Кръводарителите у нас малко, едва 20 на 1 000 души

Днес депутатите в НС се включиха в инициатива за кръводаряване
18 сеп 2019 09:18,
39
Кръводарителите у нас малко, едва 20 на 1 000 души
Снимка: pixaBay

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.

Като причини за ниската активност у нас председателят на БЧК посочи демографска криза и застаряването на българското население.

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той пред Фокус.

По думите му 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове.

Днес депутатите в Народното събрание се включиха в инициатива за безвъзмездно даряване на кръв, за да насърчат подобни начинания.

Григоров обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Това е преди 4 години
защото са скапаняци и като всичко в тая държава иската само да вземат. Аз давах редовно през 6месеца и щях да продължа да давам,безвъзмездно сигурно съм дарил литри кръв. Веднъж ги попитах добре де ако се наложи някой от семейството ми или аз да влезна в болница за операция пак ли ше ми искат кръв....Еми да, щели да ми искат кръв..Теглих им една и от тогава не съм дарявал няма и даря, защото считам, че това е най-малкото неуважително към хората които години наред безвъзмезно са дарявали...
33
0
 
6
 
! Отговори
НЕ КРЪВОДАРЯВАЙТЕ преди 4 години
вашата кръв се ползва безплатно от наглият политически елит и мутромафията за мафиоти като Митьо очите на когото вляха над 200 банки кръв. Когато на вас ви се наложи кръв ВИЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ като попове и ще получите отровена иинфектирана и заразена кръв. Кръвта в повечето случаи се дава от гетата ,а тя е инфектирана. Кръвта се смесва може да сте сигурно ,че получите ли заразена кръв ще има огромни последствия за здравето ви дори и да оцелеете.НЕ КРЪВОДАРЯВАЙТЕ за МУТРО МАФИЯТА .КРЪВТА Е ЗЛАТО.
32
5
 
7
 
! Отговори
Хематолог преди 4 години
Даряването на кръв разрушава хомеостазата в тялото и то работи на извънреден вече режим. Все едно са ви ранили за мозъка няма разлика дали кръвта изтича от удар с уршим от разрез или кръводаряване Мозъка активира защити и започва усилено отделяне на химикали в кръвта за да компенсира ужасният спад вкръвното наляганеи и за да запуши пробива.В кръвта се отделят мощни съсирващи протеини.Всички дали кръвоведнъж сапредмет на неконтролирано напълняване.Никога не подарявайте кръв БЕЗ ПАРИ за мафията.
31
1
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 18Позволявам си да не се съглася с последното твърдение.Да, именно заради комунизма е.Егоизмът е присъщ на всички хора, разбира се.Но след паметната дата 1944 г. комунистите отнеха всякаква инициатива на гражданите.Припомням ти Член 1 от живковата Конституция на НРБ, който гласеше, че Партията (БКП) има ръководна роля в обществото.Партията, с голямо "П" беше "майка закрилница" на всички.И оттам българинът се научи да чака да му дадат отгоре!
30
1
 
3
 
! Отговори
Влад Цепеш преди 4 години
До: номер 31 (спортиста)Наздраве!;-)
29
1
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Извинявай за въпроса, но след като както твърдиш с твои собствени думи, си дарявал кръв 18 пъти, няма начин да не си разбрал, че за кръводаряване дават официално по 2 дни отпуск.Затова призовавам ако имате поне мъничко съвест, да не пишете лъжи и каквото ви се иска, а само истината. Особено когато става въпрос за такива сериозни теми като кръводаряване.Много хора могат да ви се вържат на лъжите, като така само влошавате и без това тежката ситуация. Не ви прави чест!
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Давам кръв!Само 4999 ЛЕВА на медицинска банка Крръвна група 0- Резус -негативна.Спортист.,не пуша и не пия алкохол.Ям само здравосоловно.
27
2
 
3
 
! Отговори
До Немо преди 4 години
Човек си,с голямо Ч,затова пак ще отидеш.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като отида да ми вземат кръв за изследване и ми премалява, камоли да даря кръв., може би ако е за някой познат или конкретен случай, но ей тъй безвъзмездно ...
25
1
 
9
 
! Отговори
Немо най-последно преди 4 години
Но наистина се ядосвам, когато през наколко месеца прочета някоя статия като тази - "Ми то няма кръводарители...." Ми няма и да има господа!!! Постарайте се поне настоящите да задържите.Никой от нас не дарява за петте шоколада!Ако очаквахме нещо - щяхме да се наредим пред болниците със.....знаете кои!Нужно е толкова малко - дребен жест, телефонно обаждане, отношение...не мисля че е много....ядосах се....и в петък ще отида да даря пак....за да се ядосам повече...като си загубя половината ден..
24
1
 
12
 
! Отговори
Немо последно..... преди 4 години
Толкова ли е сложно (или скъпо) регистрираните доброволни кръводарители, примерно да не чакат на опашка.В случай на нужда - да вдигнат един телефон ( поне да ни чуят живи ли сме).Или да направят някакъв дребен жест - примерно една безплатна кръвна картина годишно (струва 2 лева по време на кампаниите в лабораториите)Не ми трябват нито шоколадите, нито ползвам отпуската.Ще продължа да дарявам с ясното съзнание, че ако ми се наложи за мен или за близък, ще трябва да си плащам за кръв.....
23
2
 
18
 
! Отговори
Благодарна преди 4 години
След тежко раждане на новородената ми дъщеря се наложи спешна смяна на кръвта.До ден днешен не знам името на човека спасил детето ми ,защото пожела да остане анонимен.На всеки неин рожден ден горещо му пожелавам живот и здраве на цялото семейство.Благодаря!
22
4
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Повечето мъже са страхливци. Страх ги е да ги боцнат, да не им станело нещо.Аз лично всяка година дарявам по два три пъти.---------------тая година дай веднъж отгоре- за мене. Да ми покажеш къв мъжага си дето не те е страх да те боцкат.
21
1
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
това е проекция на обществото. Денят ми е пълен с озлобени, нагли, агресивни хора, които са готови да ме премажат в момента, в който интересите им се пресекат с моите дори и за седалка в трамвая. Заобиколен съм с лай*яни комшоии, нагли и п*ости се*яни всеки от които гледа само себе си и не се съобразява въобще с останалите. Откровени посредсвени и нагли подрастващи (момичетата си говорят на пич), които се държат по-нагло и от бащите си.НА ТИЯ ЛИ ДА ДАВАМ КРЪВ? МИ НЕ! НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ!
20
8
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Повечето мъже са страхливци. Страх ги е да ги боцнат, да не им станело нещо. Аз лично всяка година дарявам по два три пъти.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18За всяка дарителска акция независимо дали е на кръв или на книги трябва да се предлага намаляване на данъците. Така трябва да се процедира в България и така дарителите ще се увеличат.
18
1
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
Давал съм безвъзмездно кръв 13 пъти.Но днес живеем в условията на Пазарна икономика и всичко трябва да се заплаща. Трябва да се определи цената на една банка кръв и кръводарителите да получават пари в брой. Така, много хора, които са позакъсали с парите, ще получат (примерно) едни 50 лв и така ще има достатъчно кръводарители.Наример, на 200 кръводарители ще платят 10 000 лв. За държавата това са никакви пари- толкова струва превоза с хеликоптер на Цвета от Шумен до София.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен за да даряват повечето хора кръв трябва да имат финансови стимул.
16
1
 
11
 
! Отговори
Немо продължение.... преди 4 години
Регистриран кръводарител съм от много години - както споменах.Разполагам с данните и координатите ми.Всеки път като дарявам кръв безвъзмездно, ми се възхищатават и ми се оплакват, как нямало много такива като мен!И какво от това?При нито една кампания, или по никакъв друг повод, никой не ме е потърсил примерно:- "Г-н ЕдиКойСи...жив и здрав ли сте?Бихте ли могли да наминете през Кръвния център и да дарите кръв , защото ..(имаме кампания/имаме нуждаещ се/нямаме достатъчно запаси...)
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на хората които са дарявали. Рядкост са защото Българина няма разбиране за това да даряваш нито склонност да дарява, каквото и да е освен ако не става въпрос за сервилност към чужденци. Може да се обяснявате за комунизма, системата, миналото и т.н но не е от това. Българина взима или чака да му да подаде от отгоре.