Купуваш стоки онлайн от чужбина? Внимавай, може да изгориш!

Българи подават в жалби в Европейския потребителски център
Обновена: 31 юли 2017 19:18 | 31 юли 2017 19:12, Вера К. Александрова
53
Купуваш стоки онлайн от чужбина? Внимавай, може да изгориш!
Снимка: Reuters

Редица българи се оказват "ужилени" от чужди търговци при пазаруване онлайн. За това свидетелстват жалби на наши сънародници в Европейцския потребителски център.

Повечето от сигналите са за това, че търговците взимат парите, а клиентите после не получават поръчаните и заплатени стоки.

Една от жалбите е на българин, който си поръчал от германски сайт две каски за мотор и чифт ръкавици, като веднага платил с карта сумата от 500 евро, пише "Монитор".

В офиса на куриерската фирма обаче установил, че едната каска и ръкавиците липсват.

Потребителят веднага се свързал с търговеца в Германия, който трябвало да възстанови сумата от над 260 евро.

Два месеца по-късно обаче ожиленият още не е получил парите си и се наложило да подаде сигнал в Европейския потребителския център.

По време на разследването станало ясно, че търговецът чакал куриерската фирма да възстанови парите на фирмата и чак тогава те да ги върнат на българина.

Куриерът обаче отказва да ги възстанови, защото е категоричен, че когато взел пратката, тя тежала 2 килограма и при предаването й в България теглото й било същото. Това означавало,  че грешката не е при транспортирането на пакета.

Въпреки това германската компания накарала куриера да заплати липсващите артикули от пратката, а нашенецът чакал над 60 дни да си получи обратно близо 520 лева, които той дал предварително.

Освен за големи поръчки нередности се срещат и при по-малки покупки.

Наш сънародник например купил настолна игра и бебешка играчка от румънски онлайн търговец. После обаче решил да ги върне в позволения от закона 14-дневен срок. След месец обаче парите на човека не били възстановени и той се обърнал за съдействие към експертите от ЕПЦ и сумата от 10 евро била върната на купувача.

Едва 55,6% от българите подават жалба, когато се сблъскват с проблем, докато до това прибягват 94 на сто от финландците, показва проучване на Европейския потребителски център.

Използването на нелоялни търговски практики също се различава значително в отделните държави. Най-големи са рисковете, 40,9%, за хърватите в сравнение с 3,4% от австрийците.

Близо 19% от сънародниците ни също са попадали на нередности. Индексът сочи още, че доверието на потребителите в електронната търговия се е увеличило драстично.

За десет години делът на европейците, които пазаруват онлайн, почти се е удвоил - от 29,7% през 2007 г. на 55% през 2017 г.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Брр преди 3 години
Сръвняваме ябълки с картофи.
Във Финландия може да си купиш всчико онлайн и да ти го доставят до ден. Затова, магазините им за дрехи затварят. Повечето хора пазаруват от местни онлайн магазини или в по-лошия случай, от британски или германски такива (ebay или amazon).
Разликата е, че при оплакване, във Финландия се действа, а в България ... не чак толкова.
43
1
 
2
 
! Отговори
Grammar nazi преди 3 години
Верче, с какво кандидатства журналистика, с химия ли? Защото не ще да е било с изпит по български език, след като пишеш "ожилен".
42
1
 
0
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 3 години
Проблемът на е.вау е че станаха много алчни и промениха политиката на магазина, в началото голямата част от стоките бяха единични бройки предлагани от обикновени хора, а сега китайските сайтове директно се регистрират и продават от там, много ясно че после пратката ти се бави един месец, и не знаеш дали продукта ще е оригинален или копие.
ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ ЦЯЛАТА информация, много пъти някъде из описанието пише важни детайли...
41
0
 
2
 
! Отговори
ггг преди 3 години
А да е чувал за PayPal човекът с каските...оплакваш се и парите си ги взел за 10 дена.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах случка с часовник , който буквално се разпадна а беше скъп . Занесох го на часовникар и тук вече става интересно .....
Часовникара ми каза , че механизма е такъв , че все едно е от царевични пръчици това бяха точните му думи . Започнаха разправии за връщане и в крайна сметка получих друга бройка , а не парите си . Сега ми стои като обеца на ухото
Око да види , ръка да пипне
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа , аз се наиграх вече с този вид пазаруване .Сега предпочитам първо да разгледам и да пробвам и тогава да купувам. Не искам да си хвърлям парите напразано
Преди пазарувах и от България и от чужбина , но имах доста разочарования -нищо общо със снимките ! Постепенно се хванах , че и една тениска да ми трябва -отивам пробвам , виждам как ми стои (което е важно) пипам материята , разглеждам за дефекти и чак тогава плащам
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
европейската комисия наистина работи което е странно :д имах случай с едни стоки които ми бяха изпратени а после търговеца искале да му платя за тях а аз реално не ги бях поръчал.. дълга история. Н кратко обърнах се към европейската комисия от тук наще пратиха до Дания моята молба и мн бързо се оправиха нещата
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Бизнес" по български

Не купувайте от чужбина, изберете българското менте. Кеф ти "Гуци", кеф ти "Дончу и Гергана", кеф ти на "Роберто Кавала".
36
1
 
3
 
! Отговори
търгаш преди 3 години
ибей не е това което беше, не може вече да им се вярва на оценката на продавачите, последните 5 поръчки ми идват повредени а на снимките са перфектни, много лъжа и измама а всички продавачи са със 100% фийдбак , от както алиекспрес им прави много яка конкуренция ,ибей се оптиват да запазят всеки клиент с намаляне на качеството на своето обслужване
35
3
 
6
 
! Отговори
ввввввв преди 3 години
внимавайте с английски сайтове ако купувате джунджурии .ползвайте познати системи за плащане като пейпал....внимавайте и с английските банкови сметки ако е нещо по голямо .... почти 100 пр от измамите идват от там ... не само българската , всички европолиции са безсилни да проучат нещо от англия ... анг банки не дават никаква информация ..междубанкова или каквато и да е др. . европейската потребителска комисия е безсилна ........ та ... с англ. плащаш само след като получиш ...
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на мен това с "румънския" сайт ми мяза на поръчкова анти-реклама. От емаг ми е половината техника за немалко пари и смея да твърдя, че единственият ми проблем беше леко забавяне (и пак в рамките на срока, който бяха дали) за нещо, поръчано в черен петък. Явно цените им бъркат в джоба на конкуренцията, та за тия 10 евро е посветена половин статия.
П.П. Ибей, не са вързани само с пейпал. В акаунта си избираш метод на плащане. Може и само с кредитна карта
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен28 Само луд може да си купи лекарства онлайн.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Емаг са агрегатор, а не магазин. Купувал съм от тях поне 5 пъти без никакви проблеми - доставките идват от съвсем различни фирми и повечето складове са в България.

Освен това можеш да се оплачеш без проблеми, а не като в някои наши големи вериги.
31
3
 
5
 
! Отговори
жеко преди 3 години
заради корупцията и бизнеси раздадени на наши хора така ще е, хората ще се доверяват повече на качеството на чужди търговци даже и с риск да си изгубят парите, аз гледам да не купувам от бг нищо освен храна, но ако скоро има шанс и храна да купувам от чужбина бих го правил
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с български он- лайн магазини сме имали проблеми.
Сега вече пазаруваме само от западни и нямаме проблеми. Всичко е коректно.
Явно нищо не става от нашите крадливи търговци!
29
6
 
1
 
! Отговори
ДО 28 преди 3 години
Можеш ли да ми дадеш сламка за този сайт (забраняват линк ) ?
Всички сме ползвали прахчета против грип или обезболяващи от ЕС , разликата е огромна . В България всички Лекарства са произведени в Сирия от ИДИЛ и внесени в Бургас по море от Турция .
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емаг са егати лъжливите моленници ...
Повече никога няма да купя отбтях!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз купувам лекарства онлайн от немски сайт - избирам лекарството, сканирам рецептата и я прикачам към поръчката въвеждам номера на картата, и хоп след 3-4 дни лекарствата са при мен, задължително най-малко 2 пъти по евтини от БГ
26
5
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ebay е абсолютно свързан с Paypal. Дори не можеш да bid-ваш, ако нямаш Paypal акаунт.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще си пазарувам отвън, защото е по-евтино и сигурно, всичко се проследява.
Вие си купувайте от Русия и Бангладеш, щом искате.