Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
21
 
23
 
! Отговори
ИНЖ преди 9 месеца
А НАС ОТ СПТУ ПО ХИМИЯ В ПЛЕВЕН НИ БЯХА ПУСНАЛИ НА БРИГАДА ДА БЕРЕМ РОЗИ ТОЧНО В ТОЗИ ПЕРИОД И НИЩО НЕ НИ КАЗАХА! ПОСЛЕ ЩО СЕГА СМЕ НАЙ- БОЛНАТА НАЦИЯ, ИНФАРКТИ, ИНСУЛТИ, РАК, ДИАБЕТ- НОМЕР 1 В СВЕТА. ОТ ХРАНИТЕ БИЛО ДРЪН ДРЪН -МОСКОВСКИ ОПОРКИ.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи казвате, че Добри Джуров не трабвало да предпази децата ни, които по това време бяха в казармата пряко волята им?
6
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя измислен генерал, като е толкова ербап, защо не е отказал тогава да изпълни заповедта на Добри Джуров,а сега се прави на много смел.
5
5
 
23
 
! Отговори
Бай Ставри преди 9 месеца
Това, че ти не си чул не значи, че не го е имало.
4
32
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 33 години дъвчете още Чернобил...
Днес си хапвате зеленчуци с ГМО, меса пълни с хормони и консерванти, хляб с глутен, сирене което е всичко друго но не и сирене... въздуха е по-замърсен от всякога, пчелите измират поради използваните пестициди, водата от чешмата въпреки огромната си цена не става за пиене...
А на вас още Чернобил ви е проблема???
3
37
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя лъжльо явно се кланя на ГРОБ за някоя топла службичка, както на времето се е кланям на комунистите.
2
46
 
5
 
! Отговори
Бирено мече преди 9 месеца
А какво ни интересува това нас, нормалните хора !?
1
40
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълни глупости.
Бил съм в казармата от 1985 до 1987 и за първи път чувам за подобно нещо.