До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
56
 
! Отговори
L. преди 4 месеца
Т.е. завършвам Скопския унивеситет и съм с 1200 лв напред от останалите?