8 март – ден на мама и на всяка дама! Честит празник, мили жени!

Днес е ден за признание на постиженията на нежната половина на човечеството
29
8 март – ден на мама и на всяка дама! Честит празник, мили жени!
Снимка: Reuters

Любим празник за едни и отричан от други. Празник на мама, но и на всяка жена. На днешния 8 март отбелязваме Международният ден на жената.

Днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешни дни на много места този ден губи своята икономически и политическа окраска от миналото и става просто повод за мъжете да изразят своето уважение и внимание към жените около тях. У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според мнозина християнският празник на майката и жената е малко по-късно – на Благовещение, което се празнува винаги на 25 март.

Какво казва историята?

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на жената се отбелязва най-много в периода след Втората световна война на Изток. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

У нас 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Но една след 1944 година празникът става все по-масов, превръщайки се в любим ден на много жени.

От името на целия екип на Dnes.bg – Честит празник, мили дами! Бъдете винаги слънчеви и засмени!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
6
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА преди 6 години
ВСИЧКИ ЖЕНИ !Според мен, неприязънта на някои спрямо този празник идва от това, че той още преди век е буквално "заграбен" от една партия, която счита, че има монопол върху него.Всъщност, Празник на майката честват много народи, не само християнските.Някои народи имат и празници на девойките.Осми март трябва да е Празник на трудещата се жена и да не се политизира, защото на този ден през 19-и век тъкачки и шивачки са правили протест за по-добри условия на труд и за справедливо заплащане.
19
5
 
1
 
! Отговори
Руския поп преди 6 години
Честит празник на РУМЕН РАДЕВ!! От трафиканта на цигари Владимир Гудянцев - руския поп който тропаше и се караше на на мишока Радев.. Та той е свикнал, нали Деса командва
18
4
 
2
 
! Отговори
do18 преди 6 години
До 25 годишен: При тебе явно хормоните надделяват(мислиш повече с долната глава). Като поодъртееш ще се сетиш, че не си е струвало
17
5
 
4
 
! Отговори
25 годишен преди 6 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК МИЛИ ДАМИ!Днес подарих цветя на повечето колежки. А никой друг мъж не се сети. А аз съм най-младия в института. И ходете говорете после, че младите не ставаме за нищо........
16
2
 
4
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Каква е тази дискриминация към момичетата ? Пак ли измислихте нещо да се правите на оргинални ! Женски празник е това и на момичета също ,защо трябва да стават майки или жени за да чустват ,че този празник е и за тях. Тъпотии по бг ширините .
15
3
 
10
 
! Отговори
ДОН ЖУАН 2 преди 6 години
... Това НЕ Е "Бизнес" , драги Цветопродавачи ! ... Това е Селяндурска печелбарщина и извиване на ръце в стил - Бай Ви *** Балкански !!! ... 1. Не сте участвали грам в отглеждането на тези растения - купувате и продавате с брутално нагла надценка !!! 2. Особено отвратителни са Магазините за цветя ... Как може за три дни да вдигнат цените и после да ги свалят ? Това дали го има някъде из Европа ? Къде се прави така ? Така НЕ СЕ ПРАВИ БИЗНЕС , Дами и Господа ! Това е ... Простотия !!! .....
14
3
 
8
 
! Отговори
ДОН ЖУАН преди 6 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ - ГЕРОИНИ !!! ..... Защото , в България , са именно и главно - ГЕРОИНИ ..... Да сте ни живи и здрави ! :) ... И сега нещо , за което съм меко казано бесен ... ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАГЛА , БЕЗКРУПУЛНА И ГНУСНА "ПЕЧЕЛБАРЩИНА" ПО БАЙ ГАНЬОВСКИ , В СТИЛ "ДЕН - ГОДИНА ХРАНИ ! " е така наречения "Бизнес" с цветя , покрай 8-ми март !!! ... Просто няма как растение , което си го взел за 50 ст. - 1 лв. , да му искаш ... 4 лева !!! ... А си само един *** ПРЕКУПВАЧ ОТ БОРСА !!! ...
13
7
 
4
 
! Отговори
?? преди 6 години
ТО ОСТАНАХА ЛИ ДАМИ В БЪЛГАРИЯ?
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости.
11
6
 
25
 
! Отговори
В.Иванов от Видинско преди 6 години
Има жени, които ще са кръвно обидени, ако не ги поздравиш, както и такива, дето ще те изгледат снизходително или троснато, защото не си падат по такива осми мартове, и други глупотевини. Като цяло, мъжете се правим на палячовци в този ден.
10
9
 
15
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
Честит празник на Росен Плевналиев.Деси, купи ли И подарък?
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви дами? То е безпардонно и чалгизирано поведение.
8
3
 
15
 
! Отговори
сс преди 6 години
Честит празник,мила мамо! Днес е тази празник за българите. Политкоректните евроиндивиди да си го честват ако искат през май,август или когато ги засърби ..ъза!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коце кмета, ти да не си симитлийският кмет случайно?
6
10
 
16
 
! Отговори
?? преди 6 години
то останаха ли дами в България?
5
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник, уважаеми дами, да сте ни живи и здрави и все така странни и интересни!
4
16
 
11
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Много го обичам този празник! Пияни и разгорещени жени навсякъде, които нямат нищо против да им подариш близалка и да се погрижиш за доброто им настроение!
3
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден празник на търговеца...
2
24
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Тва е отживелица, празник останал от комунизъмъ.
1
17
 
12
 
! Отговори
език и мислене преди 6 години
Вече сме в семейството на западните държави. Денят на майката, според въведеното в САЩ и прието от западните страни, е втората неделя на май. Днес е ден за равноправието на жената в обществото ( в труда, учението, политиката).При положение, че БАН по подражание на английския език налага като коректна само форма за мъжки род на професии, е явно, че не само няма равноправие, а и ежедневно се натрапва мнението за несъстоятелността на жените в обществения живот.