Тефтерчето на революционера Ботев – истина в 68 страници

Светинята се съхранява при специални условия в трезора на БНБ
2 юни 2018 10:00, Петя Славова
98

7107 гледания   |  Още видео
В навечерието на Деня на Ботев в Националната библиотека за пръв път пред публика показват оригиналният последен бележник на поета революционер.
Още по темата

Светинята не стои в Националната библиотека, съхранява се при специални условия в трезора на БНБ, но сега е извадена на показ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Малкият черен бележник има 68 страници. В него Христо Ботев е писал в последната година от живота си. В Националната библиотека ще бъде открита изложба посветена на Ботев, наречена "Перо и знаме".

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 142 години от гибелта на революционера на връх Околчица. Именно там е последната битка на Ботевата чета – на 20-ти май – по стар стил 1876-та година. Чествания днес ще има в цялата страна.

По този повод ще се състои и поклонението на връх Вола. 1200 са поклонниците на революционера Христо Ботев, които трети ден вървят по неговите стъпки от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Родолюбците следват пътя на ботевата чета и на 2 юни ще почетат паметта на героя във Врачанския балкан.

 


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
EM преди 1 година
Искам да попитам, моля.
Някой знае ли кога технологично е станало възможно разграфяването на хартията на редове и квадратчета?
73
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 1 година
До !

Бъзикаш се,нали? НБУ и Америка за България са независими?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ! Ама наистива *** !
71
0
 
3
 
! Отговори
Истина за ГЕРП преди 1 година
Докле е мъничка змията, елате да се съберем, с крака да й строшим главата, свободни да се назовем.
70
0
 
3
 
! Отговори
8===о преди 1 година
До Иван

Ако оня пияндурник Веждичките беше отпуснал пари на библиотеката можеше и да стане и да имат ресурс за такива неща.
Но за него бяха приоритети бианалетата в Рим на разни млади засукани режисьорки за които никой не беше чувал и галерията на Светлин Русев.
69
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Нямаше да е лошо ако Националната библиотека си беше направила труда да сложи едни уеб анотации с печатен текст на това което пише. За повечето хора е много трудно да разчитат ръкопис от преди 150 години. Ама те направили само едни снимки и толкова.
68
2
 
2
 
! Отговори
Реквием за БЪлгарите преди 1 година
В Османската империя злоупотребата с лични данни от Васил ЛЕвски доведе до разпокъсването на БЪлгария и над 23 000 000 българи/1878/ ..Вижте филма Левски с Веселин Плачков показва отлично как се крадат лични данни на видни българи.
Ако не бяха ги заточили в Анадола и не бяха обесили ЛЕвски.Българската нация към 2000 година щеше д а е над 40 000 000 .Тогава в империята БЪлгарите с а най богати защото работят на границата.Имали са над 40 милиона овце. и Здрави семейства с по 6 деца.
67
2
 
2
 
! Отговори
Убиват с камери преди 1 година
Напомняме че БЪлгарските герои вкл Ботев,Каравелов ,Левски ,Вазов са минали специално обучение вкл в училища. Ако бяха седели до 12 клас в нагло вредни учебни сгради с камери сега нямаше да могат да смятат до 200..
Подава родения наскоро отново "Иван Вазов" увреден тежко в детски ясли с камери.
Обсебени от убиици от МОН увредиха милиони БЪлгарски деца трайно и нелечимо.Все още с а на свобода и папат милиарди народни пари ограбени през бюджета.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле, колко е неграмотен тоя с име "удивителна" (!)
Абе, като се ровиш в Интернета, я виж в Google Translate, как е на македонски език думата "барабанист". С български букви е. Много ще ти подхожда. :–)
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо се вижда печат на 'народна библиотека' по страниците на оригинала... по-малоумно и нерудирано отношение към свата реликва не съм виждал !
64
0
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Комунист не ми викай! Целият ми род е пострадал от комунисти.
Виж това е интересно:
"и се финансира от независими фондации каквито са "Отворено общество" и "Америка за България"."
Бате! Ти верно си И.Д.И.О.Т
Да ти обяснявам ли или сам ще се сетиш?
63
10
 
1
 
! Отговори
! преди 1 година
До ***
Комунист записвай се в НБУ и започвай да учиш история че се вижда че комунистите са ти промили мозъка. Ти кой си за да оспорваш доказани професори по история от най добрия български университет какъвто е НБУ. Когато станеш с по голяма титла от проф. Пламен Цветков тогава пиши. НБУ е най богатия университет в България и се финансира от независими фондации каквито са "Отворено общество" и "Америка за България". Затова изследванията на тези велики учени не са засегнати от СССР пропаганда
62
0
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
И фанете го завържете тоя втори клас цялото семейство най-накрая. Сега поне свидетелства дават за завършен клас без изпит, до 4-ти клас
61
0
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
До 64 - !
Меемет! Ти знаеш ли кога е било 1918? За твое сведение, колкото и далечна да ти се вижда, все още има (И то не малко) живи хора, които са се родили около тази година. А те не са чували за това, за което ти говориш. Айде отивай да помагаш на баща ти да ровите по казаните, а по-добре заминете за Германия - там казаните били по-богати, а и с езика който владееш, може и да се уредите с кон и каруца на тънки кинти. Еее там след 8-900 години, като ти съзре семката, ела да го водим тоя спор
60
1
 
7
 
! Отговори
А ЗАЩО преди 1 година
НЕ СЕ ПОКАЖАТ ТЕФТЕРЧЕТАТА НА ИВАН КОСТОВ,РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И ПОЛУЧИЛИЯ РУСКИ ШУТ ПО ДУПАРАТА БОКО МЕТОТИЕВ-С ШУМКАРСКИ ПСЕВДОНИМ--ТИКВОКО...
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До !, glupak
Глупавия си е глупав!
58
22
 
2
 
! Отговори
! преди 1 година
До ***
България е основана на 3. 3. 1918г. Това е доказано от видните съвременни историци Янко Гечев, Георгиев и Цветков от НБУ. Голяма лъжа е че имало 1 и 2 българска държава. през 1878 г. Русия измисля една държава България както по късно СССР измисли държава Македония. Не случайно с Берлинският конгрес западните държави искат да възстановят Османската империя и да не признаят България като независима държава. В Уикипедия заедно с МИКО, Jingiby и др. от години се опитване да пок. истината.
57
0
 
0
 
! Отговори
моби дик преди 1 година
Ето защо загина Ботев.
https://trud.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A/
56
1
 
2
 
! Отговори
noema c kumapama преди 1 година
аз бих казал, че асоцялните *** се плодqт, като зайци, а ние, които ги храним губим "битката". а как е дългосрочно погледнато оон, меркел, оланд и сорос? зададох въпрос!
55
0
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
До 58
"БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАНА ПРЕЗ 1918 Г. ВЕ"
Айде ВЕ! То и ти, като те чета, си създаден след 2005-та, в някоя ромска маала, ама самочувствието ти е като на 18 годишен. Нали така ВЕ?