Платформата Airbnb няма да бъде закрита в България

Контролът ще е по-голям, ще се плащат и данъци
27 ное 2019 22:40, Нели Христова
18

Нова промяна предвижда отпадане на категоризацията на имотите за краткосрочно настаняване. Остава вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма. 

"Няма да има никой ощетен. Това предложение има много сериозен резон за потребителите, които ще знаят, че отиват на място, което е проверено и известно на държавата", коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му туристическият данък, който ще се плаща, ще бъде минимален и няма да оскъпи услугата нито за този, който отдава имот, нито за този, който го наема.

Според него всички по-скоро биха били доволни от изсветляването на бизнеса. 

Иванов изтъкна, че ако потребителите попаднат на регистрирано място, от което не са доволни, ще могат да алармират в КЗП. Ако то не е, не могат да направят нищо.

"Категоризацията, коментирана преди това, отпада, защото е тежка процедура, неприложима за тези квартири и апартаменти", обясни депутатът.

Той беше категоричен, че няма да има закриване на онлайн платформите, а просто ще се регулират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако то не е, не могат да направят нищо".Което просто не е вярно.Защото тази категория сайтове са защитени и прозрачни.Има отзиви на потребители.Достатъчно е един лош коментар и бизнесът на наемодателя просто секва!Затова, в интерес на предлагащите оферти е да пишат само истината.Например, ако в стаята няма климатик, изрично се посочва че няма.А нашата държава само пречи и гледа как да ни вземе повече пари...
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие живели ли сте врата до врата с Аirbnb апартамент?Колко кооперации пропищяха от тази "услуга" не само в България а изобщо.Никакво спокойствие, 24 часа в денонощието се мъкнат куфари, говори се на висок глас, музика,партита.Истината е, че ако се обезщетят справедливо всички засегнати, цената на тази услуга ще е съпоставима с хотелската. Сега Airbnb печели милиони на гърба на всички.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглите политици искат да бръкнат в джоба на хората. Нали се сещате, че ако им наложат данъци, то услугата ще поскъпне с 30-40 процента. Половината ще е за данъци, а останалата част за администриране. Държавите са вредни, по-добре да ни управляват корпорациите. Корпорациите и банките изяждат половината пари на хората, останалото отива в държавата. По-добре да се лишим от държавите, политиците и без това разбират само от войни и данъци. Взимат ти парите за да пращат децата ни на война.
10
1
 
6
 
! Отговори
Защооо? преди 4 години
Плиткоумн политика и недалновидност!!! Държавата, в лицето на турист.мин-во вместо да изгради и наложи ясни и точни правила в туризмац се заиграва и дере кожи с регулации, категоризации и прочие дебилщини. Нищо хубаво и печелившо не се постига, само корупция, рекет на сектора и далавера за определен кръг от наши хора. Неможе де'били да правят, управляват който и да е бизнес!
9
0
 
3
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Преди да отидете на хижа винаги проверявайте колко еделвайса има, защото е много важна каква е категорията...Буахахахахахахаххах
8
0
 
11
 
! Отговори
Кирчо Мирчо преди 4 години
Герберска простотия , много шум за нищо , сякаш няма по важни неща за решаване
7
2
 
14
 
! Отговори
глобалист преди 4 години
закрият ли буукинг и аирбнб, "туризма" в България ТОТАЛНО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.Липсата на убер също се отразява.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо бе?Забранете ги като юбер,забранете тротинетките,забранете всичко от което се взима някой лев комунисти мръсни!По цял свят се развиват нови бизнеси и начини да се изкарат пари,само тук разни Менди и Валерковци искат забрана.Оная па Фандъкова данъците на колите вдига.Вместо държавата да спонсорира хората с такива коли за да си позволят нова,тя ги стриже с още данъци?!Еми още ще емигрират!Само политици и пенсионери ще останат!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е то бг политик какво може да измисли ... спряха юбер заради интересите на Цеко, сега заради симеончо дай да спрем и airbnb
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представям ситуация в която китаеца пуска сигнал до КЗК щото са му мръсни завивките :)))нали за това си има рейтинг бе министриии, airbnb се грижат много по-добре за услугата, която предлагат, от всички бг министерства взети заедно ... на кой му пука за измислената бг категоризация ... а и бизнеса си е светъл и чист, нали се облага с данък общ доход, за което НАП трябва да следи
3
2
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Американската компания Airbnb си отдъхна след решението на ГЕРБ да не ги закрива! Ама толкова проСти хора никога не са управлявали България! Или поне не са си отваряли устите. Онлайн платформите за резервации на хотели, ресторанти и почивки са толкова много, че всички останали в България българи да наемат, не могат да ги проследят! Хората просто ще се изнесат от Airbnb и Booking-a и ще се пресенат в TripAdvisor, Trivago, Agoda или някои от останалите хиляди не по-малко известни сайтове!
2
0
 
0
 
! Отговори
Един добър приятел преди 4 години
Отдавна искам да ви кажа че не се приобщавам към някои морални хора които вие смятате за ваши приятели аз лично не ги смятам по тоя начин тъи като сте ме причинили до един които как да кажа нито един нито другото е вие си знаете сигорно знаете защо мирише на парфиум в блока сигорно вие известно че ние сме наи редовни във всяко едно отношение сигорно ви прави впечатление нещо е бъдете здрави вие не цялата ви компания от мен Тони Николов Гетов аз бях до тук искрено ваш единдобър приятел
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тони Николов Гетов добър вечер елате да пием кафе на развигорна