Бизнесът скочи срещу глобите за шума: Искат парти и тихи зони

Ако няма промяна ще се организират протести
Обновена: 20 юни 2019 11:11 | 20 юни 2019 11:05, Йордан Бързаков
94
Бизнесът скочи срещу глобите за шума: Искат парти и тихи зони
Снимка: БулФото

Разделение в големите градове и курортите на парти и тихи зони - за това настояват от бизнеса след официалното въвеждане на новия Закон за защита от шума. Според председателят на Българската асоциация на заведениеята Ричард Алибегов промените са направени без официално обществено обсъждане и без допитване до бизнеса.

Вчера Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда, целящи ограничаване на вредното му въздействие върху хората. Новите правила предвиждат строги забрани за шум от различни източници от 23:00 до 8:00 ч., както и от 14:00 до 16:00 ч. всеки ден. За заведения нарушители глобата може да достигне до 12 000 лв. и затваряне на обекта.

Още по темата

"Трябва да има райониране, трябва да се знае - както го направиха в Гърция, Испания, Италия. Трябва да има зони, в които може да се вдига шум. Дали ще бъдат до летището или където няма хотели. Не може да кажем на всички в 23:00 ч. вече няма живот. Това го няма в нито една страна", каза пред bTV Алибегов.

Според него, този закон е "безумен" и е внесен от хора, които не са запознати с бизнеса и туристическата обстановка в страната.

"Приет е от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21:00 ч., тоест това е невъзможно вече, защото в 23:00 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос дори за музика, а за работа на открито", категоричен е председателят на БАЗ.

Алибегов даде конкретен пример с курорта Слънчев бряг, който от 15 години бил рекламиран като парти дестинация, а с новия закон щял да се превърне в семейна дестинация.

"Малкият и среден бизнес ще понесе целия негативизъм и от страна на клиенти, и от финансови загуби. Не знаем до каква степен ще бъдат загубите, но предполагаме, че ще има фалити. Този закон е от 80-те, те не направиха нищо ново - децибелите не са пипнати", изтъкна той.

По думите на Ричард Алибегов, бизнесът е готов на национални протести, ако новият закон не бъде преразгледан.

 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

"Германците и Англичаните да кажат. Те носят пари на туризма. Не вие с 5лв в джоба и големи претенции. Вие нямате пари за хотели в големите курорти."

Полека, че да не променим закона и да попитаме всеки случаен хотелиер, откъде изкара по 10+ милиона лева, за строеж и обзавеждане на хотела, че тогава и 20 години са ти малко ...
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 60

И така е добре.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да си обособят соббствени курорти и толкова. Не може, да ми кажеш, че е нормално, аз д ане мога да запся, защото на 10 километра от мен ималои "парти".екви наркомани се кефят на мизерната музика.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 70

Сори пич, ама всичкте собственици на големи заведения, да ми ги казваш, че са едва лои не "честни и почтенни" бизнесмени си е наглост. Имах приятел, който се натрови в хотел от хранта. Реши, че ще ги съди, опплка се в полицията и след 3 часа, му звъннаха и му казах (чули били от познати в полицията, моля ти се), да не се оплаква, че ще го оплакват.

nuff said ...
72
1
 
2
 
! Отговори
ср преди 9 месеца
Българите тази година им се отне правото да къмпингуват - глоби. Каой печели -хотелите и бюджета.
Нямат право да вдигат шум - глоби. Пак вързваме бюджета.
Българина по принцип е виновен и подлежи на глоба. Права - да си плаща данъците. Свобода - да напусне страната.
71
2
 
0
 
! Отговори
ZTR преди 9 месеца
Пари трябва да изкарва бюджета. Такива са глобите че направо да не мърдаш. Ние туризъм ли ще развиваме или Гробища. Да спим и на работа никакво мърдане.
Радоста е за други части на света тука е полицейщина.
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каза го шайката мързеливи тролове от панела . Ами вземи стани бизнесмен, какво чакаш ? Щом се имаш за голям предприемач действай ? Топно ти захлупения мишокк си седнал да плюеш хората, които поне се мъчат да направят нещо. Ти какво направи ? На колко хора даде работа ? Колко семейства се хранят от твоята бизнес идея или инвестиции ? Николко нали ...Само един злобен мрънкаччч..Нищо повече.
69
2
 
1
 
! Отговори
България преди 9 месеца
от години си изгражда имидж на дестинация за алкохолен и нарко туризъм с евтини момичета и още по евтини полицайчета, а сега се приемат някакви иновативни закони, дето други такива няма в Европа, както заяви вносителя им. Също като с касовите апарати със сателитно отчитане дето ни задължиха да сложим или със сканиращите устройства в аптеките по селата дето ходят три криви баби. Да не говорим за автоматите за винетки, дето цяла Европа се чуди на какъв език да въвежда номерата на колите.
68
3
 
3
 
! Отговори
Собственик преди 9 месеца
Много ясно,че ще скочим.Пари трябва да се изкарват,как иначе ще богатея на гърба на бедните душици,които цяла година са събирали,за да дойдат при мене?
67
0
 
16
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 9 месеца
Т.нар. "бизнес" не е нищо друго освен шайка робовладелци, крадци и тарикати. Наричайте нещата с истинските им имена, моля!
66
0
 
5
 
! Отговори
парти преди 9 месеца
диво парти отивайте в турция, тук сме цивилизовани...
65
1
 
18
 
! Отговори
Справедливост преди 9 месеца
Тук основната дилема е : думата ПОЧИВКА трябва ли да е буквално приложена за отдиха на хората или да се намери друга такава дума, СЕКСДЕСТИНАЦИЯ ПИЯНСКИ ЗАПОЙ НАРКОРАЙ, и други такива, които закона ще толерира или наказва .
България е на българите и чак тогава на чужденците с техните претенции.
Не е тайна, че заведенията плащат рушвети в пъти над заплатите на кметствата за да си затварят очите.
И какво стана сега - пак корупция, чалга, мутри и т.н.
64
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
като искат да вдигат шум да ходят в гората. Откъдето са изпълзели.
63
13
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
EПА ТOГАВА НАПРАВЕТЕ ПЕНСИOНЕРСКИ КЛУБВЕ ПO ЧЕРНМРИЕТO.
-ПА НА МЕН МИ Е КЕФ КАТO ВИДА МЛАДИТЕ ДА КУПНЯСВАТ-ТА И АЗ ПКРАЙ ТЕХ-ДO ИЗГРЕВА НА СЛЪНЦЕТO.-ПА НЕМА ДА ВЕКУВАМ Я.
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България няма бизнес. Има само група *** имащи се за бизнесмени. Осем години няма спане от заведението под прозорците ни. Дано полицията сега да си свърши работата.
61
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе дайте цялата държава да я направиме дискотека... то се видя.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Плевенена центъра минава някаква почистваща много шумна машина в 3часа сутринта, сега лятото. Според новия закон няма ли да се глоби почистващата фирма? Да мине в 5-6 часа сутринта,не в 3 часа.
59
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германците и Англичаните да кажат. Те носят пари на туризма. Не вие с 5лв в джоба и големи претенции. Вие нямате пари за хотели в големите курорти. Търсите авантатаа и плаж , без такси. Такива като вас , не трябва изобщо да се вземат предвид. Защото туризма е 3 месеца след което работа нямат там. Няма ли работа там има 2 пътя - София или Терминала.
58
0
 
36
 
! Отговори
Въйй преди 9 месеца
Има ли някой наш депутат да почива на нашето море и по цяла нощ да слуша чалга? Няма,нали? Къде ходят народните избраници с народната любов-по сейшелските острови,на Бахамите и т.н. Там дали им пускат по цяла нощ " Бяла роза"? Дали ще си и помислят с техния касетофон да надуят песните на Веско Маринов,а? Няма как да стане,никой няма и да се интересува какви са. А у нас-мислят те за бизнеса-въх!
57
0
 
27
 
! Отговори
Миро преди 9 месеца
А денонощният шум от тракащият гайковерт на гумаджийницата под носа ти ? Или пък звукът от съскащата водоструйка в съзвучие на дивашка чалга в 3 часа през нощта? Как реагира бизнесът на недоспалият сънлив работник?