Диагноза българин: Толериращ насилието и примирен към агресията

Когато моралът е наличен законите са излишни, коментират експерти
18 май 2017 10:30, Петя Славова
100

Толерантността и търпимостта ни към насилието стана прекалено голяма. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, ритната на спирка в Бургас, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат, коментираха в студиото на "България сутрин" казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Още по темата

Поводът за коментара им бе освобождаването на мъжа, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е бил на лечение в месния Център за психично здраве от свободен тип, а от вчера следобед е при майка си.

Според Крумова грозният случай няма бърз отговор: "Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им".

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни: "Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас".

Бившият депутат допълни пред Bulgaria ON AIR, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен - законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Мунов, стига закъснели лъжливи "констатации" за "псевдо грижите" за психично болните преди "демокрацията". Може да не бяха комфортни, но ги имаше. Изключително редки бяха подобни случаи. Държавата не на "псевдо" пазеше населението! Точно сегашното "социализиране" по улиците на изгонените от ликвидираните спецзаведения нещастни хора е псевдогрижа.Лошо морално впечатление осребряват подобни изказвания. Недейте. Тогава да го бяхте казали.Много ни идва вече върлуващото, нагаждаческо лицемерие.
63
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен 60 преди 6 години
Жалки сте тези дето осъдихте Левски, а после му направихте паметник.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парадоксално е хора били в НС и ангажирани със законодателството на страната да говорят за безнаказаност. Сигурно обикновените граждани са виновни за това?
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диагноза българин: Толериращ насилието и примирен към агресията а и необразован, опростял като особени качества . "месния Център" - кога ще се научите да пишете без правописни грешки? "месния Център" две грешки " липсва "т" и "Ц" трябва да е малка буква! Класацията е ***, по ***, най ***, българин!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко четох във в. "Труд" , че българин изобретил устройство , което прави уранова вода чиста като сълза - браво! да носи от тази вода всеки ден да пият в Народното събрание , министерствата ... щото там е нашата гордост, а ние обикновените ще се тровим с обикновена вода , трябва да си кътаме първенците ,те ни водят към светло бъдеще !
59
0
 
0
 
! Отговори
Наше момче! преди 6 години
Браво. Навремето много хора така започнаха кариерата си. Победителите си личат отдалеч! Винаги ползват силови методи. Навремето първо биеха по улиците, после като натрупаха пари започнаха нелегален бизнес, изпраха си капиталите, и излязоха на светло. Днес много от тях са собственици на големи предприятия. търговски фирми, хотелски комплекси, строителни фирми....Младите да вземат пример. Все от някъде човек трябва да започне.
58
0
 
2
 
! Отговори
Ама какво значи преди 6 години
агресивен шизофреник на улицата,Всички по веригата да са материално и съдебно (лекари пуснали го, държавни служители не отпуснали средства, аман от масова безотговорност) отговорни ако той направи нещо .Пък да видим тогава дали болен ще е навън. ( И диагноза няма да се дава така с лека ръка, ако има такава диагноза и е навън ).
57
1
 
4
 
! Отговори
Горан преди 6 години
това не е българин а БУРГАЗЛИЯ толериращ насилието и насиращ се от страх от агресията,БУРГАЗЛИИТЕ се славят с това че го докарват от лаф ама опре ли им яйцето на *** и се изпаряват яко дим, вече и по телевизията ги дават не само ние да си ги знаем ами и цял свят да ги научи лошото е че се пишат Българи и така опозоряват и нас
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
булгарина е болен мозак
55
1
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Ти да не си от другия народ без държава 2000 години,дето все го преследват?*** народа е мобилизирал 100 000 по време на Априлското Възстание.Китай по време на бунта на боксъорите организира 60 000.
54
0
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Не ,че нещо но три жени веднага се претичват и я обграждат да и помагат.Мъжа е статичен той е за мъмрене,но в същият момент онзи взима паве за да убива,а ако го беше провокирал ,още жертви.Ситуацията е много рискова и анализи може да се правят много ,аз лично съм бил свидетел на масов бои на такива шизофреници,но тогава ще извъртите ,че сме много агресивни и бием болни хора.Институцията къде и е отговорността в случая ?
53
1
 
11
 
! Отговори
69 преди 6 години
значи който се пробва да го задържи въпросният шизофреник, ще трябва да приложи сила или с думи прости да го опердаши. Като дойде полицията ще го натоварят в патрулката и в Районното да дава показания, може даже и да не спи вкъщи. През това време *** ще бъде освидетелстван медицински. После ще се почнат гальовни разговори ама вие не можахте ли само да го държите, защо трябваше да го удряте и така нататък...Тъй че айде да си спестим четенето на висок морал
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този *** ... *** ... съдят ли го вече? Или полицията чака някой да им каже на кой звънец да звънат, че да го хванат. Като онзи убиец в Борисовата градина. Такъв тип нагли престъпници трябва да чукат камъни в Белене за бетон! А после тях в килията. Всички са големи бабити в тази държава и големи *** в същото време.
51
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът винаги е бил *** народ! За това е стоял 5 века под робство. Левски са го мъкнали с каруца и два вола две седмици с две заптии и никой не го е освободил. А сега е национален герой и разни псевдопатриоти се кичат с портрета му. Жалка нация!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е случайно и хаотично явление, много е добре изпипано.Ограбваш хората като ги лишаваш от работа. Лишаваш ги от образование, възможност за семейство и дом, търсиш лесни пари, но те не са постоянни. През това време здравеопазването лишава от грижи родителите ти, после децата ти.Потиснатост. Няма работа , няма пари, кавги.Става ти все едно. Околните са същите.Примиряваш се, ходиш като изтърван.Не вярваш, вземаш пет лева за пиене. За демокрация.За кръв.опи.ец.За българоу..биец.
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се намесваме при елементарен бой над старица, как да се намесим за по-сериозни работи като корупция, обиране на държавата. И политиците го знаят и затова дори не се мъчат да се прикриват. Знаят, че са безнаказани, каквото и да направят. Тази случка е еманация на цялата ни сбирщина от екземпляри. Няма да я наричам дори общество. И аз съм в това число.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общество имаше, но след като демократите установиха своя режим, първата им работа беше да всеят страх в българите и хората да ен се намесват когато около тях демократите извършваха престъпления всякакви - най-вече грабеж на държавна, общинска и кооперативна собственост, но и изнасилвания, побои, отвличания, принуждаване към проституция и т.н. Демократите убедиха българските граждани, че при всяка тяхна намеса ги чака най-малкото бухалка, а често и ковчег. Затова хората не се намесват и с право.
47
1
 
10
 
! Отговори
просто решение преди 6 години
И мен ме е страх от насилници, но НИКОГА не бих се поколебала за звънна на 112. Що за малодушие да гледаш, че тормозят човек и ти да гледаш?
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво можеха да направят тея от спирката? Граждански арест? Да го пребият? Видяли са го, че не е нормален и са гледали и те да не попаднат между шамарите.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат"Ами няма държава,няма власт.Който е съвестен си спазва реда.*** никой не ги спира и те си правят каквото искат.