Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло

"Единствена Македония" с агресивно обръщение към историците в съседката ни
13 юни 2019 21:35, Йордан Бързаков
148
Обиди от Скопие: Българите били татари и с македонско потекло
Снимка: Reuters

Докато работата на смесената българо-македонска комисия, която отговаря за изчистването на спорните исторически въпроси между двете страни продължава да буксува, в нашата съседка се чуват все по-агресивни гласове относно историческото ни наследство.

Малката проруска партията "Единствена Македония" отправи остри критики към македонските историци и ги обяви за плахи и с изгубено национално чувство.

Още по темата
"Единствена Македония" гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонската страна е пълно мълчание и плахост", се казва в позиция на формацията, съобщава Агенция Фокус.

Според тях, македонската страна в Комисията подарява на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква. От "Единствена Македония" са и много изненадани от фактът, че Гоце Делчев е български революционер.

"За "Единствена Македония" е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е ням наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване", продължава позицията.

Националистическата партия не стига само до тук, но и отбелязва, че когато дойде на власт, ще разясни докрай историческата истина.

"Част от българското население е с македонското историческо потекло и в историята на много български правителства, както и видна държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група", убедени са от "Единствена Македония".

В края на изявлението формацията призовава и насърчава македонските историрици да не се страхуват и "да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход".

Това поредното нагнетяване на напрежението относно исторически спорове между двете страни. Преди няколко дни стана ясно, че македонската страна в Комисията е поискала общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври - денят, в който комунистическата власт в София предава костите на войводата на Скопие. Военният министър Красимир Каракачанов отхвърли остро това предложение, а външният министър Екатерина Захариева беше категорична, че България никога няма да приеме тази дата за общо честване.


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може държава на една седмица(Северна Македония) да учи на история държава на 1350 години (официални).
91
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Пиринска Македония
Като изключим преовописните грешки, коментара е на чист български език. :)
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МЛАДО ЛЪВЧЕ

А от кой исторически извор се знае, че прабългарите са били чернооки? Аз поне не знам за такъв. В илюстрацията към хрониката на Йоан Скилица от 11 век на която е представено как Крум пие вино на пиршество с боляри от черепа на Никифор, същият е с червена коса и брада и има европеидни черти. В същата хроника много византийски императори са нарисувани с черни коси и бради. Рисунките са реалистични защото представят характерни особености в облеклото на българите - жупани и калпаци.
89
1
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Коренът на тази измислица за "татарите" идва от времената на СССР. Тогава потомците на Волжка България са били наречени татари от съветските прекроители на историята. Те винаги са се притеснявали от великото минало на България и всячески са се старали да го изтрият.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАЗИ БОЖЕ, ПРОСТ *** ДА ПРОГЛЕДА!
87
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Пиринска Македония
Тръгваме на 31.06.1 Доволен ли си?
И не пишехте ли Азиjа?
86
3
 
27
 
! Отговори
Ставрю преди 1 година
Възхищавам се на сръбската пропаганда. Немога да повярвам че токкоз добре са промили мозъците на българите в северна македония до там че да си вярват на лъжите измислени от коминтерна. Нека бъдат каквито искат явно плана на комунистите сработи макар и не на 100%. Но да не крадът историята ни и не бива да дипускаме каквито и да било компримиси по въпроса. Наглоста им наистина няма равна жалко за онези българи воювали за независима България (македония) проляли кръвта си за България да е цяла.
85
2
 
27
 
! Отговори
gppg преди 1 година
Обиколил съм горе-долу половината свят.Като турист-с парите си и съответно подпомагайки местната икономика по този начин.Единствените места, на които съм усетил неприязнено отношение към мен заради произхода ми са в Северна Македония,хайде и отчасти в северните части на Гърция.Та си мисля,че е време да започнем да си обработваме политиците-да се съгласят за прием на СМ в ЕС само след референдум у нас.Нека хората си кажат харесва ли им отношението на комииите,та да си отваряме границите с тях.
84
2
 
31
 
! Отговори
Наблюдател Реалист преди 1 година
Аз не знам българите какви татари са, но май повечето от македонците сега сте шиптери!
83
4
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Оня от село Веселиново пръв ги призна,поле им подари 160 танка ! Повелителят на западните Балкани се превръща и целува с техния мафиот Заяц... Абе обичаме ги тези древни люде...
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези защо пропускат да кажат, че са клуб за научна-фантастика "Единствена Македония" и се борят историята на Македония да не напуща сферата на научната фантастика, където се е и родила. Извън научната фантастика, т. е. в сферата на истинската наука, историографията и фактите, македонци и македонски език съществуват само по решение на Комунистическия интернационал и то след 1944 г.
81
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за македонците но за българи пишат хронографи от втори век по нашите земи.
80
0
 
23
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
Само така ни се полага г- да управляващи, защото ние постоянно им лижем гъ.....за. Ние първи признахме Македония, въоръжихме ги с танкове, даваме им бг.паспорти, нашата църква подкрепи тяхната и ...... я вижте Гърците взеха си всичко, което е тяхно. Сега не плачете!
79
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека му пръст на Божидар Димитров! Така и 15 год. не се яви никой пред него да си иска наградата от 1 млн. за писменно доказателство от последните 15 века, до 1944 г., че на територията на днешна Северна Македония е имало население или език наричащи се македонски. За българи и български език в "област Македония" има предостатъчно. Даже национално-освободителното им движение е правено от хора с българско самосъзнание и с крайна цел присъединяване към България.
78
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болни мозъци, промити до дупка. Няма македонска нация. Да живее България - Мизия, Тракия, Македония. Ма да духат супата, историята не могат да я променят и да откраднат, колкото и да се мъчат.
77
3
 
44
 
! Отговори
то си е ясно преди 1 година
Колкото и да им е мъчно на някои, Василий ІІ Българоубиец е ослепил войниците на Самуил. Когато се явили 12600 ослепени войника пред своя цар, Самуил получил сърдечен удар и починал.
Повтарям: Самуил, Василий Българоубиец или Вулгароктонус на гръцки.
Не Македоноубиец нали?
Нямам какво повече да кажа.
76
3
 
32
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Я да се изкъпят всички мскедонци за да станат ЧИСТИ българи!!!!!! Ако не даде отгледат, че всички им се смеят как искат да си присвоят историята не само на България но и на Гърция!!!!!
75
9
 
18
 
! Отговори
МЛАДО ЛЪВЧЕ преди 1 година
Глупости на търкалета... Пра-българите са етнос и не пренадлежат на никакви групи... Може и да са били от Азия, но не са били нито монглоидни ниски *** тюрки, нито перси, нито някой от известнните сега азиатски племена... Те са си били напълно независими и не съвпадат към никоя група. Те са си, като викингите. Били са напълно с бели черти (да може с тъмни очи и коса), а не ориенталски. А етносите свормирали Дунсваска България от 681 г. са - Българи, Славияни и Траки!
74
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите и те самите не знаят какви са
73
22
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Как се е създала бг нацията:На една полянка прабългарин го турил на славянка.Вади тури,вади тури,народили чукондури.И лъжливи и крадливи и до бога зависливи.И май много и ебливи.