Терористите се целят в слабото място на обществата

Сменената ценностна система е огромен проблем
14 юни 2019 11:42, Павел Гълъбов
7

1807 гледания   |  Още видео
16-годишният младеж от Пловдив
, подготвял атентат, беше освободен да ходи на училище под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Един от коментарите на спецпрокуратурата е, че бомбата, подготвена от него, е без аналог в историята ни.
Още по темата

Вербовчикът от ИДИЛ на момчето от Пловдив не е задържан

"Моята тревога е, че се търсят позитиви за службите, а никой не говори за причините и същността и за това дали няма да се родят други такива възможности. Този проблем - какво кара едно момче да тръгне по този път, е обществен. Предполагам, че не е единствен", коментира историкът Искра Баева в "България сутрин".

Според журналиста Нина Спасова, въпреки че териториално "Ислямска държава" не съществува, бързо се е насочила към новите технологии и всички възможности, които те дават.

"Използват сайтовете за видеоигри - играеш с някого отсреща, който постепенно печели доверието ти, става ти приятел и разбира твоите проблеми. Това се е случило и с 16-годишното момче", обясни Спасова пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ джихадистите обикновено се насочват към мюсюлмани.

Според Искра Баева промяната в стратегията на радикалния ислямизъм е да се потърсят слабите места в развитото общество, а те са сменената ценностна система и залагането върху консуматорското общество.

"За младите хора консумацията не е достатъчна, те искат идеали
, искат нещо нематериално, на което да посветят живота си. Тук е големият проблем - как възпитаваме децата си и се грижим да имат нормално детство", посочи историкът.

Нина Спасова изтъкна, че основният акцент в последното видео послание на лидера на "Ислямска държава" е, че търсят нови места за разпространение на идеите си и това е притеснително.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До вчера говорехте, че умните и интелигентните са най-уязвими от вербовка. Като доказателство сочете онзи талибан от Пловдив. Проглушихте ни ушите как не бил виновен, но затова пък е много интелигентен. Сега според статията ви излиза, че умните и интелигентните са "слабото място на обществото" .
Ама то си е вярно това. В нашето общество са на мода прoстите, арогантните, нищонеможещите, джендъртите и всякакви други такива.
Кой смени "ценностната система"? Тридесет години вече е такава системата!
4
0
 
5
 
! Отговори
ДЯДО ТИ преди 9 месеца
Аз пък мисля, че точно първият коментар е прав - прекалява се с това все нормалните да са виновни, не стига, че се трепят да издържат обществото и всякакви псих....и като този, също болни и недотам болни, да работят почти до 70, да се грижат да нямало радикали и тем подобни, а в същото време не съвсем читавите да се оправдават с какво ли не, само и само да не би да се обидят нещо, е , докъде ще доведе тази грешна посока......
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора, на които консумацията не им е достатъчна, заслужават да гладуват.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
To не бяха консултанти, то не беше чудо... Само ходят по студиата, като врачки от чакра в чакра.... Накрая да им присъдят по един доктор на литературно-философските науки и да се свърши.
Всяка държава издаде по три книги за тероризма, само България шест! Първите три тома преведохме от вашингтонски....
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този проблем - какво кара едно момче да тръгне по този път, е обществен.

Знаех си че нахрая обществото ще е виновно на 16 годишния терорист.