За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг

Турция и Гърция са най-предпочитаните дестинации в чужбина
27 юни 2019 11:10,
251
За над 50% от българите лятната почивка – химера! Плащаме за море на юг
Снимка: БулФото

Малко над 2 милиона и 300 хиляди са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято, а над половината от сънародниците ни не смятат, че ще стигнат до отпуската.  Над половината от планиращите (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това са основните изводи от ново представително проучване на социологическата компания "Тренд" и вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо летния  туристически сезон.

Данните показват, че 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Младите и живеещите в Столицата са в най-голяма степен планиращи почивка - близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години.

Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние, коментират от "Тренд".

Над половината (54%) от планиращите почивка това, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите  предпочитат да изкарат лятната си почивка в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

Очаквано за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%.

"Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани", се казва в анализа на компанията.

Оказва, че българите предпочитат южното ни Черноморие, за сметка на Северното.

От другата страна - малко над половината от анкетираните (53%) са тези, които не планират почивка това лято.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в Столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Приблизително една пета (19%) от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са почивали лятото през 5-10 години. Същият дял са и тези, които споделят, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората на възраст над 70 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: отпускапочивкатренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
a tesi 50 procenta v zatvora li sa, pardon?
233
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До АнонименКво ме интересува, че живееш в мръсното Аспарухово, аз не искам да почивам в мръсотия, аман ? Мислете малко бе ?
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 90 % от т.н. хотелиери са назначени капиталисти от БКП-БСП и с крадени пари са направили хотелите си. От такива собственици какво очаквате , нищо но от сърце . За тях най доброто е да отидете и да си платите за цялата почивка , а след това да се махнете от хотела им . Това ще продължи още 50 години.
231
0
 
6
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Опций безброй Ако имаш пари .....Ако нямаш ....Пчваш да правиш компромиси за цената за сметка на качеството и резултата е недоволство...Сами трябва да преценим какво ни е по джоба ..Отделно да проверим допълнително дали хотелите са това за което се представят.1 съвет вярвайте на реклама която се предава от уста на уста не на снимки в сайтовеи апетитни оферти залагайте на сигурно пробвано доказано...Евтино и хубво не съм сигурен че има...
230
2
 
10
 
! Отговори
111111 преди 4 години
5 години подред ходих в Созопол. Но ужасната мръсотия на плажа - централния, Харманите, Каваци - вече не ми понася. В заведенията - мръсно, гнусно, за капак - скъпо. По улиците не можеш да минеш от коли - нулева грижа за туриста като инфраструктура. Паркинга /една гола поляна/ на Каваци от 5 на 8 лева тази година. Стига толкова! Събирам пари за Гърция в края на лятото - това е.
229
0
 
3
 
! Отговори
до Агапимо преди 4 години
Селендур къде са тез апартаменти за 45 лв в Гърция бе.....тъпан....ти между гръцко село и Фърция правиш ли разлика???
228
3
 
1
 
! Отговори
идиоти бг преди 4 години
значи в Гърция отивате на апартамент ,а в Бг хотелиерите ви виновни....ми отидете и тук на апартамент...аз така права отворете ало.бг и вижте цени....и тогава хем хотелиерите гладни хем паричките отиват в народа...
227
9
 
4
 
! Отговори
селендури преди 4 години
в Бургас лукс апартамент за четирима 50 лв , бира 2.4, цаца 3 лв...селендура отива в първото гръцко село с трима на плажа и вика у Гърция съм
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фалконети Ба ,не плюят ? И се на.сират даже .
225
10
 
1
 
! Отговори
Коста преди 4 години
Преди години бяхме на АкваАзур - много доволни останахме. Всички хвалят гръцките курорти, турските. А защо ?
224
2
 
0
 
! Отговори
до: АгапиМО преди 4 години
,,...Много приятели намерихме там. На плажа сме само ние и още 2-3...'' а дано си намерите още приятели
223
3
 
6
 
! Отговори
Агапимо преди 4 години
До ЧиновникЗа 45 лв на ден ще наемеш апартамент в Гърция, на 50 метра от плажа, с включен траспорт до там и обратно. За 60 лв сигурно и теляк масажист ще ми наемат у Гречко. Храната в веро е като тук, че даже по евтина, но по- качествена ;) Хората са усмихнати, позитивни и приветливи, без предрасъдъци и без мутрогени. Много приятели намерихме там. На плажа сме само ние и още 2-3. Няма викове, крясъци: "Иване, излез от водата, ша та пребия!" И Иван мине през хавлията ти и те зарине с пясък.
222
0
 
20
 
! Отговори
ghost преди 4 години
Нашето Черноморие загина в лакомията на хотелиерите-няма такава измекярщина!!!Ако се чудят защо българите предпочитат да ходят в чужбина на море-ами,да отидат,да видят в Турция качествен туристически продукт и съотношение цена-качество.Дай,за да получиш!
221
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Unufriнещо не си в час.25милиона за миналата година.и е в топ 10.четете повечко
220
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно - на юг е Гърция, нашия вмирисан гьол не е море
219
0
 
18
 
! Отговори
Фалконети преди 4 години
Най-много ме дразни на морето когато някой легне до мен и почне да плюе люспи от семки в краката ми или на главата ми. Затуй ходя в курорти където има по-малко българи. Чужденците не плюят семки.
218
1
 
8
 
! Отговори
модата преди 4 години
И без соленото море можем да живеем!
217
8
 
1
 
! Отговори
Циник преди 4 години
1 седмица - Bodensee... Красота, Чистота и хотел със закуска и вечеря... Ще прекараме и 4 седмици в България да се видим с водата... Може и седмица в Синеморец... Или Гърция...
216
4
 
15
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Хора,разберете,че не се подрисквате от морето или плажа,а от храната,която ядете по хотели и капанчета.
215
0
 
35
 
! Отговори
а преди 4 години
А защо ли българите ходят в Гърция на почивка, а не на българското черноморие? Някакъв анализ? Причини? Не? Ясно.