Родителите търсят отвлечените си за жрици момичета чрез МВнР

Сигналите от нашенци зад граница 3 пъти повече за 3 г.
Обновена: 6 яну 2020 08:20 | 6 яну 2020 08:10, Елка Василева
9
Родителите търсят отвлечените си за жрици момичета чрез МВнР
Снимка: "Монитор"

Откраднати от шофьори автомобили и престъпления като трафик на хора, които биват склонявани към проституция, са сред най-честите причини да бъде търсено съдействие от Ситуационния център на МВнР от български граждани в чужбина или техни близки у нас. Това става ясно от информация, предоставена на „Монитор“ от външно министерство.

От ведомството уточняват, че кризисният център е търсен с молби за съдействие от близки на малолетни и непълнолетни български граждани в риск.

Сигнали постъпвали и от изпаднали в беда шофьори на международни превози, както и от роднини на хора, намиращи се в райони на бедствия и конфликти и нуждаещи се от помощ или евакуация.

На горещата линия в МВнР биват търсени и за издаване на документи за гражданско състояние, свидетелства за съдимост, изгубени или откраднати документи за самоличност и шофьорски книжки. От ведомството също така предоставят информация за услуги по заверка на подпис и съдържание, както и за разрешаване на противоречия с работодатели. В много от случаите до тези противоречия се стигало, след като работодателят е взел паспорта на работника и не му го връща, с което му пречи да се завърне в страната си и щраквайки капана го превръща в един от т.нар. бели роби. Противоречията се изразявали и в това, че двете страни са се договорили за една сума, а в крайна сметка работникът е прецакан с по-малко пари.

Най-често задаваните от нашенци въпроси, преди да отпътуват за друга страна, пък били свързани с визови режими и възможности за удължаване на престоя, с индекс на риска при пътуване до конкретната дестинация, както и с възможности за работа и лечение. В същото време най-честите, нетипични за дейността на МВнР запитвания касаели липсата на роуминг и интернет и тарифни планове.

От справката, изготвена от МВнР по искане на „Монитор“, става ясно още, че за последните 3 годни , получени в Ситуационния център, са се увеличили почти тройно. За 2017 година оперативните дежурни в дирекцията са регистрирали 5334 сигнала - 2407 по телефона, 2052 по електронната поща и 875 по факс.

Броят им за 2018 година е скочил до 8559, като 6727 са подадени по телефона, 1160 по електронната поща и 672 по факс.

През 2019 година, за периода януари-октомври пък, оперативните дежурни на Външно са регистрирали общо 13 157, като според начина на подаване броят им съответно е 11 018, 1596 и 543.

От ведомството изтъкват, че увеличението на броя получени сигнали за съдействие се дължало в най-голяма степен на въведената от тях на 7 август 2018 година услуга за абонати на български мобилни оператори, която се изразявала в получаване на СМС при влизане в роуминг с информация за номера на денонощната дежурна телефонна линия в МВнР. От Външно поясняват, че СМС уведомяването е напълно безплатно за абонатите на мобилните оператори и не води до никакви допълнителни разходи за министерството, респективно за държавата.

На уебстраницата на Външно има и рубрика „Пътувам за…“ , чрез която гражданите могат да се информират по интересуващи ги въпроси за отделните страни, включително за тези, в които искат да пътуват. Посетилите „Пътувам за…“ за периода на трите години е общо 5241, като и за трите години най-много са регистрираните за Турция. За 2017 година броят на пътуващите зад граница, възползвали се от услугата, е бил 1987, като най-много наши сънародници са се регистрирали за Турция – 228, следвана от Гърция – 91, Индонезия – 85, и Италия – 76. За 2018 година пък от общо 1486 души за Турция са се регистрирали 92, за Индонезия – 67, за Украйна – 62, а за Тайланд – 54. През 2019 година за периода 1 януари-25 ноември броят на хората е достигнал 1768, като за югоизточната ни съседка той е163, за Йордания – 99, за Тайланд – 78, а за Индонезия – 75.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Как би могла да избяга 13-14-годишна ромка, която нито знае чужд език, нито има представа къде се намира, защото не е ходила на училище или ако е ходила, в часоветепо география си е мечтала как ще стане булка на богаташ?Как да избяга момиче, ако го държат под ключ в квартира в някое от гетата, където полиция не влиза?Успяват да се измъкнат след години, когато сутеньорите вече не ги надзирават толкова строго, защото са вече амортизирани и от тях вече не се печели много.
7
0
 
2
 
! Отговори
До Берач на души преди 4 години
Те бягат, но след като вече са успели да се ориентират, събрали са кураж и са съставили план как да се измъкнат.Но в повечето случаи става въпрос за момиченца, продадени от собствените си родители за "булки". От беднотия и лакомия за лесни пари ги дават на кандидат-женихи, които плащат с евро и после им губят следите.Случва се и на лековерни наши тийнейджърки, които на своя глава тръгват след някой батко, който е успял да ги подлъже с красиви обещания, после по телефона "Олеле мамо, спасявай!"
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видиш ли българин в чужбина - БЕГАЙ!
5
6
 
10
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 4 години
Ако жричката е над 18, е там на своя воля.Дори да я издирят по сигнал на родителя ,ако тя каже,че е там защото иска...всичко приключва . А това с търговията на плът беше едно време...когато имаше милиция.
4
1
 
24
 
! Отговори
681 преди 4 години
Ето защо всички .... трябва да бъдат изселени извън пределите на България - в ЕС да точат социал или Турция, Индия (кой където пожелае). Тези същества нямат място в свещената българска земя.
3
25
 
10
 
! Отговори
Берач на души преди 4 години
Аз не знам една жена как може насила да се кара да ходи да проституира! Ако иска все ще намери начин да избяга!
2
6
 
13
 
! Отговори
Дерибей преди 4 години
Брей, то откога МВнР стана като импулсен телефон, та с него да се търсят жрици?Мани-мани - болшинството от тея кифли напускат по собствено желание, че пак е по-добре отколкото ще прокопсат у нас. *** нали тате и мама не щат да си признаят, че сами са ги малтретирали, затова се правят на морални.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак по-добре за жрици отколкото за проституттки. По-престижно е някакси.