Битката при Плевен – ключова за Руско-турската война

Там загива близо половината от освободителната армия
3 мар 2019 18:30, Нели Христова
33
Битката при Плевен – ключова за Руско-турската война
Снимка: Булфото

Битката при Плевен в хода на Руско-турската война предрешава хода на бойните действия и е ключова за изхода от войната. Там падат и най-много жертви. Това каза в интервю пред радио "Фокус" военният историк от Шуменски гарнизон Мишо Йорданов.

Още по темата

Той обясни, че битката край Плевен трае 5 месеца и взема най-много жертви - почти 50% от войниците на руската армия в цялата война са дадени при Плевен.

"Нещо повече, руската армия съсредоточава тук основните си сили. Нейната численост заедно с румънската армия, водена от краля Карл I, достигат до около 100 хил. души, докато в Плевен се защитават турци с численост около 35 хил. души. Така битката става една от знаменателните битки на Руско-турската война“, поясни той.

Военният историк Мишо Йорданов каза още, че войната водена през тази епоха е много поучителна за военноначалниците, защото завистта, която е съществувала между тях, им е пречила да си помагат и е довела до стотици загинали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересите на Русия съвпадат с нащо желание за освобождение, за това се случва войната, а не че са дошли специално да ни освободят, това е истината. И все пак поклон, пред обикновенния руснак, оставил костите си тук.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахте поне грам уважение към пролятата руска кръв, нямаше да плювате по венците и няма да отричате факта че, Руската Империя е била многонационална и във войната са участвали И други народи. Това е факт, колкото и да тропа вашият кгб-цигарен търговец по масата. Украина, от където са били голяма част от доброволците вече не е част от империята. А Путин - собственият му народ не го понася, само вие го величаете. Преглътнете фактите и успокойте бесовете! Това го казвам с най-хубави чуства към руснаците и техния свят и култура.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бой по миризливците. Слава за България.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Плевен руснаците губят два пъти, най- важната битка е при Шипка, там се печели войната.
20
3
 
1
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Оборска тор демократска, вирнете дупетата до небето и забийте главите си яко у земята, тъй страстно, както го правите в джамиите;))) Руснак е това, пролял е кръвта си, за тоя дето духа и вие го знаете. Кой друг народ ще дойде да пролива кръвта си за вас?;))) Вашият мизерен животец, не струва и една турска лира, защото само лудите си оставиха костите, а вие алъш-веришче с падишаха!
19
5
 
2
 
! Отговори
*** До 19 преди 5 години
На путинистите хич не ви пука за героите и се оляхте в лъжи. Загиналите финландци по официални данни са около 280 души или повече от една пета от числения състав на Трети финландски(не шведски) стрелкови батальон. Близо 3000 финландци обаче, включително 200-250 офицера, са били преъснати по другите подразделения на руската императорска армия. Имената им са финландски, а не шведски! В центъра на Хелзинки има паметник, който носи името Горни Дъбник, а Плевен се цитира във военния марш на стрелковите им войски днес.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 000 турци са загинаели при Плевен и 7 000 при Шипка. След войната англичаните са натоварили тленните останки на кораби в Дедеагач и в Англия са произвели от тях тор.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е доморасъл историк.-Ключова е битката на Шипка, защото ако Сюлейман (Соломон Леви) беше минал прохода с 27 хилядната си армия, плюс армията на Осман, войната щеше да е загубена.Броят на загиналрите не е определящ. Голямото число се дължи на това, че Скобелев е бил много храбър, но и много глупав (това не е мое мнение, още тогава са го квалифицирали така). Тотлебен налага блокада и печели битката.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви ти битки ве.. ,там пътладжоните са ги завзели...
15
2
 
0
 
! Отговори
До *** преди 5 години
Финландците са били шведи. До един! Няма нито един боец от народа суоми. Това го знам, защото има поименен списък на загиналите от Финландския лейбгвардейски полк, на брой...23-***. Три пъти повече са починали от болести. Много се преекспонира участието на този полк във войната! Финландското княжество е било част от Руската империя и е участвало във всички войни на Русия през XIX в. и през ПСВ. Слава на героите, но само на Докторския паметник има повече имена на лекари и сестри! На катеричките в
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Идва ген. Тотлебен (немец).....Най-важното ли беше, че Тотлебен е от немско потекло! Понеже ме подразни, ще ти кажа, че е немец, ама руски немец. Неговият дядо, също генерал Тотлебен, е командвал руските войски, които са влезли в...Берлин. И фелдмаршал Дибич-Забалкански е немец. И КАКВО ОТ ТОВА? А преводач в Генералния щаб е бил българин, Стефан Стамболов и е получавал сребърни рубли. Русофоб е станал по-късно, когато личните му интереси са го подтикнали.
13
9
 
5
 
! Отговори
татарин преди 5 години
osman pasha the great
12
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 5 години
до умника [#2] дето е сънувал, че: "Плевен е освободен от румънски войници. Главнокомандващ е крал Карол 1 (крал на Румъния)."Ами тоа що си го е крепил до 1877-***? Къде е бил дотогава да освободи Плевен, а?
11
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Некадърност на военноначалниците, води до тези загуби на войници и техника от страна на руснаци, румънци, финландци, българско опълчение и всички други, стражавали се срещу Турция. Добре , че дошъл един начетен и умен генерал-Тотлебен,който обръща хода не само на битката при Плевен, но и в голяма степан и важността за войната!
10
11
 
6
 
! Отговори
факт преди 5 години
Императорът говори пред румънските войници и офицери и установява че те не разбират руски.
9
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То даже не е имало руснаци при Плевен.Само румънци,поляци,финланци,евреи,германци,украинци.Финланците са целили катеричката в окото,украинците са поваляли турците с боксови умения като братята Кличко... Както е тръгнало скоро такива евроатлантически глупости ще пише в учебниците на децата.Само и само да се забрави кой наистина ни е освободил,и създаде наново Българската държава
8
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност най-много ми харесва как руснаците описват победата - "Въпреки некадърното управление на войските, Плевен беше превзет"...Тотлебен просто не го е бивало, ама хич. Затова са и тези толкова много жертви.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва ген. Тотлебен (немец) край Плевен ,прави план за пълна блокада , забентват реките за да не работят мелниците и край - Осман паша е принуден да мисли за пробив .Генералът е докаран когато битката при Плевен се затяга и именно той е " мозъкът" , довел до победа.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За именния ден на княза 30 август е имало много атаки с много жертви...Бог да ги прости!А той е поливал с шампанско...
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевен е освободен от румънски войници. Главнокомандващ е крал Карол 1 (крал на Румъния).-------Но не сме чули Ръмъния да е обявявала война на Турция.