Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!

Омбудсманът: Това няма да реши проблема със злоупотребите
193
Работникът да плаща първите 3 дни болнични? Неприемливо!
Снимка: архив, БулФото

Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите три дни болнични да бъдат за сметка на работещите.

В своя позиция по актуалната тема тя изтъква, че това ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност.

Още по темата
Като защитник на правата и интересите на гражданите следва да обърна внимание, че решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, посочва Ковачева.

По думите й от неправомерното ползване на такъв отпуск са ощетени всички.

През първите три работни дни това е работодателят, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки.

В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения, посочва омбудсманът и допълва, че злоупотребата не бива да се толерира.

Тя заявява, че подкрепя провеждането на обществен дебат при зачитане интересите на всички заинтересовани страни, включително намирането на баланс между интересите на бизнеса, държавата и правата на работещите.

Според Ковачева водещият мотив при намиране на решение следва да бъде запазване на конституционни права на гражданите в социалната сфера, така че те да бъдат обезщетени при настъпване на временна неработоспособност.

По думите й ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол при издаването на болничните листове и при спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност.

Омбудсманът призовава към конструктивен експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eto taka bg unaci ste imat stimul da sa vechno zdravi, mladi, krasivi i da razvivat trudovite si unashki kachestva, za da otivat na vse po-hubavi chetnisheski ili kuku rabotni mesta, ...aaa....nema cial jivot da praviat kobri i koremni prevartania....da si govoriat sami v nekoia skuchna tv...da sa manekenki non stop s po 50 godishen trudov staj...jaaaa...malko raznoobrazie za tarteite v pchelina...leko opushvane...nova carica... :-)
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tova se otnasia za bg unak rabotnik. Ne e za korumpirani ombudsmani s 15 000 leva zaplati...
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам следното да станем като в САЩ като : който иска се осигурява и ползва за това , което е плащал , а останалите, които не плащат да се оправят както знаят . Така е в САЩ.
161
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 4 години
тази женица имаше интервю като министър на правосъдието с портрета МУ на бюрото си.Нямам какво повече да кажа.
160
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не можем да си изтеглим осигуровките и да си ги ползваме, както е по целия свят. Къде отиват нашите осигуровки? По принцип в Европа работодателят много често плаща много повече от 3 дни и то на 100%.Циркове безкрай да оберат и убият останалите живи бълари
159
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама някои хора така и не разбраха ,че фактически и физически работниците сами си плащат и заплатите и болничните и доходите на работодателите.Ако ги няма работниците няма да има и доходи !
158
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тарикатите на българския бизнес съвсем са превъртели.
157
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
нои rulez... що ли трябва изобщо да плащат болнични ? да не са събирали пари от нас за това ?
156
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Аз предлагам да си плащаме сами и заплатите, че да се затруднява бизнеса! Пък и повечето работодатели не пускат работниците си в болнични. Поставят ги в ситуация: ако излезеш в болничен, след това просто си подаваш молбичката за напускане! Ще ревете за кадри съвсем скоро, но няма да има!!! Ще обличате вие работните дрехи!
155
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
не всички работодатели са скапани - работя във фирма с добра заплата, имам допълнително здравно застраховане с покритие 1500 лв на година с която имам право да ходя във всички часни болници за изследвания и прегледи
154
0
 
20
 
! Отговори
Aa.. преди 4 години
Да плащаме, защото сме се разболели?! Абсурд!
153
0
 
18
 
! Отговори
65 преди 4 години
А искате ли направо да спим и на работните места?Да не се заразим и разболеем в градският транспорт докато пътуваме,а?
152
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте зарад юргана да изгорим бълхата.Аз съм с 25г. трудов стаж и имам 1 болничен за 3 дни тежък грип. Един болничен за месец заради операция и един болничен от 10дни за боледуване от шарка. Всичко карам на крак но ако наистина се разболея и ми е трудно да работя искам да знам че парите които плащам в нои една немалка сума заради това че ме одигуряват на пълна заплата ще ми помогнат да трудни моменти. А това че някой злоупотребява не е проблем на изрядните работници.
151
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Всъщност болничните изобщо не са нараснали. Според статистиката за период от последните 7г. обезщетенията са нараснали двойно, но минималната заплата, респ осигуровки и обезщетения са нараснали 2,5-3 пъти. Пред 2012-та МРЗ бе 230лв., през 2018-та бе 510лв. За болничните НОИ и работодател плащат 70, 80% върху заплатата - естествено, че при по-високи заплати ще има по-високи обезщетения.
150
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 12 години работя на постоянен договор в чужбина и нямам един ден болничен.Не че съм бил винаги 100 % здрав,просто не е в мой интерес да го правя. Хората ми плащат добре и редовно и аз се чувствам отговорен.Преди в България се скъсвах от болнични
149
0
 
20
 
! Отговори
работещ беден преди 4 години
Когато заплатата, която ти плаща държавата е близо до минималната, се налага да си пускаш ПЛАТЕН отпуск при болест подобна на грип, за да не ти се намаляват мизерните доходи.
148
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей, българския бизнес ще изтрепе народа... кой ще плаща пораженията - само не и тарикатите.
147
0
 
27
 
! Отговори
Тттт преди 4 години
С увеличаване на пенсионната възраст ,растат и болничните.Работя в производство, тежка физическа работа, в шумна среда ,навсякъде има предупреждение за шума над 96 дб, на 3 смени,където са се пенсионирали на 52 год с 2 категория.Сега категорията я няма ,възрастта за пенсия е 64г за мъже и 61 за жени.Според новите правила до 2037 -65 за всички.До 3 години след започване на работа няма здрав работник-дискови хернии,алергии,астма.
146
1
 
16
 
! Отговори
человек преди 4 години
Тогава няма смикъл да ходя на работа. Заради няколко продажни доктора страдат други.И без това сега трудно ми дава личния 6 дена и то по два пъти в годината. Някой път фалшивите болнични се налагат като единствен начин за гледане на болни възрастни родителил Виж товар че сестра ти родила и се налага да и гледаш бебето не го одобрявам.
145
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българския бизнес са в същност голи тарикати.