преди 4 години
Да но тези пари ще се плащат после от народа, няма да ги плаща някой друг
141
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
До В.151 Трябва разрешение от народа за тези пари...Да , но парите са на световната банка.Тези пари не са за дарение и за партии.Да се пита банката.
140
0
 
4
 
! Отговори
Колио преди 4 години
Правилното заглавие на статията е България плати от бюджета джапане за осем милиона и го подари на ИДИЛ в Сирия. Руснаците са прави всяка помощ в Сирия която не се контролира от правителството е за ИДИЛ.
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже върни ни ювигите, хановете онези истински Българи, които се борят, устояват, защитават, подкрепят, до кръв, без страх, без свян, безсрамно брутално, но в името на България. Емигрант си в собствената си държава, всички са ценни, само българите не са. Това просто се класира по съдебен термин предумишлено убийство, маса хора-геноцид. Не мразя, но българските "политици", по-скоро законна мафия, защитаваща собствената си урудщина и тези на Европа. Боже как ги мразя!!!
138
6
 
1
 
! Отговори
Тактик преди 4 години
Какво сте се разпискали. Или давате парите за храна на бежанците в Ливан или в Йордания или ги каните тук и ги приютявате. Хората бягат от война и гредат да не са там, където падат снарядите
137
3
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 4 години
До Мишо

Не съм съгласен. Аз уважавам труда на журналиситите и знам, че парите са за хуманитарни цели
136
3
 
1
 
! Отговори
Магазинера преди 4 години
Русия не участва в усилията за осигуряване на хуманитарна помощ за нуждаещите се. Това казва всичко за морала на хората в Кремъл
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЛЯЯЯ?
134
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за пенсионерите колко,господа министри?И от къде толкова пари след като сме най-бедните в ЕС?
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не съм съгласен България да плаща за чужди грехове. турция и ислямска държава избиваха сирийците, сега другите държави да плащат. От къде на къде?"

ТУРЦИЯ??? ЗАРАДИ ТУРЦИЯ ЛИ ИМА ВОЙНА ТАМ...
САЩ КО ПРАВИ ТАМ...
РУСИЯ КО ПРАВИ ТАМ...
КОЙ СЪЗДАДЕ PYD И ИД??? И КОЙ ГИ ХРАНИ С ОРЪЖИЯ...ПOМИЯ ТАКАВА...
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ама разбира се ! Ние сме богати ! Тук ще ги храним , там ще им ремонтираме ... ! Пък те нека се забавляват като гърмят където си искат !!!!"

НЕ ИМ РЕМОНТИРАЙТЕ БЕ ЗА ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ВЪРНАТ ТАМ:-)...ДА ТИ ПРАТИМ ОЩЕ ДА ГИ ХРАНИТЕ ПАК С ПАРИ ОТ ЕС:-):-):-):-)
131
0
 
16
 
! Отговори
В. преди 4 години
Трябва да се прекрати най-накрая тази наглост и безотговорност - няма и шепа хора (управляващите държавата) да вземат подобни решения при положение, че народът им е толкова изтормозен и изнемогва. Трябва да се правят допитвания до хората, от които идват парите преди да се вземе подобно решение
130
2
 
23
 
! Отговори
Макнийл преди 4 години
Американците палят пожара, българите го гасят с телата си! Продажни политици , слаба държава!
129
1
 
13
 
! Отговори
Камелия преди 4 години
Да не забравяме че БЪлгарияи и ЕС трябва да плащат за игричките на САЩ и западната коалиция и тяхното отроче Ислямска държава и неговите братчета Джебхат ан Нусра , Аср аш Шам и още десетки други пиявици! Каква е ползата на БЪлгария там ? Отовор 0!
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къдя на къдя ?! От дек на дек !?
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как биха постъпили американците? Ами щяха да инвестират 4,13 милиона в подобрение на местната инфраструктура например в щата Небраска където да изградят градче за тази общност бежанци. Тоест щяха да инвестират за бежанците в собствената си икономика! Ако бъдем реалисти нормално е да се инвестира в подобряването условията на живот в самата Сирия за да се върнат хората там! Да им се построят домовете и инфраструктурата. Така те са си там ние тук. Няма смесване няма конфликт!
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да се отпускат още пари? Сирия не ни ли дължеше пари от татово време? България не й ли ги опрости?.... И сега още милиони....