Премиерът поиска и получи: Имате 10 неплатени акта към КАТ!

Грешка в системата – те били платени, но неотчетени. Защо?
Обновена: 22 май 2018 14:03 | 22 май 2018 10:45, Златко Желев
156
Премиерът поиска и получи: Имате 10 неплатени акта към КАТ!
Снимка: архив, Булфото

С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби, пише "24 часа".

Справката е представена, след като през април Борисов поиска да научи от министрите си имената на всички държавни служители, които имат неплатени глоби заради пътни нарушения. Тогава обаче от министерствата отговорили, че такива няма.

Още по темата

В справката, представена на оперативното заседание на правителството, фигурирали отдавна закрити министерства като това на бедствията и авариите, което не съществува от 2009 г., и министерството на инвестиционното проектиране, което бе закрито през 2014 г.

Актовете на премиера, както и тези на ведомствата всъщност се дължат на грешки в системите на КАТ, станало ясно на оперативното заседание на министрите.

На името на министър-председателя, който от години не шофира собствен автомобил, били записани актове на служебни коли на Министерския съвет. Те обаче са регистрирани на името на Министерския съвет, а не на това на министър-председателя.

Вбесен от големия брой неплатени глоби, премиерът поискал веднага отговори защо се е случило това. Главните секретари на министерствата обаче представили платежни, че са платили в срок всички глоби.

Тогава станало ясно, че системата на КАТ с години не отчита платените по банков път актове. Грешката в системата не отчитала както преводите от фирми или държавни ведомства, така и от граждани.

Валентин Радев пък бил натоварен със задачата да реши проблема, но все още не било докладвано какво ще бъде направено.

Грешка при попълването на платежните в банката е най-честата причина плащането на акта или фиша да не бъде отразено в автоматизираната система на Пътна полиция. Ако нарушителят пази бележката за плащането, въпреки че не е отразено в системата, това може да се направи и ръчно.

Нарушителите, които дължат по няколко глоби, често ги плащат с един платежен документ. Задълженията по електронни фишове и наказателни постановления до края на 2017 г. обаче се погасяваха по различни банкови сметки. Ако са били платени по една, то автоматизираното отразяване в системата е невъзможно.

Друга грешка, която води след себе си парадокс е, че вместо серия и номер на фиша се изписва само номерът. Често дори и той липсвал. В такъв случай по сметката постъпват пари, но не било ясно за какво или от кого.

Хората масово бъркат и номер на АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) с НП (наказателно постановление).


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
32
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Сваляйте му номерата!!! :)))
Ако всеки един началник бъде принуден да използва подопечната му администрация като редови гражданин, ще изчезнат много опашки и неразбории.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години не карал... А Камерън кой вози? Някой клонинг?
16
1
 
35
 
! Отговори
Ehhh преди 2 години
Супер, това значи ли че ако ида сега и проверя няма да е отразено че съм плащал по банков път? През последните 10 години имам 3 акта и фиш и какво ще излезе?? Че не го е отчело!?!? Абе защо просто не огасят тока вече и да се знае че тая държава я няма и без това е все е едно няма държава! Да се спасява кой как може и така!
15
3
 
43
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Пък министър Цветан Цветанов има влязла в сила осъдителна присъда и още не е в затвора.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системата грешна, министерствата грешни но разБойко е правилен!
13
9
 
21
 
! Отговори
Арест з а Борисов преди 2 години
Напомняме че Борисов се прочу с това че ограби България с хиляди милиони живи левове за закупуване на тежко терористична видео техника.Увреждаща милиони дневно.Ограби без свян и бюджета на МВР с стотици милиони живи лева пак за яко корупционни камери с които увреждат тежко и нелечимо деца и възрастни.
КАмерите са ЗАБРАНЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН вкл чл 32,чл28 и чл 29..Чрез тях вчера са повредили нелечимо над 70 000 деца на матури.
12
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е такава държава нема, такъв министър председател нема.
Не може фиш или акт по собственост на МПС да бъде написан на лице ако МПС не негово!
Демек Бойчето с негови лични МПС е извършил 10 нарушения и въобще не се е трогнал да си плати!
Срам какъвто министър председатела такава и държавата.
Винаги съм се питал кои са тези хора които гласуват за този човек и те мислят какво правят.
11
0
 
55
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
КАТ с години не отчитат банковите преводи, но видиш ли, грешката била на тези, дето плащат. И защо не? Те имат зор да доказват, че са платили .... като останат без книжка. Това е гадният български манталитет, който се е настанил на всички нива в държавата - правото на по-силния да гази безнаказно този, който е в по-неизгодна позиция.
10
5
 
15
 
! Отговори
Подиграва с е нагло преди 2 години
Актовете на КАТ Са нагло престъпни НЕЗАКОННИ.Борисов получава над 7 000 ограбени от народа живи лева месечно..Може д а ни се подиграва нагло като принуждава КАТ да слугуват на терористи произвеждащи холограмни терористични оръжия.
НАд 5 700 000 в Ограбена чрез Бойко Борисов и компания БЪлгария нямаме доходи з а оцеляване.Престъпниците от КАТ затова че караш без включени фарове против мъгла денем в ясно време искат хиляди левове./една къща на село струва около 1500 лева/
9
3
 
29
 
! Отговори
Играч преди 2 години
ДругарЮ Премиер , средностатистическите работещи БЪЛГАРИ и ПЕНСИОНЕРИ имаме "СТРАХОТНИ" ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ. Точно за ... "ЕВРО ЗОНАТА". :). 300 ЕВРО - СРЕДНА ЗАПЛАТА. 100 ЕВРО - СРЕДНА ПЕНСИЯ. Искам вие и колегите Ви да карате един месец с 100 , 200 или 300 евро ... да видим докъде ще го докарате , а ? .............
8
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА НЕ Е ЛЪЖА !!!

ТОЯ И ЕСКОРТА МУ АКО ЗНАЕТЕ КАК ВИЛНЕЕ ПО ПЪТИЩАТА НЕ Е ИСТИНА!!

ЕДНА ЖЕНА ДА Я ИЗБУТАТ ОТ ПЛАТНОТО АКО ПОМНИТЕ СЛУЧАЯ)
7
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Сливен още се говори, как веднъж едни катаджия спрели ауди с двеста. От вътре се показал банкянския еднокнижник и казал, абе вие тука мъндевци нямате ли си, та мен ще спирате? И газ без санкциия.
6
0
 
39
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
От доста време не карал личен автомобил .....е как да кара като народа плаща за служебните му ескорти !?
5
3
 
38
 
! Отговори
Играч преди 2 години
... Всичко е точно , ДругарЮ Премиер ! ... Няма да заплащате никакви глоби ! ... Ще ги вземем , като намалим пенсиите на Инвалидите ! ... Освен това , разбрахме , че нещо Ви били малки заплатите в Парламента. Едва сте "връзвали двата края". Няма проблем ! Всичко е точно ! ... Ще ги увеличим ! А в същото време ще намалим и направо ще прекратим редица пенсии за Инвалиди и социални помощи за БЕДНИ БЪЛГАРИ ( БЪЛГАРИ ОБАЧЕ ... НЕ РОМИ ! ... Ромите си изкарват кинти... )
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз заради тази простотия един ден се оказах със запор, като ми отне цяла седмица да доказвам че съм невинен. Ту на минку рушвета, ту на оная НАПаст божия. Все нещо не им е наред на държавните хрантутници, но да реват за пари и парцалки нямат равни.
3
0
 
61
 
! Отговори
adr преди 2 години
служебните глоби пак с наши пари са платени
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му вземат книжката и номерата на тоя.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само систамта на КАТ да беше. Половината софтуерни системи у насотчита плащане само когато си поискат. И тази за здравните осигуровки така. Ти им превеждай пари, пък дали ще ги отчетат е въпрос на късмет. После неотчетени пари не връщат.