Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България

В центъра за временно задържане в Любимец замразяват багажа на чужденците срещу паразити
11 юли 2019 16:00, Йовка Димитрова
109
Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България
Снимка: архив, Булфото

Комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа поиска България да вземе спешни мерки за подобряване на здравните грижи и комуникацията в центровете за нелегални мигранти.

В доклад на Съвета, публикуван днес в Страсбург, се казва, че “условията и отношението към задържаните чужденци се е подобрило, но са необходими спешни мерки за подобряване на лошите здравни услуги и за улесняване на комуникацията на задържаните с външния свят”.

Комитетът, който е бил на инспекция в центровете за задържане в Бусманци и в Любимец, както и граничните пунктове на летище София, Елхово и “Капитан Андреево” през декември 2018 г., не е получил информация за изтезания и нечовешко отношение към чужденците. Сведения обаче са събрани за обиди към чужденците от страна на служителите.

В отделен документ, съдържащ отговорите на българската администрация на направените от Съвета на Европа забележки, се посочва, че граничните служители редовно минават на инструктаж, на който им се обяснява да се отнасят с уважение към мигрантите и че се обучават при психолози как да се държат към хора в стрес.

Условията в помещенията за временно задържане на летището и на “Капитан Андреево” са намерени като неподходящи от инспекцията заради нивото на хигиената и поддръжката в тях. Задържаните не били хранени в нормални часове, помещенията били неотоплени и твърде тесни, а тоалетните - общи, особено в “Капитан Андреево”. След визитата на членовете на Комитета против изтезанията в пунктовете е направен ремонт, а на “Капитан Андреево” стаите за задържане “са шпакловани, грундирани и боядисани с интериорна боя”, се казва в отговора.

Направени са подобрения и в центровете за временно задържане в софийското село Бусманци и в Любимец, за да се изпълнят препоръките на Комитета. Купени са топки и мрежи за спортни игри, добавени са кутии за подаване на жалби и се организират курсове за барабани, изучаване на чужди езици, за изкуство и дори се организира експериментален театър. Чаршафите се сменят на 2 седмици и се перат на 60 градуса, научаваме още от правителствения коментар на доклада. Проблем остават топлите дрехи и обувки, тъй като за тях не е предвиден бюджет и се разчита на помощи от БЧК.

За подобряване на хигиената в Любимец практикуват замразяване на багажа на чужденците за 24 часа за обезпаразитяване, а с хлебарките се борят с подмяна на дюшеците.

Най-сериозните критики от Съвета на Европа обаче са за предоставяните здравни грижи и за средствата за комуникация като интернет, вестници и книги, посещения, професионални преводачи.

Здравното обслужване е оценено като “крайно незадоволително”.

“Въпреки присъствието на медицински персонал в двата дома, медицинското оборудване е крайно оскъдно, достъпът до специалисти (зъболекар, гинеколог, педиатър) е труден, изборът на безплатни лекарства е изключително ограничен, и някои от тях, включително антибиотици, са с изтекъл срок на годност”, пише в доклада на Съвета на Европа.

Според проверяващите здравните грижи се изчерпват до спешна помощ. Ситуацията се влошава от липсата на преводачи, които да обяснят оплакванията на болните и на здравни застраховки, които не позволяват пациентите да бъдат преглеждани от специалист.

В отговора на българското правителство се информира, че в Бусманци ще бъде наета медицинска сестра в помощ на фелдшера и че веднъж месечно МВР ще получава информация за редките болести и бременните жени сред мигрантите.
Планира се там да се купят и апарати за кръвно и ЕКГ. В Любимец пък ще се направи поръчка за исканите от Съвета на Европа дифибрилатор, инхалатори и кислородни бутилки. Правителството обаче отказва медицинските работници да не са служители на МВР, а на здравното министерство. Не се коментира и препоръката да се направят медицински картони на всички временно задържани, но се съобщава, че старите лекарства са бракувани и са купени нови шкафове за медикаменти.

Променен е доставчикът на храна в центровете, като в менюто вече не се включва свинско месо, но мигрантите имат различни вкусове и затова не е възможно да се угоди с храната, се казва в позицията на правителството.

Отхвърля се искането на Съвета на Европа да се разреши на задържаните да си готвят сами, като се посочва, че това може да доведе до натравяния и стомашно-чревни инфекции.

Правителството отказва и да предостави безплатен интернет в двата центъра за временно задържане, който мигрантите да използват за разговори чрез интернет апликации, както и да им предоставят възможност за посещения без присъствие на служител на охраната. За първото няма пари, а второто се прави от съображения за сигурност, се казва в коментара на правителството към доклада.

Осем нови телевизора са купени за Бусманци и Любимец през април, на които могат да се гледат до 160 тв канала, снабдяването с книги и вестници обаче е трудно, тъй като те не се продават в България.

Няма възможност да се изпълни и препоръката служителите на гранична полиция да учат редки езици като пущу и урду, които са родни на повечето мигранти, тъй като в България няма достатъчно преподаватели и обучителни програми. Затова пък 7 полицаи в момента са на курс по английски. От отговора на правителството става ясно, че от 2015 г. насам са похарчени 872 000 лв. за наемане на преводачи, които да правят интервюта и да разговарят с мигрантите. Безплатно и с помощта на неправителствени организации се осигурява помощ за попълване на документи за предоставяне на служебен адвокат.

Правителството контрира критика, отправена от Комитета против изтезанията на Съвета на Европа, че мигрантите се държат повече от законните 18 месеца в центровете за задържане, като обяснява, че част от тях не искат да подават молби за убежище и го правят чак, след като съдът им откаже европейска закрила, за да отложат репатрирането си от България.

През 2018 г. през центровете за временно задържане в Бусманци и в Любимец са преминали 2288 мигранти, в момента в тях се намират 131.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
11
 
0
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА ! преди 10 месеца
никой от въпросите ти не е в компетенцията на съвета на Европа. Нещо адекватно по темата имаш ли да кажеш?
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глобалистите да си ги приберат по именията и да си ги отглеждат и без това са несметно богати.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Напротив

Напротив не сме длъжни да издържаме граждани на трети страни, които на всикото отгоре са нахлули в България незаконно.
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Следващия път не пускайте брюкселските тиквеници в България. Още на границата по една палка в главата и шут в задника.
72
2
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 месеца
А, Съветът на Европа доволен ли е от грижите за българските граждани ?
Доволен ли е от доходите на хората в България ?
Доволен ли е от здравеопазването в България ?
Доволен ли е от размера на пенсиите ? От отношението към възрастните хора ?

За близо 15 години еврочленство не чух нито веднъж Европейският съюз да защити моите интереси - на хетеросексуален мъж, българин, православен християнин, нормален.

Тъкмо обратното !
Затова не ми пука за Европейския съюз. Той с нищо не подобри живота ми.
71
23
 
3
 
! Отговори
Напротив преди 10 месеца
"Не сме длъжни да плащаме и издържаме чужденци..."

Напротив, длъжни сте, защото сте подписали въпросните споразумения. Или ти и в магазина не си длъжен да си платиш хляба, щото шефа не ти е дал аванс. Странни хора...
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Баба може да се лекува с билки, щото пари за лекарства няма, може да живее с едно кисело мляко и малко хляб, но ако някой от тия го заболи главата и не получи адекватно лечение на секундата, следва международен скандал.
69
2
 
11
 
! Отговори
Абсурд преди 10 месеца
нашите милиционери на български две думи не могат да вържат, те ще ги карат чужди езици да учат. ЕС какъв автогол си вкара като прие територията, не е истина.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не сме длъжни да плащаме и издържаме чужденци, когато се топим с по 100 хилянди на година и нямаме пари за тежко болни деца и възрастни.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Няма възможност да се изпълни и препоръката служителите на гранична полиция да учат редки езици като пущу и урду"

Що за идиoти работят в тоя съвет?
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евро съвета да прави като вятъра.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ме дразнят тези еврооли..ени с *** си искания.
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Резултатът от евроинтеграцията на България:
- България продължи да е колониална държава. От СССР към ЕС/САЩ.
- Благосъстоянието на българина се качи
- Огромна част от интелигентните хора напуснаха България (голяма част от завършващите елитните гимназии и голяма част от лекарите)
- В България не остана кой да работи и кой да движи икономиката напред
- Колкото по-богати ставаме, все повече имигранти ще идват и ще остават. И България ще става все по-малко България.

На аванта ли сме или не сме?
63
13
 
6
 
! Отговори
Ганя преди 10 месеца
не обича да спазва закона ако му дойде напреки. Сумти като му направят забележка и се впуска в уотабаутизми.

Че прокопсате, след 200 години може би, но едва ли.
62
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно поддържам коментарите по-долу. За българите никой не го е еня, че буквално ровят по кофите и умират от глад, и то ако имат късмет и вече не са ограбени и пребити до смърт от личности със сходен цвят на тия "мигранти".

Същевременно, брадясали ислямски дегенерати в разцвета на живота си пълзят от най-мрачните и нецивилизовани кътчета на света до Европа и видиш ли, ние трябва да ги хрантутим и да се грижим за тях. Всичкото роми, което танцува по килимчета, да се връща обратно веднага.
61
0
 
13
 
! Отговори
Скаапаняци преди 10 месеца
Тези са големи боклИци!
60
1
 
23
 
! Отговори
Циник до 57 преди 10 месеца
Така НЕ БЕШЕ!!! ДАЖЕ НИКАК!! Спомням си 1989година - когато немските полицаи и митничари организираха (цитирам немски медии отонова време) - "... Генералщабно организирани акции за залавяне на нелегални имигранти от България, Румъния, и Полша"
ТАКА СТАНА ОБАЧЕ 2015 КОГАТО МУРКСУЛ САМОВОЛНО НАРУШИ НЕМСКИ ЗАКОНИ И ДЪБЛИНСКИ СПОРАЗУМЕНИЯ и напълни Европа с враждебни навлеци от Азия и Африка!
59
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А този съвет.Що не взема мерки.Да си се връщат по домовете????!
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 53

Бабите и Дядовците ни умират по принцип от липса на българско здравеопазване! Е дано покрай мигрантите намажем и ние българите!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искате Европейски съюз, демокрация, прайдове, ай-фончета, беенвенца, силикончета, Криско, Графа, "бело", "трева...... Нали?
Що пищите като ви клати същият тоя ЕС? Горните екстри вървят ръка за ръка с пропагандата, геноцида, налагането на чужда воля, без дори да искате и съответно с "мигрантите", които не сте канили, но за това пък ще ги отглеждате!
Ми така е в "демократичните" държави. Вижте Норвегия, Дания, Англия, Германия и т.н