Насилие вкъщи, скитащи малчугани: Има ли кой да се грижи за децата в риск?

Служителите в отделите "Закрила на детето" са малко и немотивирани
12
Насилие вкъщи, скитащи малчугани: Има ли кой да се грижи за децата в риск?
Снимка: visualhunt.com

Насилие вкъщи, скитащи, бездомни деца, деца престъпници. Този проблем е реален в цялата страна, но няма кой да се справи с него, защото служителите в отделите "Закрила на детето" са малко и крайно немотивирани.

Още по темата
Заплатата на един такъв социален работник в края на 2017 г. е била 661 лева, а от началото на тази година е скочила с 10% и вече е 717 лева. В същото време средно на година той трябва да се справи с около 40 дела на малчугани.

Мотивацията им е слаба както заради ниските заплати, така и заради голямата им натовареност. В края на февруари от 889 щатни места в отдел "Закрила на детето" свободните са 69, признава социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Най-много специалисти липсват във Видин, Плевен, Самоков, Костинброд и Бобошево. Текучество на кадри има във всички 147 дирекции "Социално подпомагане", към които са и отделите за закрила на детето.

Най-сериозният проблем е в Сливен, където от общо 14 щатни бройки от януари до септември миналата година са напуснали 13 социални работници.

Един служител на отдел "Закрила на детето" отговаря средно за 40 случая на година, но пък натовареността не е еднаква за всички. Случаите се разпределят от шефовете на отдела, в зависимост от опита на социалния служител, от спецификата на случая.

Средно на година на един социален работник му се налага да участва в 28 съдебни и административни производства като разводи, дела за родителски права, за отнемането им, за извеждане на дете от семейството му.

Социалните се оплакват, че са прекалено натоварени, което води до професионалното им прегряване и оттам до невъзможност да си свършат ефективно работата. Освен това, социалните имат да пишат твърде много документи, което отнема от времето им за срещи с децата с проблем.

Така че, според министъра, трябва да бъде разработен стандарт за работата в отделите за закрила на детето и заради това предстои да бъде направен анализ на работата им.

Остава отворен обаче въпросът с финансовия стимул, който да задържи социалните работници в системата.

Бисер Петков посочва, че е направил постъпки до финансовия министър за отпускане на повече пари за програмния период 2019–2012 г., но дали ще ги получи - тепърва ще разберем.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Брит в България преди 1 година
вземете го от британски гражданин. Не позволявайте на България да създадете проспектна индустрия за закрила на детето. в Обединеното кралство социалните работници са много богати. те вземат деца от невинни родители. След това те продават децата на индустрията за осиновяване. Всичко това става без съгласието на родителите. Всички под прикритието на това, което е добро за детето. Не позволявайте на медиите да ви плашат. Борба за запазване на индустрията малка. Отделите ще в приложени да се занимават само с деца, които са в опасност. Не позволявайте на социалните работници и семейния съд да стана
10
0
 
1
 
! Отговори
Трън преди 2 години
С намаляване наполовина на броя на чиновниците и уплътняване на работното време на оставащите могат да си вдигнат заплатите до нещо по-нормално.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, каква заплата иска един чиновник, че да се "мотивира"? Полицаите реват, че им ниски заплатите. Надзиратели реват, че и техните ниски. Почвам да се чудя - има ли изобщо някой чиновник, на който заплатата да му е достатъчна? И ако им е ниска - защо стоят там, а не си търсят друга работа?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е-е, тоя "скитащ малчуган" на снимката не може да е ТИЯ;
Много е рус, плюшеното му мече си е първа употреба, дрешките – и те чистички и подбрани в тон ...
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, тия социални работници пускат ли ги в махалите, да им "отговарят" за Ч а а ветата?
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по отношение на заплатата че е малка спор няма.
По принцип колкото по голяма заплата има в даден сектор толкова по добри специалисти има там.
Проблема е че когато даден държавен сектор има много високи заплати, за тези места се борят неспециалисти а хора с връзки и това автоматично премахва специалистите от този сектор, остават само специалните хора и системата блокира, към нея се прикрепя някой сектор с специалисти които да ги измъква от това.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако един социален работник решава на година около 40 случая ,това е една доста добра новина.Това говори за изключително добре свършена работа.
Но аз лично се съмнявам в това. Възможно е статистиката да включва и случай които са повтарящи се през годините.Т.е може 10 години да си повтарят 40 случая .А не за десет години да разреши 400 случая, както намеква материала.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие , които не сте дъртаци , направете проверката . Не чакайте помощ от дъртаците ц.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малчугани? Защо не се направи проверка, как се подвизават възрастни бежанци по тези домове, с фалшива възраст, и никой не може да им каже копче?
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная как е в цялата страна,но в София виждам само скитащи джипсита още от 3 годишна възраст и вече се озъртат къде какво могат да откраднат.
1
1
 
25
 
! Отговори
Накратко казано, преди 2 години
Предстои да влеем средства и да ангажираме работна сила за справяне с проблеми, създавани от деца, произвеждани като на конвейр заради детските надбавки и други помощи, а после оставяни без надзор, защото те за родителите им са само средство за получаване на "сладки парички" наготово!

Предлагам да се изчисли колко пари отиват за тези цели и родителите на тези деца да ги плащат или отработват!

Стига са изтръгвали от нас средства, с които бихме могли да отгледаме по още едно наше дете!